Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Comisia Europeană aşteaptă dovezi clare de la Guvernul Grindeanu că proiectul „ambiţios de mărire a salariilor și pensiilor“ se va încadra, în final, în deficitul bugetar de 3%, riscând, în caz contrar, să intre în procedură de deficit bugetar excesiv, ceea ce ar aduce măsuri restrictive din partea Comisiei. Este avertismentul transmis de comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, care susţine că, la Bruxelles, există temerea ca România să nu ajungă precum Grecia, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

„Domnul prim-ministru i-a dat asigurări domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar European pentru afaceri economice- n.r.) că se fac calcule, astfel încât acest proiect ambiţios de mărire a salariilor să se încadreze în final în acest deficit bugetar de 3 la sută. Comisia Europeană aşteaptă documentaţia din partea Guvernului României. În această etapă suntem – în ce măsură aceste măriri de salarii sunt sustenabile şi se poate îmbunătăţi viaţa oamenilor, în paralel cu menţinerea acestor reguli.

Pentru că am avut cazul Greciei şi Comisia Europeană are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat în criză. E important să nu ajungem şi noi la fel. Bani, creştere economică avem. Dar să vedem cât de sustenabile sunt aceste propuneri de măriri salariale, astfel încât să nu intrăm pe procedura de infrigement, de a fi puşi sub observaţie pentru felul în care depăşim sau nu deficitul bugetar”, a declarat, citată de GÂNDUL, Corina Creţu.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, în februarie, ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depăşească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018, amintește ADEVĂRUL. Ei au cerut ca Executivul să anunţe măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel încât România să nu depăşească acest nivel, în condiţiile în care datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra "deviaţii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanţa structurală va suferi "noi deteriorări" în 2017 şi 2018. Această situaţie ar fi provocată în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii, spun oficialii CE. Dar, anunță ROMÂNIA LIBERĂ, și Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că impactul asupra bugetului al tuturor măsurilor promise de PSD înainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din produsul intern brut (PIB) al României, a declarat vineri şeful delegaţiei FMI în România, Reza Baqir.

FMI recomandă amânarea majorării pensiilor, afirmă CAPITAL! Autorităţile ar putea reduce deficitul bugetar prin eficientizarea cheltuielilor, folosirea finanţărilor europene, reforma administraţiei fiscale şi amânarea creşterii punctului de pensie, a declarat, vineri, şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir. „Există mai multe măsuri care pot fi luate în considerare (pentru a se reduce deficitul bugetar - n. r.).

Cel mai important este să se crească eficienţa cheltuielilor, să se folosească mai mult investiţiile finanţate de Uniunea Europeană, să se accelereze reforma administraţiei fiscale în cadrul ANAF. Dacă ne uităm la zona colectării pe TVA, România are gap-ul (decalajul - n. r.) cel mai mare. O altă măsură ar putea fi să se amâne creşterea punctului de pensie care urmează a fi introdus pe parcursul acestui an", a explicat Baqir.

Premeirul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seară, la ANTENA3, referitor la vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în ţara noastră, că a discutat cu reprezenţanţii misiunii FMI cărora le-a prezentat viziunea Cabinetului său şi a dat asigurări că măsurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate înainte de a fi aplicate. „Am avut o întâlnire cu dânşii, săptămâna trecută, împreună cu ministrul Finanţelor. Noi le-am spus vizunea noastră, vizunea dată de Comisia Naţională de Prognoză, de tot ceea ce am spus atunci când am construit bugetul, de creşterea economică pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice.

Hotărârea noastră este să punem în aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dânşii, ne-am spus argumentele şi vom urmări în continuare ca fiecare dintre măsurile, pe care noi ni le-am propus, să fie puse în practică”, a declarat premierul Sorin Grindeanu. El a ţinut să dea asigurări că măsurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate înainte de a fi aplicate. „Pe fiecare măsură pe care noi am adoptat-o s-a calculat şi s-a făcut o analiză cât se poate de serioasă la efectele pe care le are fiecare dintre măsuri în economie”, a asigurat Grindeanu subliind că măsurile pe care Executivul le va lua în continuare „vor fi la fel de bine analizate”.Comentarii

Cu marirea nesustenabila a salariilor la bugetari noul USL a deschis cutia Pandorei. Acum si CFR-istii cer salarii mai mari. Li sau deschis bugetarilor un apetit enorm pentru salarii nesimtite. Medicii desi au primit mariri gretoase de salarii, au DUBLAT tarifele la cabinetele lor particulare, la fel au facut si stomatologii. Ne asteapta SUPERINFLATIA!!! ca pe timpul lui Nastase. Cu o mana s-a dat si cu 7 maini se va lua. Bucurati-va BUGETARI si mai ales NEBUGETARI !!!

