Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Decizia istorică din această dimineaţă, prin care liderii UE au salvat Grecia de la faliment şi, implicit, extinderea unei crize incontrolabile în întreaga zona euro, afectează direct şi România, deşi numele ţării noastre nu a fost pomenit în mod direct în negocierile din această noapte. Astfel, prin decizia de recapitalizare a băncilor, acestea nu vor mai fi obligate să retragă bani din subsidiare, acţiune care ar fi avut efecte dramatice asupra României.

Nu doar Greciei, ci şi României îi vine inima la loc, anunţă JURNALUL NAŢIONAL, după decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor, care au garantat pentru toate statele din UE că subsidiarele băncilor-mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital. Preşedintele Traian Băsescu declara, ieri, după cum aminteşte ANTENA3, că România ar fi „într-o dificultate foarte mare“ dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, explicând că nu s-ar mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

MEDIAFAX susţine că România are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care, în anul în curs, a utilizat 13,2 miliarde de euro pentru finanţarea bugetului de stat, diferenţa fiind utilizată pentru sectorul privat. Cu alte cuvinte, observă, NAŢIONAL, în lipsa deciziei din această dimineaţă, statul român se putea trezi în situaţia de a nu mai putea plăti salarii, pensii sau să nu mai poată cofinanţa proiectele de infrastructură pentru care a atras fonduri europene.

În plus, de lipsa de finanţare ar fi fost lovit direct şi sectorul privat, marele contributor la bugetul de stat. Aceasta deoarece, explică ADEVĂRUL, pentru a îndeplini noile cerinţe de capital, băncile-mamă nu aveau altă soluţie pentru a susţine criza datoriilor suverane din zona euro decât să retragă din banii subsidiarelor aflate în ţări care nu fac parte din zona euro, în special cele din piaţa est-europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat însă, citat de MEDIAFAX, că în urma deciziei Consiliului European, băncile străine care operează pe piaţa românească nu au voie să diminueze fluxurile de capital sub pragul de anul acesta. Acest lucru, afirmă ADEVĂRUL, va permite României inclusiv creditarea economiei cât şi achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoielor bugetului de stat. „Va permite României să-si menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane“, a mai spus şeful statului. Astfel explică ZIUA VECHE, de ce răsuflă Traian Băsescu uşurat după Consiliul European.