Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

„O fecioară dată pe mâna unui bărbat e ca o vioară Stradivarius dată pe mâna unei maimuţe“, spunea Martha Bibescu în interbelic. Cristina Sircuţa, doctor în istorie, autoarea albumului „Viaţa femeii în România interbelică“, consideră că acest citat ilustrează întocmai societatea românească în epocă.

O problematică esenţială a societăţii româneşti a început să se contureze în perioada interbelică. Femeia, având mai mult acces la educaţie, începuse să încalce această lege socială nescrisă: băieţii trebuie să urmeze cariere şi fetele trebuie să se căsătorească. Româncele au început să obţină diplome la universităţi de prestigiu, să se urce la manşa avioanelor, să scrie cărţi şi să nască mai puţini copii. Sună cunoscut? În albumul „Viaţa femeii în România interbelică“, lansat chiar în luna femeii la editura Oscar Print, vom mai regăsi explicaţii istorice în interbelic pentru probleme actuale ale femeii în societate. Inclusiv pentru abuzurile din familiile româneşti şi pentru violenţa conjugală care persistă în anumite zone ale ţării. „Viaţa femeii în România interbelică“ este lucrarea de doctorat a istoricului Cristina Sircuţa şi este, în acelaşi timp, o antologie a evoluţiei sociale a femeilor românce: de la „fiinţe a căror capacitate craniană e cu 10% mai mică“ (Titu Maiorescu) la feministe care au spart stereotipuri şi prejudecăţi şi care au pus fundaţia procesului de emancipare.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.