Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Anul acesta, acum vreo lună, s-au împlinit 165 de ani de cînd s-a născut Ion Luca Caragiale. Nu ne cramponăm de aniversări festive, mai ales cînd e vorba de un autor care e prezent în măruntaiele ţărişoarei an de an, zi de zi, ceas de ceas.

Dar merită să omagiem, oricît de des, ironia exasperată cu care ne-a transformat moravurile într-un soi de emblemă atemporală, „din a cărei dilemă nu putem ieşi”... Trecut, prezent şi, pare-se, viitor, textul caragialesc obligă la o permanentă stare de veghe. Deunăzi, răsfoind minunata antologie de scrisori alcătuită de Dan C. Mihăilescu (I.L. Caragiale, Cele mai frumoase scrisori, Humanitas, 2013), am căzut pe două fragmente, pe care simt nevoia să le re-lansez, cu mici comentarii.

Dintr-o scrisoare către amicul Constantin Dobrogeanu-Gherea: „...Frumos! Sublim! Jos străinismul! Sus limba Rromână!!! Încai, dacă o vorbim şi scriem mai mult sau mai puţin deplorabil, cel puţin, în contra vitregilor înstrăinaţi, cari n-o ştiu de loc, s-o apărăm mai puţin sau mai mult - ridicol. O eterne Moft Rrromân, immortal Phoenix!” Mă mir şi eu, cu modestie, de mai multă vreme, de contradicţia flagrantă dintre retorica zemos patriotardă a unor politicieni şi „analişti” contemporani şi proasta cunoaştere a limbii materne, de care se fac vinovaţi aproape toţi. Mi se pare inadmisibil să declari că iubeşti România şi să nu faci efortul de a te exprima corect şi, dacă se poate, expresiv, în limba română. Cum să iubeşti România fără să iubeşti şi să respecţi „rostirea românească”? Ne împiedică „străinii” să ştim niţică gramatică? Ne obligă Bruxelles-ul şi Statele Unite să ne pocim lexicul şi sintaxa? Ne şantajează cineva să spunem „determinare” în loc de „hotărîre”, „date” în loc de întîlnire, „a face sens” în loc de „a avea sens”, „challenging” în loc de „provocator”? Cînd auzi vorbind cîte un ministru, cîte un parlamentar, dar, din păcate, şi cîte un profesor de liceu, cîte o vedetă de televiziune, ca să nu mai vorbim de cohorta de îmbogăţiţi din lumea afacerilor, ai sentimentul că, pentru ei, a fi român e a vorbi păsăreşte, neglijent, incult, impropriu, mestecînd vorbe şi formule împrumutate din alte limbi (la modă), limbi la fel de puţin cunoscute, de altfel, ca şi limba proprie. Ocupaţi să ne apărăm de felonia străinilor, uităm să ne apărăm de noi înşine. Iubim ţărişoara, dar îi batjocorim frumuseţile: frumuseţea cuvintelor, a cărţilor ei, a monumentelor ei. Ne plîngem, de pildă, că ni se cumpără pămîntul şi ni se taie pădurile. Dar de la cine „se” cumpără lemnul şi terenurile noastre? Nu de la cetăţeni, firme, sau chiar instituţii autohtone? Cine vinde? Nu cumva noi înşine? Şi dacă ne scoatem ogoarele şi codrii la vînzare, de ce ne mirăm că apar cumpărători? „Străinii” nu cumpără decît ceea ce e oferit ca fiind „de cumpărat”. Dar aşa suntem noi: ne dăm victime şi, pe sub mînă, ne umplem buzunarele. E specialitatea casei, „moftul rrromân”, Phoenix-ul carpatic, antrenîndu-se, mere, să reînvie din propria cenuşă.

Integral pe AdevărulComentarii

Antonie Iorgovan, iradiat dupa ce a spus ca Nastase e mason homosexual Ce nu intelege masonul Plesu e ca mizeria produsa sistematic de PSD nu e un derapaj al masoneriei socialiste romanesti, ci insasi implementarea agendei masonice: slabirea educatiei, a familiei, a muncii.

