Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele Traian Băsescu le pune gând rău parlamentarilor. Şeful statului a terminat proiectul de revizuire a Constituţiei prin care propune trecerea la un Parlament unicameral cu cel mult 300 de aleşi. În plus, potrivit noului proiect, Preşedintele nu va putea fi suspendat din funcţie fără avizul Curţii Constituţionale. Parlamentarii vor fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, aleşii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentară şi pentru declaraţiile politice. De asemenea, Parlamentul va avea la dispoziţie 10 zile pentru a se pronunţa asupra unui nou Guvern. Dacă legislativul nu se pronunţă în acest termen, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare. Legea fundamentală ar urma să limiteze nenumăratele asumări ale Executivului. Guvernul îşi va putea angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, dacă nu este vorba despre proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Premierul nu va putea face o remaniere fără o consultare prealabilă cu preşedintele. Şi nu în cele din urmă, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB. Acestea sunt principalele modificări aduse Constituţiei: Percheziţia, reţinerea sau arestarea parlamentarilor se face fără avizul Legislativului Se instituie un termen de 10 zile pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra unui nou Guvern. Guvernul îşi poate angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, limitare care nu se aplică în cazul proiectului bugetului de stat şi celui al asigurărilor sociale de stat Propunerea primului-ministru de revocare şi de numire a unor membri ai Guvernului se poate face numai după consultarea preşedintelui. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB Acestea sunt doar câteva dintre modificările majore propuse de şeful statului în proiectul de revizuire a Constituţiei. Documentul urmează să primească avizul Consiliului Legislativ, ulterior va fi înaintat Curţii Constituţiale şi abia apoi va fi trimis în Parlament.


Comentarii

A.Pop Eu pot sa traiesc, sa muncesc si sa fac bani in mod cinstit, si in conditiile actualei Constitutii. Ca atare, las altora sa-si bata capul cu modificari. Indiferent de ce Constitutie vom avea, cei saraci si neajutorati, tot asa vor ramane, iar cei mai rasariti se vor descurca in continuare. Numai prostimea asteapta schimbari in nivelul lor de trai ce la politicieni, parlamentari, prim - ministru, presedinte etc.

26 aprilie 2013 21:28

Mircea Ioane, vrei 600 de parlamentari și protecție pentru borfașii din parlament, boule!

19 ianuarie 2013 12:36

ion Fumigene, promisiuni, prosteli... Azi avem de rezolvat DEMISIA ta BASE. Nu le amesteca. Maine vom vedea ce pas mai facem. Pe 29 votam DA si apoi discutam ce ar mai fi nevoie sa facem ca cetateni. Nu le propune tu in stilul "ba pe-a matii..."

27 iulie 2012 6:59

Ion O sa fie greu de modificat constitutia cu pontanescenii din parlament. Nu-i intereseaza soarta tarii; doar sa vina la putere.

21 ianuarie 2012 16:23

Gyula Szatmary Singura treaba buna pe care o propune Base in noua lui constitutie este ca parlamentarii sa fie percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, aleşii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentară şi pentru declaraţiile politice. Asa se procedeaza in tarile civilizate in ceia ce priveste imunitatea parlamentara....

14 ianuarie 2012 19:59

SABIN Postacilor vorbiti la obiect .Ce nu trebuie modificat din constitutia fsn ? Basescu dupa cate stiu a epuizat cele doua mandate.Si atunci care este problema.Deretica prin ograda pentru iubitul,inteligentul,nepretuitul Antonescu,sau Nastase ca oricum a fost desmostenit de matusa Tamara.

15 decembrie 2011 17:09

Lucifer @Vasile: nu trebuie introdusa obligativitatea participarii la vot a tuturor celor care au drept de vot, deoarece participarea la vot este un drept castigat ... aceasta inseamna inclusiv dreptul de a nu participa, daca asa iti dicteaza constiinta.

14 decembrie 2011 16:10

MAI POSTACI OLIGOFRENI VOI CHIAR SUNTETI IDIOTI, ATAT TIMP CAT NICI HABAR NU AVETI CE ESTE ACEEA O CONSTITUTIE. CU TAMPENII LEGATE DE URNE DE VOT SAU ALTE NIMICURI, POSTACI CA GHEORGHE,NELU, GICU, SUCEVEANU SAU VASILE, CEI DE MAI SUS DOVEDESC UN IMBECILISM CARE NU ESTE CARACTERISTIC POPORULUI ROMAN, SPER CA ASHA IMBECILI SUNT PUTINI, REDUCANDU-SE DOAR LA CEI CE AU POSTAT LA ACEST ARTICOL....

