Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După victoria PSD în alegeri, desemnarea lui Liviu Dragnea ca premier s-a transformat dintr-o retorică electorală într-o realitate politico-juridică iminentă, care ar putea antrena şi alţi actori instituţionali, unii imprevizibili, şi care va trebui rezolvată în termen de zile. Va fi un test dacă întreaga elită românească este în stare să acomodeze un vot copleşitor cu ceea ce numim generic supremaţia legii.

Gestionarea unui succes răsunător se dovedeşte uneori mai dificilă decât gestionarea unui eşec modest. Prin exact această situaţie trece acum Liviu Dragnea, cel care a gândit strategia anului electoral 2016 şi a forţat un PSD vindicativ şi bezmetic să se comporte, vreme de un an, după chipul şi asemănarea sa. A câştigat net şi rămâne să vedem dacă este capabil să plătească preţul.

Prima provocare pentru domnul Dragnea în exercitarea puterii proaspăt obţinute pleacă de la un detaliu biografic: din 22 aprilie anul acesta, Liviu Dragnea se află în executarea unei condamnări penale de doi ani de închisoare cu suspendare, la care se adaugă alţi patru ani perioadă de încercare. Iar o lege veche de 15 ani, Legea 90/2001 privind organizarea Guvernului României, prevede explicit că nu pot fi membri ai Guvernului persoane care „au suferit condamnări penale”, punct. Fără niciun fel de excepţie, fără niciun fel de derogare.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.