Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Au trecut câteva săptămâni, fără ca ecourile, în general nefavorabile, să se fi stins cu totul, de când peste o sută de membri ai Academiei Române au semnat o scrisoare redactată de doi colegi ai lor (şi ai mei), în care se protesta în cea mai clară limbă de lemn ceauşistă contra înstrăinării bunurilor ţării, nu de către guvernele, indiferent de culoare politică de după 1989, ci de către diverşi investitori străini din companii internaţionale.

(Mă fac că nu observ legătura cu acuzaţiile aduse de PSD companiilor internaţionale sau lui Soros pentru a fi manipulat, chipurile, sutele de mii de manifestanţi din toate oraşele ţării de-a lungul lunii februarie. Cât despre faptul că parlamentul, călăuzit de acelaşi PSD, n-a votat nici până azi legea, recomandată de UE, prin care investitorii străini sunt obligaţi să plătească impozite în ţările în care realizează profit, ce ar fi de spus?). Au existat şi semnături retrase ulterior, care s-au dovedit false. Chiar şi o retractare care nu retracta nimic. Dar ce contează! Între alte critici, s-a arătat cu degetul spre funcţiile politice pe care le-au avut în trecutul regim unii dintre semnatarii scrisorii. În ce mă priveşte, nu cred că apartenenţa politică în regimul comunist a semnatarilor reprezintă problema principală. Pentru mine personal, altele sunt motivele de îngrijorare. Ele sunt în număr de două: faptul că există intelectuali, membri ai celui mai înalt for academic, care gândesc şi se exprimă după 27 de ani de la revoluţie în maniera tipic naţional-comunistă dinainte de 1989; şi faptul că semnatarii fac parte din elita intelectuală a României, astăzi, ca şi, destui dintre ei, chiar şi ieri.

Integral pe AdevărulComentarii

@Vasile Da? Si cum argumentezi? As putea zice si eu ca, dupa ce ca te cheama Vasile, te mai caci si-n poteca! Dar nu zic, pentru ca nu stiu daca esti realmente prost, sau nu stii despre ce este vorba nici in comentariul lui Nicolae Manolescu, nici in postarea mea mult prea limitata de spatiu pentru a nuanta suficient cele afirmate.

17 martie 2017 19:40

Vasile pentru asta de mai jos : esti idiot!

17 martie 2017 18:00

Da, domnule Manolescu, cu tine e ceva. Ai ajuns un bou batran! Asta inseamna ca n-ai inteles nimic din vremurile pe care le-ai trait, asa cum impecabil au inteles Eugen Simion, N. Breban si toti ceilalti mentionati de tine in comentariu. Lupta impotriva protocronismului a insemnat ceva atata timp cat era o forma relativ subtila de a refuza ceausismul in ce avea el rau. Nu inseamna insa ca toate componentele ideologiei vremii erau de sorginte marxista, in sensul internationalist al acestuia. Ba dimpotriva, componenta nationalista era o forma de rezistenta la adevaratul comunism! Vad ca subliniezi contributia definitorie a evreilor la comunismul incipient romanesc, dar sfarsesti prin a imbratisa interesele economice si rasiale (nu ideologice, sau religioase) ale lui Soros, fara sa observi ca au fost si evrei anticomunisti, evrei crestinati si chiar evrei-antievrei! Ai inteles tare putin din istoria Romaniei, dar, mai ales a umanitatii, domnule Manolescu. Chiar si mai putin observ ca ai inteles din evolutia ideilor culturale. Atata timp cat a trait sau a mai fost la moda George Calinescu pareai sa promiti a fi continuatorul acestuia. N-ai avut substanta necesara. A devenit la moda protocronismul - te-ai pus in fruntea acestuia, fara sa produci ceva memorabil, deoarece nici nu se putea sa scoti din cultura pe titanii acesteia si nici sa faci tabula rasa din istoria si constiinta nationala a popoarelor. Acum arunci cu rahat in cei ce dovedesc ca au inteles cate ceva (si nu putin) din istorie (cu toate componentele acesteia), ca si din ratacirile inerente si modele diverselor etape istorice. De aceea spuneam ca involuezi spre stadiul bovin, domnule Manolescu. Pacat!

17 martie 2017 17:50

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.