Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Ultima vineri din Postul Mare, momentul în care Mântuitorul a fost răstignit şi a murit pe cruce abundă în obiceiuri care sunt păstrate cu sfinţenie. Tradiţia populară vorbeşte despre o serie de ritualuri legate de Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. Se spune că cine ţine post negru în această zi va avea spor şi sănătate.În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului.

Este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii. Împreună cu Biserica, în sfânta şi marea Vineri rememorăm răstignirea şi moartea pe cruce a Mântuitotului Iisus Hristos. De aceea, aceasta este una din acele zile aliturgice, adică în care nu se oficiază sf. Liturghie.

Tâlharul care a dobândit Raiul

În această zi se face pomenirea de sfintele, înfricoşătoarele şi mântuitoarele Patimi şi de mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul. Patimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare. Sfinte pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, mântuitoare pentru că Cel ce pătimeşte nu este un simplu om şi înfricoşătoare căci toată făptura s-a schimbat la răstignirea lui Hristos:

"Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”.

Integral pe AdevărulComentarii

Va rugam sa ne scuzati pentru DEFEKAREA asta de EURO-BORHOT cu "traditii" & superstiti / vrajitorii de 2 banii, dar noi (euro-pushlamalele dela oficiosul CC al PCR, respectiv al CE al UE "Scînteia", n.red.) facem bani frumosi cu borârea de materiale subversive anti-crestine de soiul asta !!! Cu respect "redactia"-poollii,

14 aprilie 2017 8:58

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.