Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Guvernanții vor să se țină de promisiunile populiste dar nu prea mai știu cum. Legea salarizării unitare, declarațiile de creștere masivă a retribuțiilor lunare pentru angajații bugetari, schimbarea regimului pensiilor au generat în ultimele luni discuții multe și aprinse. După ce inițial au fost luate măsuri de relaxare fiscală – de exemplu, scăderea de două ori într-un an a TVA –, acum trebuie să facă rost de bani la buget.

Și, chiar dacă în România nu există nici educație și nici disciplină financiară, un calcul elementar ne spune că veniturile ar trebui să fie mai mari decât cheltuielile. Soluția simplă o reprezintă fie mărirea veniturilor, fie scăderea cheltuielilor, fie amândouă, afirmă COTIDIANUL. Pe creșterea colectării de bani la buget se bazează și Executivul când vorbește despre mărirea salariilor. „Nivelul total al încasărilor bugetare comunicat de către Ministerul Finanţelor Publice pentru acest an, de 212,5 miliarde de lei, este superior cu 6,5% realizărilor din anul 2016, de 199,5 miliarde de lei. Creşterea nivelului veniturilor bugetare se bazează atât pe estimările de creştere economică, cu 5,2% faţă de anul precedent, cât şi pe prognozele de creştere a Produsului Intern Brut, cu 7,5% faţă de anul precedent“, declara la începutul anului Bogdan Stan, președintele ANAF.

Cu toate previziunile optimiste, GÂNDUL susține că încasările bugetare au fost până acum sub așteptările Executivului. Veniturile la bugetul general consolidat sunt în primele luni ale anului de 34,9 miliarde de lei, adică 4,3% din PIB, mai mici cu 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ianuarie a fost luna cea mai grea. Colectările bugetare au fost de 19,2 miliarde de lei – 2,4% din PIB, cu 5,7% mai mici decât în anul precedent. Reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, anul trecut, a determinat o scădere a încasărilor cu 24,8% în prima lună a anului. Și în februarie încasările la buget din TVA au scăzut, ca urmare a altei modificări a cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Reducerea accizelor la anumite produse energetice a dus la altă scădere a încasărilor la buget cu 5,3% mai mici în primele trei luni ale anului.

Veniturile totale au crescut în primul trimestru al acestui an cu peste 7%, investițiile străine au crescut cu 45% și, tot în acest an, avem fonduri europene cu 899% mai multe, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea, la ANTENA3, unde a făcut un bilanț al primelor 100 de zile de guvernare. ”În ianuarie 2017, veniturile totale au fost de minus 5,7% față de anul trecut, în februarie de plus 4,5%, iar în martie, de 22.1%. Astfel, pe primul trimestru, media veniturilor totale este de plus 7,2%”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.

În ceea ce privește fondurile europene, pe trimestrul întâi al anului 2017 am avut 2.977 milioane de lei, comparativ cu 298 milioane de lei, în aceeași perioadă din 2016, ”ceea ce înseamnă o creștere cu 899%. Este cea mai mare creștere. Vorbim de date, nu prognoze. Euro intrați în România. Plus 899% în 2017”, a precizat, citat de JURNALUL NAȚIONAL, Liviu Dragnea.

Guvernul a transmis miercuri, după apariţia unor informaţii conform cărora nivelul împrumuturilor contractate de la începutul anului însumează 40% din cât a contractat România de la FMI în anul 2009, că acesta este comparabil cu nivelul anilor anteriori, raportat la PIB, iar împrumuturile sunt făcute pe termen lung, „la costuri reduse”. „Guvernul precizează că nivelul împrumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori. Nevoia de finanţare publică pentru 2017 este mai mică decât cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finanţare, care se bazează pe oportunităţile oferite de piaţa internaţională şi naţională”, arată Guvernul într-un comunicat de presă prezentat de ADEVĂRUL.

Potrivit Executivului, toate împrumuturile sunt contractate conform Programului Indicativ de Finanţare pentru anul 2017, anunță MEDIAFAX. Guvernul precizează că este o practică uzuală, pentru multe state membre UE, să contracteze împrumuturi pentru finanţarea deficitului bugetar şi pentru refinanţarea altor împrumuturi ajunse la scadenţă.


Comentarii

Adrian Nastase Ponta lauda regimul Erdogan. Asta arata limitele lui. Desi este mason si a beneficiat din plin de sprijinul masoneriei seculare, Ponta se intoarce impotriva valorilor masoneriei: separarea bisericii de stat, republica parlamentara, etc. In curnad va fi sodomizat. In public de data asta.

23 aprilie 2017 9:36

Victor Ponta, amantul lui Nastase Sodomizam Romania si asta ne ocupa tot timpul.

21 aprilie 2017 16:50

Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009!!! Aceste imprumuturi, interne sau externe, vor fi platite peste 10-15 ani tot de contribuabilul roman, nu din averea mafiotilor din Ciuma Rosie. În trei luni și jumătate. Ori de câte ori sunt întrebați din ce fonduri vor crește pensiile și salariile bugetarilor, mai marii PSD și ALDE spun că sunt bani și invocă deja mult prea uzatul refren „românii au votat pentru creșterea economiei, pentru mai mulți bani în buzunarele lor” . O sugestie de lectură pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu: analiza intitulată „Mai știți și altceva decât să îndatorați la nesfârșit România, domnilor cei mai performanți guvernanți?!”, semnată de (sic!) Andrei Gerea, fost ministru în Guvernul Ponta, actualmente vicepreședinte al ALDE.

21 aprilie 2017 11:58

Proiectul de lege privind Salarizarea Unitară a buGetarilor(SUG), anunţa majorarea cu peste 50% a cheltuielilor cu salariile, deşi plata unor sporuri este blocată de câţiva ani, din lipsa banilor. Se introduc noi sporuri. În proiectul actual se păstrează „harababura” actuală de sporuri, compensații, adaosuri, prime, premii, indemnizații şi alte drepturi, limitată, ca și în prezent, la 30% din salariul de bază. Ministerul Muncii introduce noi categorii de beneficii, precum norma de hrană, tichetele de vacanţă şi prime de excelenţă. În plus, cei care au o diplomă de doctorat, vor primi un spor de 50%, ceea ce nu se practică în alte state şi nu va face decât să dea un suflu şi mai mare fabricilor de diplome . R.L.

21 aprilie 2017 11:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.