Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Este una dintre cele şapte liste realizate de Schindler împreună cu contabilul său, Itzhak Stern.

Un document unic, anume o listă a lui Schindler care conţinea deţinuţi evrei, va fi scoasă la vânzare şi se aşteaptă să se obţină suma de 2,4 milioane de dolari, informează War History Online.

Cele 14 pagini conţin o listă cu 801 evrei care au lucrat la fabrica lui Schindler şi care au fost transportaţi din lagărul de concentrare din Plaszòw din Polonia.

Agenţia care scoate la licitaţie acest document, Moments in Time, a precizat că „nu poate exista un document mai emoţional ca acesta”.

Lista iniţială a fost realizată în toamna anului 1944 şi folosea la protejarea deţinuţilor din lagăr în perioada în care Germania nazistă se retrăgea din est şi îşi închidea lagărele de acolo. Deţinuţii erau transportaţi mai la vest la camerele de gazare de la Auschwitz. Schindler, care deja proteja evreii de la fabrica sa, l-a mituit pe Amon Göth, comandantul lagărului de la Plaszòw, pentru a-i transfera deţinuţii la fabrica sa relocată în Sudetenland. Această mişcare i-a salvat pe evrei de la moarte sigură.

Integral pe DescoperaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.