22 martie 2017 10:04

Lute Mai oltean idiot ,poete scrii si de cei care efectiv nu mai pot lucra sau de cei care au pensii nesimtite cum probabil ai si tu si dupa cum scrii nici nu esti o somitate ,olteanul tot oltean ,mai ales daca e si idiot !!

22 martie 2017 9:19

Corina Creatza: e un "avertisment" EXTREM de CU TOTUL NEOBISNUIT de ABSOLUT de "foarte serios"!!! Si e si ultimul - asa un "avertismet" nu mai pupati voi de la mine în veci - EURO-ratatii dracului !!! Adica, ce poola cu Collin Powell, cum adica, ce vreti sa va mai spun ca sa nu mai ziceti ca nu v-am "transmis" un "mesaj-puternic"?! Ori bagati la cap. ori MUCKLES & LA GARA - n-am timp de voi! Cu respect, "kommissarul" CC al CE a UE

21 martie 2017 23:50

v Mai ce-mi place de baietii cu ochii albastrii cum sterg ei comentariile care nu le convin. Era "mult mai bine" pe vremea Javrei Ordinare care asculta de toti cei din strainatate si a scazut salariile cu 25%, a inchis scoli, spitale, etc, s-a imprumutat si nu a construit nimic. Acuma daca guvernantii actuali doresc o oarecare majorare de salarii si pensii, toti strainii sar in sus si se pling, dar infiinteaza noi sucursale, dupa ce au devalizat toata industria nationala. Acuma doresc ca noi sa avem numai "servicii" pe care tot ei sa le detina. Sa nu mai vorbim de inegalitatile din tara. Dintr-un salariu de magistrat, la citi oameni li se mareste venitul cu 50 de lei, iar oamenii sint multumiti, deoarece este o crestere a venitului?

21 martie 2017 23:29

vasile Domnii de la FMI si de la noi sa compare pensiile noastre cu cele di tarile membre UE dupa care sa vorbeasca. Sa faca niste minime socoteli si sa vada ce le mai ramane tinand cont ca pensia medie este de 900 lei si numai gazul la un apartament cu trei camere ajunge la 500 lei. unde mai incap curentul mancarea,medicamentele ,spitalele etc. Sa va fie rusine.

21 martie 2017 20:51

1 – ADEVARURI NESPUSE Menestrelii Komisariatului de tip sovietic de la Bruxelles critică asiduu programul de guvernare al PSD, în frunte cu bugetul stabilit de acesta, îndeosebi pentru dimensiunea redusă a alocațiilor pentru investițiile publice (se spune, cele mai mici din anii de la aderarea la UE), și deplâng soarta României în asemenea condiții, prevăzând nu numai eșecul programului respectiv (ceea ce nu le-ar putea decât conveni), dar și încheierea ciclului de creștere pe care l-ar fi cunoscut de câțiva ani România. Cei mai înverșunați dintre acești menestreli, la care se adaugă fără ezitări reprezentanții direcți ai capitalului străin din România, sunt mai puțin absconși, punând la zid ceea ce de fapt îi deranjează în menționatul program: creșterea salariilor, îndeosebi a salariului minim, care obligă la majorarea câștigurilor celor mai năpăstuiți, dar și mai mulți dintre angajații din economie, precum și a salariilor bugetarilor, care indirect fac presiune asupra salariilor de la privat. Salariul mic este cheia exploatării coloniale și de aceea capitalul străin ține cu dinții de el, în timp ce toți trădătorii de neam și țară nu încetează să-l fundamenteze ca emblemă a atractivității pentru așa-numitele „investiții străine“. Împotriva acestui instrument colonial se luptă pe cât poate programul Dragnea și, de aceea, este desființat și hulit.