1 decembrie 2011 12:44

VASILE de acord sa se revizuiasca constitutia astfel. 1. anularea imunitatii prezidentiale si parlamentare pentru a da liber justitiei sa-si faca treaba fara a cersi aprobari. 2. reducerea numarului de parlamentari; 3. interzicerea urnelor volante din gari, aeroporturi s.a. 4. obligativitatea participarii la vot a tuturor celor care au drept de vot; 5. editarea unui numar de buletine de vot echivalent cu numarul persoanelor cu drept de vot si distribuirea lor in sectiile de votare echivalent cu numarul celor inscrisi in liste. 6. presedintele sa nu se implice in actul politic si de guvernare.

17 noiembrie 2011 10:02

VLAD CRISTIAN SUCEVEANU Cand fostii chiriasi si cumparatorii pe legea 112 ale caror contracte au fost desfiintate pentru rea credinta trebuie protejati sa ramana 5 ani in casele recuperate de mostenitori - Romania este singura tara din Europa care a retrocedat integral imobilele ba chiar nu i-a obligat pe mostenitori sa plateasca imbunatatirile aduse imobilelor - iar cumparatorii de buna credinta prin decizie irevocabila a Justitiei sunt aruncati in strada de un executor Gont Lucian recuzat inainte sa se judece contestatia la executare pe fond, decizie a unei judecatoare care anul trecut a decis suspendarea executarii iar acum la comanda mafiei imobiliare a decis contrariul, executare prin somatie in numele unei persoane decedate, aplicata si fiului debitoarei desi nu exista titlu executoriu si debit intre acesta si mostenitori, care i-au aruncat in strada fara nici o despagubire, iar Statul Roman se face ca ploua de 21 de zile, Constitutia MAI ARE VREUN SENS, DOMNULE PRESEDINTE BASESCU?

4 noiembrie 2011 11:00

Gicu Constitutia basesciana este valabila pentru tara oligofreno-pedelista.Aricii astia in afara de verbul A FURA,n cunosc alt verb,cat despre Romania si romani...vax albina.Astia sunt si raman o gramada de rahat care TREBUIE CURATATA.Vezi si cretinismele pe care le-a dat p gusa azi legat de Olanda si Finlanda.Ce cauta betivu asta la Bruxelles,nici el nu stie.

23 octombrie 2011 22:15

Virgil Cherecheanu Ceia ce propune Basescu in legatura cu eliminarea ordonantelor de urgenta si limitarea imunitatii parlamentare doar la activitatile in parlament si declaratiile politice este un lucru bun.... in rest, vax albina !

23 octombrie 2011 13:29

Orion Mi se pare mie sau... se cam trezeste lumea? Si nu mai inghite porcariile portocalii? Astea-s semne bune pentru sanatatea poporului!

18 octombrie 2011 11:27

Nelu Constituția comunistoidă a lui Băsescu. De tip fascist, unde președintele are prerogative depline, dar își asigură cât se poate de bine evitarea pierderii scaunului. Păi unde e logica și cât de benefică ar fi această făcătură legislativă băsesciană ? La actuala populație a României, reducerea numărului de parlamentari la 300 e logică, dar trebuie să existe parlament bicameral, iar pragul electoral de admitere al aleșilor în legislativ să fie ridicat la minim 10 % sau să se stabilească la 15 %. Premierul trebuie să aibă puteri depline și să conducă guvernul cu autoritate. Stabilirea deficitului bugetar la 3% cât și plafonarea datoriei externe la 60 % din Pib e un fel de gargară sau praf aruncat în ochii fraierilor. Asumarea răspunderii guvernului nu trebuie să fie permisă sub nici o formă, așa cum nu trebuie permisă nici practica ordonanțelor guvernamentale de urgență. Iar luarea deciziilor importante privind efectuarea de împrumuturi financiare externe ar trebui să fie validată prin legi, votate de fiecare dată e nevoie în acest caz. În așa fel, nu va mai fi posibilă, luarea de decizii aberante, ca de exemplu cumpărarea de avioane militare moderne, iar pe de cealaltă parte să se scadă salariile și pensiile minime, ca să se poată plăti dobânzile foarte mari ale acelor împrumuturi financiare masive din exterior. Președintele nu trebuie să aibă prerogative politice și nu trebuie să se implice în guvernare. Așa ar trebui să fie o Constituție europeană.

18 octombrie 2011 6:24

gheorghe tipic comunist, Presedintele trebuie sa fie consultat in toate, ca asa era si pe vremea prea iubitului conducator CEAUSESCU: o singura camera si el hotara totul. Deci, da cu 300 de parlamentari, dar cu 2 camere si prim ministru sa aiba puteri depline, iar presedintele sa fie ca si in Ungaria, Italia, Germania,etc.... daca vrem republica democratica si nu una de tip comunist sau fascist

16 octombrie 2011 11:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.