Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Geografia politică are paradoxurile ei. Pentru jumătate de veac, „Est” a însemnat, în Europa, „comunism”. După căderea Zidului Berlinului, lucrurile s-au schimbat. Categoria geopolitică a rămas, dar a ajuns să aibă mai multe înţelesuri.Pentru majoritatea europenilor, Estul e azi dincolo de Prut. Unsprezece state construite pe ruinele comunismului au devenit, în perioada 2004-2013, membre ale UE şi apar în imaginarul colectiv drept părţi ale unui continent reunificat. Noi, românii – la fel ca şi balticii, bulgarii sau ţările din grupul de la Vişegrad – nu mai suntem estici, suntem europeni. „State Membre” – aşa ni se spune la un sfert de secol de la prăbuşirea comunismului. În schimb, în limbajul birocraţiei de la Bruxelles, Moldova şi alte cinci republici ex-sovietice se află în aşa-numita Vecinătate Estică.

Dar Estul nu are doar acest sens. El a rămas şi sinonim de stigmat. Dacă un lider politic dintr-o ţară ex-comunistă face o boroboaţă, identitatea sa veche iese la suprafaţă. De când Orban Viktor a început revoluţia sa iliberală, s-au scris sute de articole şi s-au pronunţat mii de discursuri care reamintesc că premierul maghiar a fost cândva liberal, dar şi că, întrucât vine din Est, a luat-o razna. În ultima vreme, el are o nouă fixaţie, şi anume să opună Ungaria Europei. Zilele trecute, a născocit un referendum, aşezat sub titlul: „să oprim Bruxelles-ul!”. Orban dă apă la moară celor care pun sub semnul întrebării întreaga extindere a Europei la Răsărit.

Integral pe AdevărulComentarii

Cristian Preda: va rog sa ma scuzati pentru defekarea acestei (noi) EURO-BASHI, dar pe mine chiar ma futte grija intrarii albanezilor si bosniecilor în EURO-kakatul nostru cotidian, asa ca am bashit EURO-"articolul" asta în nota elegiaca si limba de EURO-plastic, ca sa testez eactia publicului... Cu respect, CP dela "Scînteia"

19 aprilie 2017 23:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.