Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Scandalul din ALDE din ultimele zile întăreşte şi mai mult scenariul potrivit căruia Daniel Constantin pregăteşte o nouă formaţiune politică, alături de Victor Ponta. Co-președintele ALDE a recunoscut că are relații foarte bune cu fostul șef al PSD și chiar s-a întâllnit cu el duminică, imediat după acea ședință cu scântei a partidului.

„Nu forţez ieşirea din guvern, nu este vorba de nicio conspiraţie că nu şiu ce fac cu Victor Ponta. Mă întâlnesc cu Victor Ponta, m-am văzut cu el şi după şedinţa de duminică. Am o relaţie personală şi nimic mai mult, dânsul este membru PSD nu am nicio conspiraţie cu el”, a declarat Daniel Constantin, la ANTENA3.

A început şi lupta pentru putere în ALDE, deşi, în mod tradiţional, un partid mic aflat la guvernare este ferit de zvârcoliri interne. De ce te-ai revolta când eşti la putere? Totuşi, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, cei doi co-preşediţi ai partidului, nu mai pot mima prietenia politică. Potrivit unor surse politice, conflictul dintre cei doi mocneşte de luni bune, încă dinaintea alegerilor locale. „Nu s-au înţeles pe candidaţii pentru Consiliul General al Capitalei, pentru că fiecare a încercat să-şi impună apropiaţii. Însă atunci n-a ieşit scandal, pentru că miza nu era aşa mare“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii ALDE pentru ADEVĂRUL.

A venit toamna, anotimp în care, din patru în patru ani, se numără candidaţii pentru alegerile parlamentare. „Au negociat la sânge locurile eligibile. Însă cei care au rămas în afara Parlamentului n-au mai făcut scandal, pentru că ALDE a ajuns la guvernare şi au primit promisiunea că vor fi numiţi secretari de stat sau şefi la instituţiile din subordinea Guvernului“, au mai spus sursele citate, în timp ce fiecare lider are propria variantă.

Potrivit unor surse din ALDE, citate de EVENIMENTUL ZILEI, Tăriceanu, în urmă cu câteva săptămâni, le-a spus apropiaţilor că „e sătul să-l ţină în spate pe Daniel Constantin“ şi că vrea să devină preşedinte unic al ALDE. Totuşi, Tăriceanu, conştient că Daniel Constantin controlează aproape jumătate dintre parlamentari, n-a vrut să producă o ruptură în partid şi i-a promis lui Constantin postul de preşedinte-executiv al ALDE. În schimb, Constantin nu trebuia să mai ridice pretenţii pentru funcţiile de vicepreşedinţi, astfel încât Tăriceanu ar fi urmat să preia controlul partidului. „Domnul Tăriceanu a crezut că pot fi cumpărat cu o funcţie de vicepreşedinte, iar ceilalţi oameni pot fi aruncaţi peste bord“, a răspuns Daniel Constantin.

Miza lui Daniel Constantin este să obţină un post de conducere, dar mai ales ca oamenii săi de încredere să ajungă vicepreşedinţi, astfel încât să nu rămână dependent de Tăriceanu. Însă, remarcă GÂNDUL, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu mai face niciun fel de înţelegere cu copreşedintele ALDE Daniel Constantin, despre care a spus că, prin acţiunile sale, îşi ”forţează” excluderea din partid.

Preşedintele Senatului a mai precizat luni, referitor la o cooptare în Guvern a UDMR în cazul în care Daniel Constantin şi Victor Ponta „se regrupează”, că s-a lăsat o uşă deschisă UDMR, iar discuţia poate fi reluată oricând, în cazul în care reprezentanţii Uniunii doresc, anunță COTIDIANUL. Practic Daniel Constantin a luat exemplul lui Victor Ponta și forțează excluderea sa din ALDE pentru a putea îmbrăca haina de martir. Scop pe care, spre deosebire de amicul pesedist, și l-ar putea atinge.

Râcâit de Victor Ponta, care visează și el la un martiriu social-democrat, Liviu Dragnea și-a ținut nervii în frâu și și-a lăsat mofluz rivalul. Mai puțin răbdător din fire, Tăriceanu a lasat țandăra să-i sară și, chiar dacă recunoaște public că Daniel Constantin „forțează excluderea din partid”, spune că acesta și-ar putea vedea visul împlinit la Congres. Deși riscul asumat de Tăriceanu (respectiv acela ca unii parlamentari ALDE să-l urmeze pe Constantin în surghiun) pare foarte mare raportat la stabilitatea actualei majorități parlamentare, realitatea, susține NAȚIONAL, este că UDMR-ul poate oricând să umple eventualele goluri, prin urmare alianța PSD–ALDE nu are de ce să-și facă probleme.

Probleme va putea avea în schimb Daniel Constantin, care are mari șanse să se trezească redus la statutul de parlamentar oarecare dacă prietenul Ponta nu-și va mobiliza gașca de pesediști rebeli și nu-i va pune sula-n coaste lui Dragnea. Ceea ce, fie vorba între noi, este scenariul cel mai probabil, dat fiind faptul că Ponta este mare amator de măcăit dar detestă să-și asume un risc concret – cum ar fi de exemplu punerea pe roate a unui nou partid.Comentarii

nae @eu , cu sapun sa-tu dai tu pe gaoz , imbecilule , sa-ti intre mai usor !

22 martie 2017 9:35

eu ponta asteapta catusele, si sapunul

21 martie 2017 22:31

dan Ordin pe unitate. Distrugeti guvernul! Se pot folosi toate armele, minciuna, delatiunea dezinformarea, tradarea, santajul, introducerea Calului Troian in partidele de guvernamant, etc.Armatele pot fi din presa scrisa , radio si vizuala, acoperiti reactivati! Poporul roman nu trebuie sa vada ca se poate trai si bine in propria tara!.Un popor sarac si needucat poate fi usor manipulat.

21 martie 2017 20:24

nae Noua stanga se impune ca o contrapondere la accesele de totalitarism ale lui Dragnea ! Dar aceasta grupare nu se va departa de arcul guvernamental , doar se va opune nebuniilor baronului de Teleorman ponderandu-l si intrand in normalitate , inclusiv ca atitudine obedienta a acestuia in ceea ce priveste atitudinea antiromaneasca a lui KWJ si a "binomului"!

21 martie 2017 19:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.