Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin stă pe un butoi cu pulbere. Mărul discordiei îl reprezintă convocarea Congresului în care formaţiunea trebuie să îşi aleagă o conducere unică, însă Tăriceanu are deja o variantă de rezervă. Mai mulţi parlamentari liberali ar urma să umple golul lăsat de Constantin în cazul în care aripa vicepremierului dezertează.

Fuziunea dintre PLR şi PC nu a reuşit să îngroape şi interesele diferite pe care le are fiecare tabără. În timp ce facţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu îşi doreşte organizarea cât mai rapidă a Congresului şi alegerea unei conduceri unice, tabăra lui Daniel Constantin vrea mai întâi alegeri interne în fiecare organizaţie şi decalarea Congresului pentru la toamnă.

 Tensiunea din ALDE a fost recunoscută oficial chiar de Daniel Constantin: „Există o situaţie oarecum tensionată în ALDE. Discuţiile în ALDE nu au început de la Congres, ci de la cu totul alte lucruri, care ţin de principii”. Conform unor surse din partid, citate de ADEVĂRUL, discuţiile au pornit, de fapt, de la împărţirea puterii. Aripa conservatoare a fost exclusă de la masa bucatelor şi marginalizată în partid, motiv pentru care au apărut nemulţumirile.

Declarația lui Constantin a venit la scurt timp după ce vicepreședintele ALDE, Mircea Vicențiu Irimie, unul dintre liderii partidului apropiați lui Daniel Constantin, a declarat, citat de CURIERUL NAȚIONAL, că zvonurile potrivit cărora anumiți lideri naționali și locali își doresc să plece din ALDE sunt intoxicări făcute cu scopul de a genera tensiuni și că se încearcă „o preluare ostilă de putere" în partid. Întrebat dacă ia în calcul plecarea din ALDE, copreședintele formațiunii a negat. „ALDE s-a constituit pe structura Partidului Conservator. Primarii pe care îi avem sunt vechi membrii ai Partidului Conservator, iar structura pe care s-a construit ALDE este această bază pe care a oferit-o Partidul Conservator“, a declarat Constantin.

Pe de altă parte, deputatul ALDE Andrei Gerea, fost ministru al Energiei îl atacă pe copreședintele partidului Daniel Constantin, afirmând că acesta și-ar fi „dat seama că este penibil să te opui organizării Congresului" și că partidul pe care acesta îl conducea, Partidul Conservator, nu depășea 1% înainte de fuziunea cu Partidul Liberal Reformator condus de Călin Popescut-Tăriceanu. Declarația lui Gerea, afirmă GÂNDUL, reprezintă primul atac deschis între cele două tabere din partid. Daniel Constantin „visează cu ochii deschişi” că PC, partidul pe care l-a condus, a stat la baza formării ALDE, pentru că realitatea este cu totul alta, iar faptul că s-a opus organizării Congresului este „penibil”, a transmis vicepreşedintele Alianţei, Andrei Gerea.

Surse apropiate conducerii ALDE, citate de JURANLUL NAȚIONAL, vorbesc chiar de o posibilă rupere a partidului după Congres. Este posibil ca Daniel Constantin să rupă partidul şi să plece cu oamenii apropiaţi din ALDE. În cazul în care un astfel de scenariu s-ar concretiza, cei cu care pleacă Constantin ar putea să se alăture unui alt grup pe care ar urma să îl extragă fostul premier, Victor Ponta, din PSD.

În schimb, Tăriceanu este dispus să meargă până la capăt cu organizarea Congresului şi depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al partidului, chiar şi cu riscul unei dezertări a lui Daniel Constantin. Acesta ar avea şi un plan de rezervă pregătit pentru acest scenariu. În culise, Tăriceanu poartă negocieri intense cu liberalii nemulţumiţi de luptele interne din PNL, liberali pe care cei din ALDE îi curtează pentru a se alătura partidului după Congresul ALDE şi cel al PNL, în urma căruia şi liberalii îşi vor alege o conducere unică.

