Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Proiectul de lege privind salarizarea unitară a bugetarilor, care ar fi trebuit depus în această săptămână în dezbatere parlamentară, anunţa majorarea cu peste 50% a cheltuielilor cu salariile, deşi plata unor sporuri este blocată de câţiva ani, din lipsa banilor.

În mod paradoxal, Ministerul Muncii aruncă pe piaţă promisiuni de majorări substanţiale ale salariilor personalului public, dar Ministerul Finanţelor a blocat angajările la ANAF, instituţia-cheie care colectează veniturile la buget, iar sporurile inspectorilor Fiscului au fost tăiate, din lipsa banilor. Tot din cauza fondurilor insuficiente, acordarea tichetelor de masă la mai multe instituţii este amânată de câţiva ani încoace.

Dacă nici anul acesta, când ministrul Finanţelor se aşteaptă la o creştere economică ce va depăşi chiar şi 5,2%, nu sunt bani destui, ce se va întâmpla în anii următori? „România liberă” vă prezintă principalele trei probleme din noul proiect de lege a salarizării bugetarilor, pus în dezbatere pe site-ul PSD, şi nu al Ministerului Muncii.

Nu se ştie impactul bugetar

Cum totul se reduce la bani, acesta este cel mai important punct de la care ar trebui să plece proiectul de lege. Deşi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat în repetate rânduri că impactul bugetar va fi de 32 de miliarde de lei până în 2020, în expunerea de motive a proiectului publicat pe site-ul PSD, în tabelul privind impactul bugetar, nu figurează nici o cifră. „Adicătelea, carevasăzică, dăm bani, dar nu știm câți”, notează fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, într-o analiză publicată de curând. Cifra este contestată de către Consiliul Fiscal, care estimează că în realitate impactul este dublu şi vom ajunge astfel ca jumătate din toate veniturile statului să se ducă doar pentru plata salariilor.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.