Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După doi ani de ezitări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a hotărât să verifice dacă „bogaţii naţiei“ îşi plătesc şi dările către stat. Cu mult tam-tam, ANAF a anunţat că va declanşa acţiunile de control în cazul marilor averi, cu scopul impozitării, odată cu prelucrarea declaraţiei de venit pe anul trecut, care trebuie depusă cel târziu la 25 mai. Controlul va fi efectuat însă prin intermediul unei direcţii al cărei personal a fost limitat la 50 posturi, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ.

Acţiunile de control vor fi iniţiate în baza unei decizii din decembrie 2010 a Guvernului. Dar, după cum remarcă NAŢIONAL, înfiinţarea departamentului care să verifice persoanele cu mari averi a fost autorizată de Guvern abia la jumătatea anului 2011, fără să fie anunţată şi o dată concretă de începere verificărilor.

Scopul acestei acţiuni este impozitarea acelor averi care nu pot fi justificate, conform deciziei din decembrie 2010 a Guvernului. Concret, explică ADEVĂRUL, persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, citat de ANTENA3, a declarat că acţiunile de control vor viza 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi, care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor.

Rămâne însă de văzut, după cum afirmă JURNALUL NAŢIONAL, cum vor reuşi 50 de funcţionari publici să ia la puricat câteva milioane de declaraţii de venit pentru a-i prinde pe cei ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate.