Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Conflictul dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu s-a purtat mai întâi în partid, apoi s-a mutat în Guvern, iar în final a cuprins şi Parlamentul. Liviu Dragnea n-a reuşit să-i convingă pe toţi aleşii PSD să semneze moţiunea de cenzură, însă mizează pe o mobilizare exemplară miercuri, la vot. În replică, premierul Sorin Grindeanu spune că numărul mai mic de semnături e prima dovadă că moţiunea de cenzură va pica.

PSD a făcut ieri primul pas procedural pentru trântirea propriului Guvern: a citit în plenul reunit al celor două Camere moţiunea de cenzură intitulată „România nu poate fi confiscată!”, aluzie la faptul că premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze, deşi a rămas fără sprijin politic. În esenţă, susține ADEVĂRUL, întreg textul moţiunii critică atitudinea premierului de a ţine de funcţie, fără a fi prezentate motive concrete pentru care PSD a ajuns la decizia de a răsturna Guvernul PSD.

Înainte de depunerea moțiunii, lucrurile nu păreau foarte simple pentru tabăra lui Liviu Dragnea. Tabăra lui Grindeanu a acuzat încălcarea Regulamentului, anunță COTIDIANUL. Textul moţiunii ar trebui trimis în ziua depunerii şi către Guvern, dar Registratura este închisă în weekend, au transmis încă de sâmbătă surse apropiate premierului.

Astfel, oamenii lui Grindeanu au invocat articolul 92 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede că ”moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă”. Acuzațiile au fost reluate duminică de Victor Ponta.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Sorin Grindeanu are nevoie de 233 de voturi pentru a fi aprobată. Ea a fost depusă, ieri, dar a fost semnată de doar 222 de parlamentari. Dincolo de explicații este un prim semnal de alarmă pentru tabăra Dragnea, pentru că nu este clar dacă absenții chiar vor vota moțiunea de cenzură, susține ROMÂNIA LIBERĂ.

La ora actuală, PSD și ALDE au 244 de parlamentari, după ce câțiva parlamentari ALDE au fost excluși din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Toate semnalele arată însă că parlamentarii PSD și ALDE nu vor vota în bloc. Conducerea PSD a anunțat că Liviu Dragnea este sprijinit de 39 de filialele ale partidului – cu două excepții Timiș (condusă de Grindeanu) și Caraș-Severin.

Însă, cele două filiale disidente îl lasă pe Liviu Dragnea fără nouă voturi – cinci parlamentari din Timiș (Matei Suciu s-a răzgândit și a trecut în tabăra lui Dragnea) și patru din Caraș Severin. Tabăra Dragnea se bazează pe doar 235 de voturi din tabăra PSD-ALDE, dar sunt posibile și alte dezertări, în primul rând din PSD Iași. Cu alte cuvinte, explică EVENIMENTUL ZILEI, deși Grindeanu pare izolat la guvern (doar Augustin Jianu, vicepremier, și Victor Ponta, secretar general, apar alături de el), bătălia nu este încă încheiată.

Un document intern al PSD arată liniile pe care comunicatorii partidului trebuie să le respecte în luările de poziție publice, iar printre ideile principale care trebuie prezentate sunt încercarea statului paralel de a prelua partidul, înlăturarea lui Liviu Dragnea şi un PSD care este sub asediu. GÂNDUL remarcă faptul că fostul președinte al PSD și actual secretar general al Guvernului, Victor Ponta, a susținut că a convins peste 14 parlamentari PSD să nu voteze moțiunea de cenzură.
PNL, USR, PMP și UDMR nu au semnat moțiunea, iar președintele PMP, Traian Băsescu, a acuzat PSD că ar fi cumpărat parlamentari, pentru votul de miercuri.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.