Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Spectacolul Illuminaire al companiei austriece Phoenix Fire Dancers va avea loc joi, 20 aprilie, de la ora 20.30 în Piaţa George Enescu, în deschiderea Spotlight. Spectacolul de lasere, proiecţii, acrobaţii, dans va fi completat de tobe live şi de cele mai spectaculoase numere de circ.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB, organizează cea de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Luminii – SPOTLIGHT, ce va avea loc joi, 20 aprilie, ora 20:30 în Piaţa George Enescu, cu show-ul Illuminaire al companiei austriece Phoenix Fire Dancers. Illuminaire este fără îndoială cel mai spectaculos show de lumini.

După evenimentul de deschidere instalaţiile vor putea fi descoperite pe traseul dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Splaiul Independenţei, în perioada 20 -23 aprilie, între orele 20:30 şi 23:00.

SPOTLIGHT 2017 | INSTALATII

1. FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL LUMINII DIN BERLIN PREZINTĂ ARTISTIC PROJECTION (GE)
Autor: Festival of Lights Berlin
Localizare: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
O instalaţie de lumină care se foloseşte de fiecare detaliu arhitectural al clădirii pentru a transforma faţada Bibliotecii Centrale Universitare într-o proiecţie artistică de dimensiuni impresionante.

2. SYMMETRY (HU)
Autor: Maxin10sity
Localizare: Muzeul Naţional de Artă al României
Vizibilă pe faţada Palatului Regal, proiecţia realizată de Maxin10sity aduce în faţa publicului Spotlight un joc fascinant de forme şi culori. Proiectul de video mapping a pornit de la ideea că simetria face parte din viaţa fiecăruia dintre noi. Symmetry combină efectele inovatoare şi pline de dinamism cu elementele de arhitectură ale clădirii şi cu fundalul sonor adecvat.

3. SIGNAL FESTIVAL DIN PRAGA PREZINTĂ FOR PEACE (SK)
Autor: Sedem Minut
Localizare: Parcul Kreţulescu
Alergătorii luminoşi aduşi din Slovacia şi creaţi de Róbert Farkaš simulează mişcarea ca formă de manifest. Figurinele sunt un demers pentru pace, libertate şi artă şi sunt rezultatul celor mai noi studii ale lui Farkaš cu privire la sursele neconvenţionale de lumină.

4. SIGNAL FESTIVAL DIN PRAGA PREZINTĂ NOISESCAPE (FI)
Autor: Teemu Määttänen
Localizare: Piaţa Revoluţiei, lângă Monumentul lui Iuliu Maniu
Instalaţia artistului finlandez Teemu Määttänen evocă atât curbele unui deal dintr-o zonă rurală, cât şi valurile unui ocean. Deşi structura este una statică, proiecţiile care o animă creează iluzia mişcării. Spectatorii asistă cu fascinaţie la jocul formelor şi culorilor printr-o combinaţie între geometria unui caleidoscop şi motivele organice japoneze.

5. DISCOBALLS (RO)
Autor: 360 Revolution
Locaţie: Calea Victoriei, vizavi de Magazinul Muzica
Una dintre atracţiile primei ediţii Spotlight, Discoballs, revine în 2017 pentru a transforma Calea Victoriei în decor de petrecere. Spoturile luminoase proiectate pe clădirile din zonă merg cel mai bine cu muzică mixată live de un DJ şi flashmob-uri organizate de dansatori profesionişti şi animate de trecătorii care vor să li se alăture.

6. ABSTRACT MACRO (RO)
Autor: Les Ateliers Nomad
Locaţie: Hotel Novotel, Calea Victoriei
Faţada hotelului Novotel se tranformă în cel mai surprinzător mod, timp de patru zile, datorită proiecţiei 3D realizată de Les Ateliers Nomad. Abstract Macro, show-ul complex de lumini şi texturi animă cunoscuta clădire şi captivează trecătorii prin varietate şi energie.

7. LASER PACMAN (RO)
Autor: Tom Brânduş / SylenzMedia
Locaţie: Palatul Telefoanelor, Calea Victoriei
O reinterpretare a clasicului joc Pacman care a fascinat milioane de oameni de-a lungul ultimelor 2 decenii. Faţada faimosului Palat al Telefoanelor va deveni astfel o suprafaţă de joc uriaşă, reconstruind întocmai dinamismul bine-cunoscut de arcade în care Pac Man aleargă fără oprire într-un labirint cu scopul de a mânca diferite forme colorate, încercând în acelaşi timp să nu fie prins de fantome/monştri.

8. FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL LUMINII DIN BERLIN PREZINTĂ SITTING GUARDIANS OF TIME (AT)
Autor: Manfred Kielnhofer
Locaţie: Piaţeta din faţa Teatrului Odeon
O altă versiune a Gardienilor timpului - lucrarea cea mai importantă a sculptorului austriac Manfred Kielnhofer - Sitting Guardians of Time a fost concepută ca o instalaţie de artă publică cu siluete de dimensiuni impresionante. Odată cu lăsarea nopţii, aceştia captează vizualurile multicolore ale instalaţiilor de lumină proiectate pe suprafaţa lor.

9. ENERGY OF BUCHAREST (RO)
Autor: Mindscape
Locaţie: Cercul Militar Naţional, Calea Victoriei
Video mappingul ilustrează interdependenţa umană, sub forma unor animaţii bazate pe mişcarea şi apropierea dintre persoane. Stând împreună oamenii pot descoperi elementele faţadei şi construi noi posibilităţi. Variantele grafice sunt nenumărate: câmpuri de energie, vizualizări ale vibraţiilor.

10. GRAND HOTEL BULEVARD (RO)
Autor: Art Safari; 360 Revolution
Locaţie: Grand Hôtel du Boulevard
La ediţia 2017 a festivalului Spotlight, Grand Hôtel du Boulevard este pus în valoare prin artă şi lumină. Clădirea care datează din 1871 găzduieşte la parter reproduceri ale picturilor lui Ştefan Luchian. Luminate din spate, după procedeul casetelor luminoase, lucrările de artă încântă bucureştenii cu un efect vizual deosebit de spectaculos.
Nivelurile superioare ale clădirii atrag atenţia de la depărtare, datorită siluetelor multicolore ale ferestrelor. Fiecare geam, acoperit cu un material translucid şi iluminat dinamic, dă o nouă personalitate clădirii de secol XIX.

11. HORIZONTAL INTERFERENCE (PL)
Autor: Katarzyna Malejka, Joachim Slugocki
Locaţie: Calea Victoriei 22, Blocul Rosenthal
Realizată de artiştii polonezi Katarzyna Malejka şi Joachim Slugocki, instalaţia modulară este o structură luminoasă ce modelează spaţiile publice prin culoare. Liniile orizontale de lumină multicoloră conectează trunchiurile copacilor şi creează noi peisaje în mediul urban, prin infuzia de simplitate şi rigoare.

12. IUBESC BUCUREŞTI (RO)
Locaţie: Calea Victoriei lângă Magazinul Victoria
Literele volumetrice cu mesajul IUBESC vor fi amplasate pe Calea Victoriei, lângă Magazinul Victoria.

13. AQUARIUM CAR (FR)
Autor: Stéphane Masson
Locaţie: Calea Victoriei 15
Recunoscut pentru lucrările sale care inserează un dram de magie şi nebunie în rutina vieţii de zi cu zi, videographer-ul francez Stephane Masson s-a decis să transforme, pentru Fête des Lumières 2011, legendarul Fiat 500 într-un acvariu care se umple de apă şi este populat de peşti roşii cu ajutorul unei proiecţii video. Instalaţia artistului din Toulouse a participat la Night Festival Singapore (2012), Festivalul La Novella din Franţa (2013), Festivalul Luminilor din Dubai (2014).

14. MONOLITH (CZ)
Autor: HYPERBINARY
Locaţie: Strada Lipscani 19, vizavi de Magazinul Victoria
Creaţia sosită din Cehia şi realizată de echipa Hyperbynary reprezintă un omagiu adus atmosferei urbane nocturne. Obiectul principal al instalaţiei absoarbe lumina înconjurătoare şi o transformă într-un show digital captivant. Compus din peste 3.300 de LED-uri, ansamblul afişează întregul spectru de culoare şi foloseşte una dintre cele mai noi tehnologii în domeniu.

15. PROIECŢIE LASER (RO)
Autor: Tom Brânduş / SylenzMedia
Locaţie: Palatul CEC, Calea Victoriei
După Rainbow Street, curcubeul imens care a iluminat în primele două ediţii arhitectura emblematică a Palatului CEC, Spotlight aduce în 2017 un omagiu acestui monument istoric al Bucureştiului printr-o instalaţie multimedia arhitecturală gândită de muzicianul şi artistul vizual Tom Brânduş. Simbol arhitectural al Capitalei, Palatul CEC este pus în altă lumină de cele şapte proiectoare laser ce creează efecte de raze tridimensionale, iar luminile inteligente sunt adaptate particularităţilor clădirii, în concordanţă cu secvenţa de lasere şi cu evenimentele ritmice şi melodice ale mixajului muzical.

16. FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL LUMINII DIN BERLIN PREZINTĂ GUARDIANS OF TIME (GE)
Autor: Manfred Kielnhofer
Locaţie: Muzeul Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei
În faţa unor vechi castele, în pieţe aglomerate sau în parcuri faimoase, instalaţia The Guardians of Time a călătorit în diferite oraşe din lume şi a făcut parte din mai multe expoziţii de artă. Creată de sculptorul austriac Manfred Kielnhofer în 2006, instalaţia Gardienii timpului este cea mai renumită lucrare a artistului pasionat de ideea că omul este întotdeauna păzit de o forţă mai puternică decât umanitatea. Folosindu-se de liniştea şi obscuritatea nopţii, misticele siluetele luminate în roşu apar în peisajul urban pentru a ne provoca să avem o privire de ansamblu asupra spaţiului şi timpului şi asupra locului nostru în lume. Instalaţia de artă a fost expusă în cadrul Bienalei de la Veneţia, la Berlin, Rio de Janeiro, SUA, Danemarca, Istanbul, Dubai etc.

17. SILHOUETTES PARTY (RO)
Autor: Les Ateliers Nomad
Locaţie: clădirea Loteriei Naţionale, Calea Victoriei
Cunoscuţi foarte bine publicului de la ediţiile precedente Spotlight, Les Ateliers Nomad revin cu un show complex de culori şi forme. Pentru acest an, artiştii au ales o clădire cu un şarm aparte, dar puţin pusă în valoare. Ferestrele clădirii Loteriei Naţionale sunt gata să spună poveştile fericite sau melancolice ale unor cupluri reprezentate prin siluete. Toate acestea, într-o atmosferă ce abundă în culoare, mister şi fantezie.

18. BUCHAREST CALLING (RO)
Autor: MotionLab
Locaţie: Calea Victoriei colţ cu Strada Franceză
Premiat la festivalurile Golden Drum şi Eurobest, studioul specializat în video mapping, animaţie 2D şi 3D, MotionLab vine la Spotlight cu cel mai nou proiect al său. După ce, în 2016, MotionLab a fost prima echipă din România nominalizată în competiţia celui mai mare festival al luminii din lume – Circle of Light din Moscova, anul acesta studioul din Bucureşti reinventează trecutul şi aduce publicului Spotlight elemente din cultura românească cu proiectul Bucharest Calling.

19. ARTISTIC PANELS (RO)
Autor: Mobius Gallery
Locaţie: Calea Victoriei
This Is What You Want, This Is What You Get este un pasaj hipnotic care explorează dorinţele ca ficţiuni perfecte, distanţa kilometrică dintre ce ne dorim şi ce primim. Alternanţa de cuvinte şi lumini pulsând ritmic simulează procesul interior, dinamismul constelaţiilor interioare care ne fac să dorim neîncetat câte ceva şi să proiectăm prematur rezultatul. Această instalaţie propune prelungirea aşteptării, transpunerea ei în ritm organic, crearea unui spaţiu de meditaţie minimalist, intens, conceptual.

20. RAŢE PE APĂ (RO)
Autor: 360 Revolution
Locaţie: Râul Dâmboviţa
De la artere principale, la faţade de clădiri şi spaţii verzi, Spotlight îşi extinde aria de desfăşurare în 2017 cu o nouă locaţie- râul Dâmboviţa este acaparat de invazia multimedia a Festivalului Internaţional al Luminii cu o instalaţie pe apă de peste 15 metri lungime şi 10 metri lăţime. Compusă din 500 de elemente iluminate, instalaţia multicoloră Raţe pe apă îşi schimbă intermitent nuanţele cromatice în funcţie de fundalul muzical al proiectului.


Partenerii internaţionali Spotlight 2017, Festivalul Internaţional al Luminii din Berlin şi Signal Festival din Praga, vor fi prezenţi în festival cu instalaţii şi proiecţii din Austria, Slovacia, Finlanda şi Germania.

Festivalul Internaţional al Luminii – Spotlight 2017 este organizat cu sprijinul: Cercul Militar Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul CEC, Muzeul Naţional de Istorie a României, Loteria Naţională, Hotel Novotel, Grand Hôtel du Boulevard.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.