Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Mureș, Ileana Gușatu, recomandă proprietarilor de livezi să folosească perdele de fum pentru protejarea pomilor fructiferi de îngheț, întrucât noaptea de vineri spre sâmbătă se anunță friguroasă și va fi decisivă pentru producția de fructe.

'Cultivatorii de legume, în spații protejate, au început încălzirea solariilor, iar pomicultorii și ei încearcă să contracareze efectele temperaturilor din această perioadă prin unele metode cum ar fi fumigația. În livezi se pot arde resturi vegetale de paie umede, de coceni, de crengi uscate, de frunze. Se creează o perdea de fum. Aceasta împiedică scăderea temperaturii din sol și de la pomi și, de asemenea, se reduce efectul radiației nocturne. Noaptea aceasta va fi una decisivă. În cazul în care temperaturile vor scădea la—3 grade Celsius, așa cum se anunță, va fi calamitată cultura', a declarat vineri, presei, reprezentantul DADR Mureș.

Proprietarii de livezi se tem că în această perioadă de vreme nefavorabilă toți pomii sunt deja înfloriți — merii, perii, prunii, cireșii, piersicii, caiși, iar dacă florile vor fi afectate de îngheț și cad înainte de vreme, fructele nu se vor mai dezvolta.

Integral pe AgerpresComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.