Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

România este prinsă în acest moment într-un laţ economic, într-un model economic care nu duce nicăieri.1. Criză acută pe piaţa forţei de muncă, dar la extreme - Fie se caută joburi low din punct de vedere al calificării şi al plăţii, cu salariul minim pe economie plus bonuri de masă, fie se caută joburi supracalificate în IT şi în idustria de înaltă tehnologie, joburi care apar în urma investiţiilor străine.

2. Şomaj mic, chiar foarte mic - România are printre cele mai scăzute rate ale şomajului din Europa - 5,4% în februarie, minimul ultimelor două decenii, acest lucru contribuind la criza forţei de muncă. Pe de altă parte, România are printre cele mai scăzute ponderi din Europa a angajaţilor în totalul forţei de muncă aptă de muncă. Aproape 1 milion de români din ţară ar putea să lucreze, dar nu vor să facă acest lucru.

3. Salarii mici – Printre cele mai mici din Europa. Salariul mediu a fost de 2.236 lei net în februarie(490 de euro), iar salariul minim net este 1.065 lei(235 de euro) la un salariu minim brut de 1.450 de lei. Peste o treime din forţa de muncă din România, adică 1 milion de oameni este angajată la nivelul salariului minim pe economie. Numai 250.000 de oameni din forţa de muncă de 4,7 milioane au un salariu de peste 1.000 de euro.

Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.