Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Aplicarea Legii salarizării unice va duce la situația în care cheltuielile statului cu salariile în sectorul bugetar vor ajunge la 12% din PIB în anul 2022, ceea ce înseamnă jumătate din veniturile colectate la bugetul de stat, și nu ar mai rămâne resurse pentru aproape nimic, a declarat, miercuri, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

„Se doreşte o creştere substanţială a salariilor în sectorul bugetar. Acum ponderea lor este de 8,4% din PIB, iar proiecţiile arată că aceasta va fi 10% din PIB în anul 2018 şi de 12% în 2020, de departe cea mai mare alocare făcută vreodată în România şi ar fi peste media europeană", a spus el, relativ la proiectul Legii salarizării publicat de PSD la începutul acestei săptămâni. Potrivit acestuia, citat de CAPITAL, media europeană în ceea ce priveşte anvelopa salariilor bugetare raportată la PIB este de 10%. „Oricum, comparaţia cu media europeană nu este relevantă, pentru că veniturile din colectare sunt mult mai mici în România decât arată media europeană", a susţinut Dumitru.

Tot preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, este de părere că impactul bugetar al legii salarizării va fi dublu faţă de cel prezentat de guvern, ajungând la circa 50-60 de miliarde de lei cumulat, în următorii patru ani. Potrivit acestuia, numai în 2018, cheltuielile cu salariile din sistemul public ar putea crește cu circa 25 de miliarde de lei, față de anvelopa salarială de circa 63 de miliarde de lei, anunță ADEVĂRUL. „Cifrele grăiesc de la sine. Peste orice imaginaţie. În condiţiile în care estimările Comisiei Europene arătau în 2018 un deficit de 3,9% fără creşteri de salarii, mai adăugăm 1,8% din PIB doar din legea salarizării. Ce măsuri de compensare să găseşti şi de unde să acoperi aşa ceva?”, a spus Dumitru.

Însă Ministrul Muncii Olguța Vasilescu îl contrazice pe Ionuț Dumitru, anunță COTIDIANUL. Vasilescu amintește într-o replică pe Facebook de o altă previziune a "specialistului lui Băsescu", despre care spune că nu s-a adeverit. „Domnul Ionuț Dumitru spunea în 2014 ca nu se va putea aplica niciodată Codul Fiscal al Guvernului Ponta. Nici mai mult, nici mai puțin! Și cât de bine s-a aplicat! Și cât de bine a fost primit de mediul de afaceri! Când guvernul PSD a scăzut contribuțiile cu 5 puncte procentuale, a spus că va fi o gaură la buget de 15 miliarde. A fost ceva cu 15... Milioane... Dar în plus la buget! Specialiștii lui Băsescu! La ei e mereu criză și trebuie să se taie, nu să se dea...”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.

Legea salarizării este construită pe coeficienți raportați la salariul minim brut pe economie. La salariile de bază se adaugă sporuri, ore suplimentare,prime etc. Specialiștii consultați de ROMÂNIA LIBERĂ, spun că, luând în calcul toate acestea, „impactul este ucigător”. Potrivit acestora, legea salarizării ar trebui introdusă în paralel cu reforma administrației publice. „Nu trebuie neapărat să fie dați afară, ci să beneficieze de programe serioase de training, e necesară regândirea unor servicii publice oferite populației. Nu e în regulă să ai un aparat de salariați publici mai mare, fără să facem nimic pentru creșterea calității. Toată lumea se plânge de serviciile publice”.

În plus, aceștia au criticat și sistemul de salarizare cu coeficienți, ca fiind depășit, aplicabil doar în țări ca Ucraina sau Republica Moldova. „Ar trebui să fie salarii nominale, fiindcă dacă majorezi salariul minim, îți explodează toată grila”, au explicat specialiștii.

Pe de altă parte,remarcă GÂNDUL, premierul Sorin Grindeanu a subliniat că proiectul de lege este foarte bun, urmând să fie discutat în următoarele săptămâni în Parlament, astfel încât de la 1 iulie această lege să intre în vigoare. Sorin Grindeanu a subliniat că s-a lucrat foarte mult la proiect de către echipele de la Ministerul Muncii, care au fost susţinute de Ministerul Finanţelor, precizând că trebuie să existe sustenabilitate financiară pentru un asemenea demers.

Salariile mari vin la pachet cu disponibilizări la fel de mari, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. Scandalul generat de noul proiect de lege a salarizării unitare se mută în zona disponibilizărilor, despre care deja se vorbește, mai ales în administrația locală. Din întregul sector bugetar, funcționarii din administrația locală ar putea fi cei mai vulnerabili în situația majorării salariilor, dacă bugetele primăriilor sau Consiliilor Județene sunt prea mici și nu suportă aceste majorări.

Ceea ce vor să facă PSD--ALDE acum e sinucidere curată, atrage atenţia analistul economic Ion Radu Zilişteanu. Mărirea salariilor cu 50% se duce în inflaţie, a menţionat acesta, întrebându-se de ce nu iese public Mugur Isărescu să spună aceasta. „Eu, în locul domnului Isărescu, puneam o echipă de cercetare să facă simulări pe politica fiscală, să spună că salariile nu pot fi mărite decât cu atât, să nu se dea peste cap echilibrele bugetare“, a explicat Zilişteanu, profesor universitar la ASE.

