Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că este constituţională legea iniţiată de UDMR care vizează extinderea dreptului de folosire a limbii materne în instituţiile medicale precum şi în cele care prestează servicii sociale din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%.

Actul normativ, care, explică ANTENA3, instituie obligativitatea folosirii limbii materne şi în spitalele şi centrele de asistenţă socială din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%, dar include şi un nou prag alternativ, de cel puţin 5.000 de persoane, a fost contestat la CCR de către PNL, PMP şi USR, după ce a fost votat în unanimitate în Camera Deputaţilor. „UDMR salută decizia CCR (…) Proiectul nostru de act normativ garantează egalitate în faţa legii, nu este discriminatoriu, iar obiecţiile partidelor de opoziţie sunt ireale”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după decizia CCR.


Între timp, PSD-ul se împiedică de sine însuși. Fără adversari, fără concurență pentru preluarea puterii, PSD-ul se zbate să treacă de la un prag la celălalt. Cu legea salarizării unitare s-a împiedecat singur. A tot umblat la ea, a tot amînat-o și s-a trezit, ca într-o jonglerie de circ, direct în legea grațierii.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că a făcut Legea salarizării unitare cu Lia Olguţa Vasilescu şi ”un alt oltean, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe”, susţinând că este o lege care pune în practică ceea ce partidul spunea în campania electorală, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Vreau să vorbim despre Legea salarizării pe care am făcut-o cu Olguţa Vasilescu şi cu un alt oltean, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe. E o lege care pune în practică ceea ce spuneam în campania electorală, că avem capacitatea şi obligaţia să încheiem perioada în care românii au fost plătiţi cu salarii de mizerie în ţara lor", a spus Liviu Dragnea.

Dar, dintr-un partid al miracolelor salariale și al pensiilor gonflate, PSD-ul s-a trezit ca fiind partidul care vrea să-i salveze pe corupți și care vrea să golească penitenciarele, ca să le poată zugrăvi. COTIDIANUL susține că nici dacă ți-ai stoarce materia cenușie și tot n-ai putea face o asemenea trecere spectaculoasă. Pedalînd pe măsuri sociale, PSD-ul s-a trezit același sac de box bumbăcit de demonstranți în protestele din Piața Victoriei, cele prilejuite de Ordonanța 13.

După CEx-ul partidului, în care Șerban Nicolae a fost executat, Liviu Dragnea a declarat că schimbarea acestuia este una ”firească” în condiţiile în care PSD nu a avut în programul de guvernare grațierea corupților, anunță JURNALUL NAȚIONAL. „Prioritatea PSD este punerea în aplicare a programului de guvernare din campanie, nu grațierea faptelor de corupție. Nu puteam lăsa astfel de gesturi să nu fie asumate”, a spus președintele PSD. „Membrii comisiei juridice nu au avut mandat de la PSD să susțină grațierea faptelor de corupție”, a mai susţinut Dragnea.

Practic, liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au ajuns să afle din presă despre o parte din proiectele de impact pregătite de Guvern, lucru care a provocat iritare în interiorul arcului guvernamental, au relatat pentru EVENIMENTUL ZILEI surse din coaliţie. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este deranjat că ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a anunţat introducerea unui impozit pe gospodărie înainte să fie stabilită în coaliţie o variantă finală. „Ne face să fiu mereu în defensivă, nu putem să susţinem proiectul cu argumente pentru că nu ştim încă varianta finală. Miniştrii ne pun într-o situaţia imposibilă”, ne-a spus o sursă de la vârful coaliţiei.

De cealaltă parte, propunerea ALDE de renunţare la venitul minim garantat a provocat iritare în PSD, subiectul nefiind discutat între Tăriceanu şi Dragnea. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a fost şi ea apostrofată în PSD după ce a anunţat plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului, înainte ca acest lucru să fie stabilit în coaliţie.

 La doar câteva ore după ce Olguţa Vasilescu declara că plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului va opri o „industrie” a celor care au bulversat sistemul şi au pus statul în situaţia de a le plăti sume foarte mari, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţă că nu susţine această măsură. Mai mult, remarcă GÂNDUL, el spune că i-a rugat "pe toţi să fie mai rezervaţi cu declarațiile, proiectele sau ideile pe care le au până nu se conturează proiectul complet în ce priveşte salarizarea".

Și premierul Sorin Grindeanu este, normal, de aceeași părere cu șeful său de partid, nu cu subalterna sa din guvern. El a declarat că înclină spre varianta ca indemnizaţiile de creştere a copilului să nu fie plafonate la 10.000 de lei, însă decizia finală va fi luată după analiza de impact a acestei măsuri, analiză pe care o vor face Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, amintește ADEVĂRUL. Discuțiile privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului a apărută după aprobarea, în cursul săptămânii trecute, a Planului de convergenţă 2017-2020 pentru adoptarea euro, în care plafonarea era discutată doar ca posibilitate, nu ca o decizie iminentă, motiv pentru care Grindeanu a caracterizat discuţia drept „o furtună într-un pahar cu apă”.

Coaliţia de guvernare nu a stabilit nici dacă va susţine impozit zero pentru veniturile sub 2.000 de lei şi impozit de 10% pentru veniturile peste 2.000 de lei, sau menţinerea unui impozit unic de 16% pentru venituri. Șeful PSD Liviu Dragnea susține că este nevoie de "o coerenţă mai mare atât în comunicarea guvernamentală, cât şi în activitatea parlamentară". "Din păcate, nu există", a mai spus liderul PSD.


Comentarii

Harcov Le dorim tratare placuta saltimbancilor de la CCR - pe care ii rugam sa se inscrie la CASS HArghita sau Covasna.... Chiar li se pare CCR-istilor ca nu au maghiarii destule drepturi in Romania???

11 mai 2017 23:20

nae, zis si Gaozarul PSD V-as fute-n cur extrem de violent.

11 mai 2017 22:23

Ionut Au innebunit membrii Curtii Constitutionale? Doar lichele avem peste tot in functiile statului?

11 mai 2017 22:09

Eugen Maghiarii care nu stiu lb Romana ar trebui sa mearga la spital si peste tot pe unde au nevoie, insotiti de profesorii lor de lb Romana din scoala primara, care i-au trecut clasa la disciplina respectiva.

11 mai 2017 15:17

pilu O.K.,dar sa-si plateasca translatorul...modelul austriac care le place atat de mult...ca nu or sa invete doctorii ungureste...

11 mai 2017 14:25

Mare domn a-r fiMAGHEARU, de nu s-ar comporta ca MAGARU Trebuie aplicata modelul FRANCEZ. Vrei sa fii cetățean francez, înveți limba franceza. Vrei sa fii cetățean ROMAN, înveți limba ROMANA

11 mai 2017 13:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.