Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Consilierul de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu, susține că Uniunea Europeană, zona euro și NATO sunt adăposturi pentru România în "această lume riscantă" și cu toate că nu îndeplinim condițiile pentru intrarea în zona euro, iar "drumul devine acum foarte greu", trebuie să mergem înainte.

"Prima noastră încercare, că am tot mutat borne de hotare, prima bornă de hotar a fost în 2012 față de zona euro. Dacă intram atunci, aveam de susținut un examen pe criterii nominale, adică inflație, deficit bugetar, datorie publică în PIB, curs de schimb, dobânzi pe termen lung. N-am îndeplinit condițiile și am văzut peste câțiva ani că acelor criterii pe care le numeam, de convergență nominală, li s-au alăturat acum alte criterii de convergență reală, în prim plan fiind PIB-ul pe locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare. Aici, noi suntem pe locul 27 din 28 de țări. După noi mai sunt bulgarii. Trebuie să trecem și de hopul ăsta și trebuie să privim înainte, să vedem că avem la această oră cea mai mare viteză în creștere a PIB-ului din UE. Pe 2015 am fost pe locul 6, în 2016 am trecut pe locul 1, iar acum ne menținem pe locul 1 ca viteză, dar nu este de ajuns. Nu facem niciun pas înainte numai cu viteză, trebuie să asigurăm sustenabilitatea PIB-ului", a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, la o conferință privind strategia de dezvoltare a României.

Integral pe AgerpresComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.