Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Omagierea Regelui Mihai în Parlament a adus ţării noastre beneficii de imagine, spune deputatul PNL. Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a asumat răspunderea invitării Regelui Mihai în Parlament pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani.

Susţinut de grupul PNL şi de conducerea partidului, fostul premier a reuşit să coalizeze o majoritate parlamentară în favoarea acestei idei respinse iniţial de reprezentanţii PDL. În ciuda disputelor furtunoase generate de invitarea Regelui în faţa Camerelor reunite, evenimentul a impresionat prin solemnitate şi modul de organizare. Adversităţile politice au dispărut, iar parlamentari din toate partidele, de la Putere şi de la Opoziţie, l-au aplaudat în picioare pe Rege. Călin Popescu-Tăriceanu vorbeşte pentru „Adevărul" despre obstacolele şi riscurile politice care au fost depăşite pentru organizarea unui eveniment extrem de important pentru România şi pentru imaginea noastră în lume.

Sunteţi co-autor, împreună cu deputatul ­Puiu ­Haşotti, al invitării Regelui Mihai în Parlament. Aţi evaluat riscurile politice ale unui asemenea gest, vă aşteptaţi ca această invitaţie să stârnească, iniţial, o furtună politică legată de prezenţa Regelui în Parlament?

Am făcut o evaluare a riscurilor. În plan politic, gestul nostru reprezintă o atitudine de recunoştinţă şi de respect faţă de Rege şi faţă de instituţia monarhică. O instituţie care a avut o contribuţie istorică deosebită, şi mă refer atât la istoria mai veche, cât şi la istoria mai recentă de după 1990. Regele şi Casa regală ­s-au implicat foarte mult pentru a duce misiuni de diplomaţie externă pe lângă celelalte ţări unde există monarhii în Europa, în aşa fel încât demersurile noastre de integrare în NATO şi în Uniunea Europeană să fie încununate de succes. Poate sună într-un fel nepotrivit, dar ne-am făcut un calcul zicând că şi în cazul în care ni s-ar fi refuzat o astfel de onoare, lucrurile nu ar fi avut cum să iasă prost. Noi am arătat care este atitudinea noastră.

Puteaţi fi acuzaţi că sunteţi un partid monarhist care trăieşte în trecut sau care ar vrea să reinstaureze monarhia într-o ţară republicană.

România este o ţară republicană, dar noi, preşedintele PNL, Crin Antonescu, colegul meu Puiu Haşotti n-am avut nicio ezitare. Eu spun că o formă de guvernare mai bună decât cea de astăzi poate fi monarhia constituţională sau republica parlamentară. Sunt forme de guvernământ în care nu există o dublare a puterii executive cum există astăzi în România între Guvern şi Preşedinte. Nu există posibilitatea interpretării după ureche a Constituţiei de cel care este ales vremelnic preşedinte, după cum, la noi, cel care reprezintă statul nu este un factor de coagulare, ci de dezbinare. Monarhiile au evoluat după cum se poate vedea în toată Europa Occidentală, s-au adaptat la condiţiile politice şi sociale din ziua de astăzi. Conceptul de monarh absolut nu mai există astăzi, cel puţin în Europa.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.