Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

De obicei, scriu articole de gazetă doar după ce un eveniment politic s-a încheiat. De data asta, voi face o excepţie. Peste patru zile, în Turcia se va ţine un referendum şi prefer să vorbesc despre el înainte ca alegătorii să meargă la urne. Rezultatul votului îl veţi afla în seara de Paşte, dar referendumul a produs deja un efect, important pentru noi, europenii. Despre acest efect voi spune câteva cuvinte.După lovitura de stat de anul trecut, Erdogan a anunţat că va consulta poporul în privinţa candidaturii ţării sale la UE. Propunerea avea de ce să surprindă. Negocierile cu europenii au fost practic blocate, din pricina abuzurilor comise de autorităţile de la Ankara după eşecul puciştilor. În loc să calmeze neîncrederea, preşedintele turc anunţa că îşi va mobiliza simpatizanţii pentru a trimite la Bruxelles o cerere de divorţ.

Până la urmă, a ales o altă temă pentru referendum, întrebându-i pe turci dacă sunt de acord cu nu mai puţin de 18 modificări constituţionale. În esenţă, este vorba despre trecerea de la un regim parlamentar la unul prezidenţial. Într-o asemenea eventualitate, şeful statului ar numi cabinetul, ca şi unul sau mai mulţi vicepreşedinţi. El ar dispune de un drept de veto legislativ, pe care Parlamentul ar putea să-l anuleze cu majoritate absolută. Mandatul legiuitorilor ar spori de la patru la cinci ani, astfel încât scrutinul pentru Cameră să se ţină simultan cu cel pentru preşedinte. În acest fel, alegerea şefului statului ar determina configuraţia politică generală.

Integral pe AdevărulComentarii

s.x si Orban.

12 aprilie 2017 17:44

Condoru Nu vâ obosiți să citiți compunerea acestui huhurez cu privire căpiatâ. Vă spun eu concluzia. Păcăliciul s-a scremut cale de vreo câteva fraze chinuite să ne anunțe că Erdogan a pierdut ...în fața europenilor (!). Care europeni, huhurezul cu privire căpiată nu ne spune. Pesemne e vorba de oligofreni asemeni lui.

12 aprilie 2017 14:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.