13 martie 2017 22:54

Victor Ponta, amantul lui Nastase DRACnea e un adevarat nationalist, ortodox patriot pur sange! A propus-o pe musulmanca Shaideh premier, pe evreaica Anna Birchall la justitie, a platit bani grei unor strategi electorali evrei, etc. Cat de handicapat poate fi electoratul PSD si cei care formeaza audienta Ghita Tv? La A 3 au avut-o ca invitata pe Aina Bica, prietena Elenei Udrea, cea care mijlocea retrocedarile la preturi duble fata de pretul pietei, cu un prejudiciu de cel putin 3 miliarde de euro. Basescu se vaita la Ghita Tv si la B1 ca a fost arestata Crinuta Dumitrescu, fosta sefa a ANRP (amanta lui Ioan Oltean) insarcinata in luna a 8a... Unde esti tu Tzepes doamne?

13 martie 2017 14:55

@Iata cateva manifestari "culturale" pur romanesti Amice esti un idiot obsedat iremediabil de politica! Andrei Plesu a pus in dezbatere, eronat dupa parerea mea, dar foarte necesar de elucidat, un subiect de cultura de mare interes. Propunerea lui Serban Nicolae merita si ea discutata, dar in alta parte, nu aici, si, daca se poate, cu argumente, nu prin deformarea sa grosolana. Daga vrei shah, joaca-l cu piesele de shah, nu cu boabe de fasole ...

13 martie 2017 12:04

mircea asta este plin da materie neagra,e dastept rau,dapa vremea lu Nicioleie a ramas la fel ca Marean si Fecali,adica nesatui,dupa aspect e plin da colistirol negru,pa cand Chereac e plin daA COLISTIROL ALB,UNBDE O FI saful lor ala mare ca bradu si prost ca gardu.Asta e in vighend da Joy 12AMana marty 12AM

13 martie 2017 11:49

Mare ticalos mai e acest burtos! Se agata de un fragmentel dintro scrisorica a lui Caragiale (un rafinat al limbii romane, dar putintel grec la origine) catre Dobrogeanu Gherea (alogen si el si, pe deasupra, internationalist proletar) pentru a vesteji, din varful limbii si al penitei, retorica nationalista a celor care atrag atentia ca ne pierdem atat valorile spirituale, cat si pe cele materiale lasate mostenire de parinti si de stramosi. Ideea ar fi ca nu strainii ni le acapareaza, respectiv distrug, ci noi murim de dorinte de a le vinde pe nimic sau a le distruge. Uita sa spuna ca ni s-a conditionat intrarea in UE sau NATO cu "privatizarea" pe de-a moaca a resurselor nationale, instrainarea celor mai profitabile intreprinderi si servicii, renuntarea progresiva la prerogativele suveranitatii nationale, renuntarea la studiul istoriei nationale in scoli, neglijarea PROGRAMATICA a studierii culturii si limbii romane, slabirea, chiar destramarea sistemului de invatamant in general si subrezirea celui medical. Nu sufla, de asemenea, o vorba macar despre reprimarea, prin manipulare, propaganda oficiala, sau simpla persuasiune, a patriotismului si a sentimentului national in favoarea tendintelor globaliste. Si vine acum sorosistul asta de Plesu si constata doct ca romanii incep sa-si uite limba nationala nu din cauza strainilor care ne colonizeaza, ci a noastra insine! Hai sictir, umflatule! Despre Eminescu, cel adanc iubitor de limba si de neam, ce ai a spune? Ca a fost doar un nenorocit de xenofob?!

13 martie 2017 11:46

Iata cateva manifestari "culturale" pur romanesti. Serban Nicolae propune gratierea coruptilor. Tot el ne numeste “excesiv de prosti si excesiv de ticalosi” pentru ca nu suntem de acord cu el. In parlament se afirma ca stoparea atentatului din data de 18 ianuarie planuit de PSD+ALDE (adica impiedicarea guvernului de a adopta cele 2 ordonante) este un abuz de putere al presedintelui. Tudor Ciuhodaru propune pedeapsa cu pana la 3 ani inchisoare pentru cei care protesteaza!

13 martie 2017 11:31

Iata cateva manifestari "culturale" pur romanesti. Serban Nicolae propune gratierea coruptilor. Tot el ne numeste pentru ca nu suntem de acord cu el. In parlament se afirma ca stoparea atentatului din data de 18 ianuarie planuit de PSD+ALDE (adica impiedicarea guvernului de a adopta cele 2 ordonante) este un abuz de putere al presedintelui.

13 martie 2017 11:06

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.