Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Filosoful, care a împlinit 60 de ani, povestea, într-un interviu, că pentru el "muzica clasică a ajuns să însemne muzica pur şi simplu". "Ce poate sta alături de Variaţiunile Goldberg? De Adagio din simfonia a zecea de Mahler? De Große Fuge a lui Beethoven? De muzica lui Monteverdi? De ariile lui Puccini? De sensibilitatea copleşitoare a lui Schubert? Muzica mea preferată e toată muzica clasică. Nu pot lăsa nimic în afară", apreciază filosoful.


Horia-Roman Patapievici, care a împlinit 60 de ani, pe 18 martie, este un mare iubitor de muzică clasică. Filosoful vorbeşte despre întâlnirea cu muzica lui George Enescu şi despre semnificaţiile muzicii enesciene. "Eu înţeleg muzica lui Enescu în două feluri: cultural şi cognitiv. Cultural, Enescu este un experimentator şi un continuator. Dar nu doar al stilurilor muzicale, ci şi al sensibilităţilor muzicale", spune Horia-Roman Patapievici. Interviul următor, "Enescu a fost un şaman al muzicii", a fost publicat în Ziarul Festivalului George Enescu, ediţia din 2013.

Când aţi ascultat pentru prima dată muzica lui George Enescu?
H.-R. Patapievici: Imposibil de precizat. Dintotdeauna. Cu anumite lucrări – cum sunt Poema Română, Rapsodiile ori câteva teme muzicale mereu reluate cu diferite prilejuri publice (intrările la primele două simfonii, de pildă, ori anumite modulaţii şi tânguiri din Suita a treia, „Săteasca“) –, Enescu face parte dintr-un soi de muzeu imaginar al tuturor sonorităţilor prin care românii îşi recunosc o sensibilitate culturală specifică. Malraux e cel care a vorbit primul de faptul că toate operele de artă participă la un „muzeu imaginar“ al formelor create de omul de oriunde şi de oricând împotriva morţii, pentru a-şi domina destinul. Cuvântul-cheie e aici arta ca anti-destin, ca protest la adresa dominaţiei şi supunerii. Or, Enescu, prin superba temă tragică cu care începe cea de-a doua Rapsodie, aparţine sensibilităţii politice a oricărui român care, înainte de 1989, încerca să îşi domine frica şi aservirea ascultând „Europa Liberă“. Graţie realizatorilor emisiunii „Actualitatea românească“, tragicul vieţii noastre sub comunism a ajuns să fie exprimat sonor prin sunetele grave, profunde, melancolice ale muzicii lui Enescu. Aş putea spune că familiarizarea cu anumite sonorităţi enesciene face parte nu doar din identitatea noastră culturală generică, ci şi din modul în care s-a articulat sensibilitatea noastră faţă de libertatea politică.

Integral pe AdevărulComentarii

Kakapievici filozof? Erată Hai sictir! Parcă era pomenit ca fizician și eseist, acu ceva vreme. Cretinul ăsta de Kakapievici e un idiot, iar după nume rezonează rusește și ovreiește, deci opinez că e de origine evreu rus, aciut pe meleaguri românești, mă refer la strămoșii lui. Oricum am pune problema, în momentul în care acest excrement numit Kakapievici, îndrăznește să scrie niște murdării incomensurabile la adresa poporului român și a strămoșilor națiunii române, precum și la adresa poetului nostru național Eminescu, imbecilul ăsta nu merită decât oprobiul public, o flegmă peste muian și o sudalmă severă. O fi el om de cultură, dar în mometul în care demonstrează o incultură crasă și lipsă de patriotism, ce merită acest Gunoi? O muie formidabilă, cu repetir! Îl bag în mă-sa pe Kakapievici, mai bine avorta săraca femeie un căcat, decât să-l cufurească pe lume pe acest dobitoc! Îl regulez și-n gură pe neomul ăsta!

19 martie 2017 22:30

Kakapievici filozof? Hai sictir! Parcă era pomenit ca fizician și eseist, acu ceva vreme. Cretinul ăsta de Kakapievici e un idiot, iar după nume rezonează rusește și ovreiește, deci opinez că e de origine evreu rus, aciut pe meleaguri românești, mă refer la strămoșii lui. Oricum am pune problema, în momentul în care acest excrement numit Kakapievici, îndrăznește să scrie niște murdării incomensurabile la adresa poporului român și a strămoșilor națiunii române, precum și la adresa poetului nostru național Eminescu, imbecilul ăsta nu merită decât oprobiul public, o flegă peste muian și o sudalmă severă. O fi el om de cultură, dar în mometul în care demonstrează o incultură crasă și lipsă de patriotism, ce merită acest Gunoi? O muie formidabilă, cu repetir! Îl bag în mă-sa pe Kakapievici, mai bine avorta săraca femeie un căcat, decât să-l cufurească pe lume pe acest dobitoc! Îl regulez și-n gură pe neomul ăsta!

19 martie 2017 22:29

Eugen Filosoful Pitzurca ce parere are despre aceste categorii filosofice?

19 martie 2017 21:09

dr.cocalarus - Sa-l ia MOARTEA repede ! O jigodie ce a ajuns in cartile de romana in detrimentul scriitorilor consacrati ! O jigodie improprietarita cu teren ghici unde : la Rosia-Montana ! ...o mare lichea antiromaneasca si antinationala... O javra , ...

19 martie 2017 18:37

Je Goldberg si Mahler, buni si d-ai tai. Doar noi nu te intelegem, pupincurist basist care desconsideri romanii de unde ai supt prin ICR.

19 martie 2017 17:06

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.