Convenţia Naţională PNL, forul în care va fi aleasă noua conducere a partidului, va avea loc în data de 17 iunie, iar alegerile în filiale vor trebui să fie finalizate până în data de 2 mai, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Ludovic Orban, înscris în cursa pentru șefia PNL, a declarat că fostul președinte al partidului, Crin Antonescu, este "ca un brand liberal". El l-a invitat pe fostul lider liberal să se alăture demersului de relansare a formațiunii. „Din declarațiile publice pe care le-a dat domnul Antonescu, a spus că nu va candida la nicio funcție, dar sigur că a fost președintele acestui partid, este un lider recunoscut, un lider care e chiar ca un brand liberal pe care mi-l doresc implicat în viața partidului și, în mod evident, îl voi invita să fie alături de noi în demersul de renaștere a partidului", a spus Orban.

Referitor la venirea lui Dacian Cioloș alături de liberali, Orban, citat de COTIDIANUL, a reiterat faptul că fostul premier este binevenit, locul lui fiind în PNL, partid care l-a sprijinit de-a lungul timpului. „E decizia domnului Cioloș dacă se înscrie sau nu în PNL. În ceea ce mă privește, am spus public că e binevenit, că locul lui e în PNL că, de fapt, de-a lungul timpului, PNL l-a sprijinit pe Dacian Cioloș chiar dacă nu a fost membru PNL cu acte în regulă. (...) M-aș fi bucurat foarte mult dacă s-ar fi înscris în PNL înainte de alegerile parlamentare (...) și dacă ar fi candidat ca și premier ca membru al PNL și ca reprezentant în comunicarea publică al PNL", a mai spus Orban.

Fostul premier Dacian Cioloș a discutat atât cu PNL cât și cu USR, cerând să devină președinte de partid. Însă, susține ROMÂNIA LIBERĂ, ambele formațiuni sunt dispuse să îi ofere doar locul doi, ceea ce a blocat negocierile, iar Cioloș este tentat să își formeze propriul partid.Comentarii

Nu vă mai ajunge o viluță, pentru voi, faceți palat și la copii, și la soacre, și la amante! Nu vă mai ajunge o nevastă, vă luați cinci, una după alta, de zici că-i superofertă! Tăriceanu zice că această ”vânătoare de vrăjitoare” care a devenit lupta anti-corupție e ceva dăunător: Foarte mulți (primari), în final, s-a dovedit că sunt nevinovați.” Ce vorbești, nene Antoane? Zi-mi matale un primar anchetat și care s-a dovedit că n-a furat, că-ți zic eu zece care au fost, sunt încă sau vor fi la pușcărie când li s-o termina procesele alea kilometrice. A scăpat Apostu de pușcărie? A scăpat Pendiuc? Mazăre? Vanghelie? Piedone? Oprescu? N-au scăpat și nici n-o să scape, dacă n-o să băgați iar vreo ordonanță de legalizat hoția noaptea, ca hoții. A.C

19 martie 2017 8:01

Nu e ostilă de loc! Dar chestia e că se grăbesc fiecare să ajungă marele șef de trib al unui partiduleț mititel și insignifiant.

19 martie 2017 6:27

Declarația politică adoptată recent de Parlamentul României este un exemplu de sfidare a regulilor moralei, de nerecunoaștere a lor. Nu stipulează drepturi, ci consacră privilegii. Este o Declarație de Independență a unui parlament dintr-o țară europeană față de Ordinea Constituțională, față de Statul de Drept, față de Interesul Public și față de Bunul Simț. În mod evident, este o probă de obrăznicie politică fără limite, prin care ni se spune tuturor : Ne-ați delegat să vă reprezentăm, ne-ați dat puterea cu mandat neimperativ, atunci facem ce vrem cu ea. Chiar dacă am câștigat-o mințind, avem dreptul sa o exercităm furând ! Vasiliu-rev22.

18 martie 2017 11:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.