Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Vineri dimineaţa, la ordinul preşedintelui american Donald Trump, forţele armate ale SUA au lansat un atac cu 59 de rachete balistice Tomahawk asupra bazei aeriene din Idlib, controlată de forţele siriene, loc de unde se pare că ar fi decolat avioanele care au iniţiat atacul cu arme chimice de marţi.

Cu toate că atacul SUA, ca răspuns decisiv al unei încălcări flagrante şi brutale a drepturilor omului, este lăudabil, fără o strategie coerentă şi o asumare de facto poate fi doar o provocare inutilă. Atacurile cu arme chimice în Siria nu sunt o noutate chiar şi după momentul 2013 (când Rusia şi SUA au cooperat pentru preluarea arsenalului chimic al Siriei), acestea întâmplându-se frecvent (atacuri cu clor, faţă de cel de acum care a fost cu gaz sarin).

De la pupitrul din aripa de sud a Casei Albe (acelaşi loc din care Barak Obama a anunţat uciderea lui Osama bin Laden), un Donald Trump calm, cu un aer dramatic de cabotin, a enunţat un discurs care prin natura sa se voia a fi unul istoric. Părând că pune punct după fiecare cuvânt, preşedintele american a folosit cuvinte şi expresii menite să trezească emoţie, emoţie care să îi readucă o parte din susţinerea internă de care are atâta nevoie. A descris amănunţit cum au murit „încet şi brutal copii, copii frumoşi” adăugând, pentru efect, că niciun „copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să sufere o astfel de moarte”. A folosit astfel trei elemente care au cel mai mare impact de sensibilizare a publicului: Dumnezeu, copii şi moartea. Faptul că a ezitat o secundă înainte să spună că a ordonat atacul nu a părut a fi construirea de suspans, ci un moment de turnură în care se vedea nevoit să îşi asume un astfel de gest şi toate consecinţele lui. Grimasa făcută a părut să surprindă conflictul dintre oportunistul Trump, cel avid de publicitate şi aprobare, şi preşedintele Trump, responsabilizat, cu greu sunt sigur, de cei din jurul său.

Integral pe RepublicaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.