Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Nu te lăsau să ai mai multe mașini, mai multe locuințe sau averi impresionante, pentru că tot ceea ce își doreau era ca poporul să aibă indivizi care să fie egali: indiferent de capacitate, toți să aibă o casă și un loc de muncă și, eventual, să mănânce și aproximativ aceeași mâncare. Vorbesc, desigur, despre comuniști.

Pe acei comuniști, societățile unde au fost prezenți i-au respins pentru că, la un moment dat, lucrurile au devenit insuportabile, pe bună dreptate. Hai să fim sinceri: de ce ne-am dori să fim egali (a se citi “toți la fel”) în materie de venituri, de averi, în condițiile în care unii dintre noi pot și vor să facă mai mult?

Și acum să vorbim un pic despre capitalism, sistemul economic specific sistemelor politice democratice, bazat pe libertatea de a acumula oricât, fără să existe plafoane. În funcție de capacitate, orice om poate desfășura activități care-i pot aduce venituri pe care nimeni nu are voie să le controleze decât dacă au fost realizate ilegal. Nu acesta este ceea ce ne-am dorit? Nu acesta este capitalismul cu care americanii s-au mândrit atâtea sute de ani? Atunci de ce vorbesc de inegalitate și ies în stradă pentru că există inegalitate?

“Suntem cei 99%!”, este unul dintre sloganurile celor care protestează împotriva bancherilor de pe Wall Street, slogan din care aproape că reiese faptul că greșeala celor 1% este că s-au îmbogățit.




Integral pe Capital



Comentarii

nedumeritul Atunci ce publicati? Doar osanale pentru cei 1% ? Sa stiti ca imbogatirea s-a facut tot timpul pe seama saracilor dar cu masura. Cand s-a depasit masura si li s-a luat oamenilor speranta au urmat rascoale, razboaie, revolutii. Lasatii si pe saraci sa traiasca cat de cat si sa spere in mai bine.

27 octombrie 2011 21:29

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.