Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

În vechiul calendar lunar al romanilor, martie coincidea cu începutul Anului Nou, iar luna respectivă era dedicată Zeului Marte – divinitate a vegetaţiei şi protector al căsătoriilor. În martie sunt programate toate lucrările de primăvară la câmp şi în gospodării, semn că natura reînvie.


În lumea satelor încă se mai ţine cont de superstiţii. Cine mănâncă urzici în această lună, prima buruiană din martie, va fi sănătos tot anul. Specialiştii spun că urzica are o concentraţie mare de carotenoide (provitamina A) cu acţiune regeneratoare a pielii şi a mucoaselor, de vitamine precum B2, C, K, de acizi (folic şi pantotenic), de flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, substanţe renumite pentru efectul tonic, cicatrizant şi antiinflamator.

„Datorită proprietăţilor antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica se foloseşte în tratarea unei game variate de afecţiuni. De la hipertensiune şi până la nivelul crescut al glucozei din sânge şi anemie", explică Marian Grigore, specialist în apifitoterapie. Bolile de inimă şi alergiile sunt de asemenea tratate cu ajutorul curei cu urzică. Aşadar, infuzia de urzică şi tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale şi a tahicardiilor. De asemenea, urzica este benefică în artrită, astm, infecţii urinare, bronşite, pietre la rinichi, scleroza multiplă, sindrom premenstrual, reumatism, hemoroizi, dismenoree, dureri de cap, arteriale, problemele părului şi pentru detoxifierea organismului.

Începe lucrul în curte

În martie, gospodarii încep lucrul în curte şi la câmp: se curăţă livezile şi grădinile şi tot în această lună se scot stupii de la iernat. Cei care au pomi de soi în grădină şi i-au acoperit peste iarnă, luna martie este momentul perfect pentru a-i descoperi. Atenţie, însă, la nopţile friguroase, când aceşti pomi trebuie din nou acoperiţi.

Integral pe AdevărulComentarii

EU, EU STIU "ce ritualuri de magie se fac"!!! Ei bine, cel mai adesea se fukce RITUALUL-"ADEVARULUI" - se ia o pagina din ziarul "Adevarul"-Poollii si se face din ea un cornet, în care se desharta apoi toate MEDIA-BASHINILE defecate de "redactie" în timpul anului; cornetul se leaga apoi la gura (cu un calush, n.m.) dupa ce tinerii satului s-au pishat în el si se atârna într-un copac. La trei zile dupa ritual, cornetul se da jos din copac si se expediaza pe adresa "redactiei"-poollii. Hai siktir.

6 martie 2017 20:51

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.