Recent, Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu a intervenit în dezbaterea publică pe politicile fiscale pe un ton blând şi a afirmat că promisele creşteri salariale sunt inevitabile. Ulterior, guvernatorul BNR a adăugat că totuşi trebuie „să le ținem sub control, să fim inteligenți“. ROMÂNIA LIBERĂ amintește că Mugur Isărescu a avut aceeaşi atitudine şi în 2007 – 2008, înainte de criza economică. Apoi, în anii 2009 - 2010, în plină recesiune, a revenit şi a pus altfel de accente. „V-am spus noi! BNR a atras atenţia asupra derapajelor!“ ar putea fi o parafrază sintetică a acelor declaraţii publice.


Comentarii

contribuabilu` @ Shalom ! Jidanu`...tot jidan ! El are treaba cu banii altora ! Nu si-ar pune capu` (daca-l are !!!) la contributie nici pt el, da`...ar vrea sa capete ceva si de la buget, pe langa ce "smechereste" de la patron ! Asa ca....isi fura caciula ca sa aiba...doua !

16 aprilie 2017 11:07

Victor Ponta, amantul lui Nastase Craiovene, ti-as ejacula adanc!

16 aprilie 2017 6:13

Oltean Cu noua lege a salarizarii, va fi un exod al inginerilor, tehnicienilor sau muncitorilor inalt calificati de la firme productive spre posturi de oameni de serviciu sau "manageri input - output"(in limba romana, portar) la firmele bugetare. In restul lumii este exact pe dos - bugetarii fug spre firme productive. Dar, in Romania nu ar fi singura masura contraproductiva. Voturile sunt importante, nu consecintele dezastruoase.

13 aprilie 2017 22:01

Tăriceanu, declarație HALUCINANTĂ: „Vor avea salarii mai mari cu 50%, dar o pâine va costa de cinci ori mai mult”. Noiembrie 2008: „În 2004, Guvernul de stânga negocia la sânge cu sindicatele din Educație o creștere de o cifră. Acum, solicită 50%, deși știu bine că această solicitare ar aduce criza economică mondială în România. Stânga are un plan foarte clar de câștigare a alegerilor, dar nu are niciun plan de guvernare a României (...) Liderii de sindicat știu foarte bine că toată creșterea salariilor de 50% va fi înghițită imediat de inflație, cu efecte ce vor fi resimțite imediat de toată lumea. Profesorii vor avea salarii mai mari cu 50%, dar o pâine va costa de cinci ori mai mult. comisarul.ro

13 aprilie 2017 20:41

@contribuabilu Tu nici la P ma-tii nu contribui, caci aia te-a facut un bou, un trantaor care stai cu mana intinsa la stat. Statul sa-ti dea, statul sa-ti faca. Milogilor, numai cresteri de salarii vreti!

13 aprilie 2017 18:16

v Vine "criza financiara", cutremurul, nationalizarea pensiilor, sfirsitul lumii si alte grozavii, gen "caderea drobului de sare de pe cuptor pe copil". Se pare ca doar asta este "programul de guvernare" al opozitiei. Vad ca sint unii oameni care se ingrijoreaza de aceste zvonuri. Unii de buna credinta si o oarecare naivitate si multi postaci platiti sau nu sa intretina starea de tensiune din societate.

13 aprilie 2017 16:05

atomistu`oengist Care investitii bai Bilei ? Alea de pe vremea lu` Base & Boc ?

13 aprilie 2017 16:03

contribuabilu` @ Shalom - Sa ramai mai ....cap patrat ! Ca ...in "privata" voastra, v-ati "omorat" cu mult prea multa slugarnicie fata de patroni si la fel de multa ....prostie, absolut toate sindicatele ! Numa` alea va mai puteau ajuta in problema asta a salariilor ! Asa ca, puteti zice pt multa vreme, paaaaa si...puuuuu....la ...orice cresteri de salarii in privat !!! Idioti...!!!

13 aprilie 2017 16:02

Shalom Mai Craiovene, tot bolovan ai ramas? Ce e generos d. p.d.v, social? Marirea cu nesimtire a salariilor bugetarilor? Asta vezi tu generozitatea psdista? Noi cei care muncim in fabrici si uzine (slogan care iti placea odata) sa ramanem la salariul minim pe economie? Cine produce plusvaloare? Trantorii din administratie care se lefaie pe salarii mari, mutandu-si curul de pe un scaun pe altul? Daca ar fi un sistem informatizat ca lumea, jumatate ar trebui sa se care. Profesorii care nu mai fac nimic? E un dezastru in invatamant pentru ca nimeni nu-i urmareste. Pe vremeata, comunistule, sistemul de invatamant functiona pe baze concurentiale, azi tot boul intra in facultate si iese vaca. Ai auzit vreodata de o verificare a celor din invatamant? Pe bune, nu la chefuri! Din 2 in 2 ani ar trebui verificati de comisii trase la sorti inainte cu 2 ore de examen. Ai mai auzit tu vreodata ca elevii sa faca activitati extrascolare, dar la scoala, ca de exemplu: muzica, cor, dansuri, sport etc. Toate se fac inafara scolii pe bani. Pe multi bani! Sa-ti spun de medici? Acum o sa le umfle salariile! Iti inchipui ca pana acum nu-si umflau buzunarele? Cine pleca din tara? Cei tineri care vedeau putreziciunea sistemului. Stiu pe un doctor care spunea in gura mare ca-n Romania catiga 15 000 de euro pe luna, de ce sa plece in strainatae? Era profesor universitar, era sef de sectie, avea si vreo doua cabinete. Sa nu vorbesc de aia care au clinici. Armata? Politia care n-o vezi sa dai cu tunul pe strazi, mai ales noaptea.

13 aprilie 2017 14:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.