21 martie 2017 15:08

2 – ADEVARURI NESPUSE S-ar putea, pe linia logicii economice înseși, ca programul Dragnea să se blocheze, căutând a da la săraci, fără a lua de la bogați, și acordând salarii mai mari, fără o contribuție investițională corespunzătoare, dar o va face sigur cu concursul desfășurat al capitalului străin (care are interese majore în a-i pune bețe-n roate) și al trădătorilor de neam și țară din diverse sectoare de activitate (care nu se vor da la o parte de la diversiuni și chiar sabotaje)! Este o miză majoră ca programul Dragnea să eșueze. Este miza colonială! Komisariatul de tip sovietic de la Bruxelles are, cred, pregătit un scenariu detaliat. Chiar dacă, în logica unei economii normale, programul Dragnea este construit problematic, acesta constituie, într-o țară care nu este normală, ci o biată colonie, singurul cu tentă anticolonialistă posibil în actuala fază a lucrurilor din România și deci cel mai bun care putea exista! Forțarea creșterii salariilor este unica supapă prin care mai poate rămâne ceva și în țară din jefuirea „tout azimut“ a acesteia de către capitalul străin. Mai mult de atât nu se poate obține în actuala fază a lucrurilor, când capitalul străin este atotstăpânitor, când deține toate pozițiile strategice și pârghiile, când este de fapt proprietarul țării. Și în capitalism proprietarul decide!

21 martie 2017 15:07

3 – ADEVARURI NESPUSE Ca singură modalitate, creșterea salariilor nu are preț: ea trebuie forțată chiar și fără aparente resurse, mai precis pe seama altor resurse, în ciuda unor posibile evaziuni investiționale străine și în ciuda unor dificultăți financiare din partea firmelor românești. În poziția de departe cea mai critică se află tocmai alocațiile pentru investiții publice. Nu doar pentru că sunt singurele reglabile într-un buget cu 85% obligații fixe, dar, în cazul României, au ajuns, din fosta fală a statului român, expresia disoluției acestuia. Doar într-un sfert de veac activele publice au devenit, prin comandă politică, private și, să fim realiști, în proporție de cel puțin 80% printr-un transfer ilegal, prin furt! Prin comparație cu ceea ce erau odată, alocațiile pentru investițiile publice au devenit, în mod obiectiv, atât de puține, încât nici nu mai au ce corecta, necum să mai poată ascunde distrugerea domeniului public. Dar, mai grav, statul român, atât de derizoriu, cât mai există, nu mai are, după ce a fost practic desființat, vreo obligație față de cei care l-au desființat: nici față de privații români, care l-au devalizat sistematic, și, oricum, nici față de capitalul străin, care l-a deposedat, l-a culpabilizat permanent și l-a batjocorit! Nu încerci mai bine, în asemenea condiții, să dai doar salarii mai mari la oameni?! Care n-au nici o vină! Decât aceea că se întâmplă să trăiască în era colonialismului bruxellez!

21 martie 2017 15:07

ADEVĂRURI NESPUSE Cei de la FMI, în complicitate cu SISTEMUL MAFIOT format din DNA si SRI susținut de IOHANIS ne ascund ADEVARUL. Intenționat, IOHANIS si COMPANIA, au creat HAOS, pentru ca moneda sa se DEPRECIEZE, preturile carburanților, energiei sa crească, deși TVA-ul a fost REDUS. Așa că FMI, UE si TRADATORUL de IOHANIS nu au interes ca ROMANILOR SA LE FIE BINE.

21 martie 2017 14:31

LLLLLLLLLLL Romania trebuie sa stea intotdeauna cu mana intinsa si sa se roage de altii ca doar asta face din 1990 incoace. Eventual din cand in cand sa-i mai finanteze si p-aia de la FMI pe care toti i-au data afara din tarile lor.

21 martie 2017 13:31

Oltean FMI este realist. Daca nu ai de unde, nu dai, ca te indatorezi din ce in ce mai mult. Pe de alta parte, nu Guvernul trebuie sa asigure salariile, ci fiecare trebuie sa se gandeasca cum sa castige cat mai bine. Pe de alta parte, marea majoritate a pensionarilor pot sa lucreze, ca sa obtina venituri suplimentare, chiar consistente. Mai ales in Bucuresti si in judetele din Ardeal, multe firme ii angajeaza pe loc. Deci, numai puturosii astepta totul de la stat.

21 martie 2017 13:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.