Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Naţională de Medicina Familiei și Societatea Română de Pneumologie au lansat marţi Grupul de lucru pentru un management eficient și rapid al pacientului diagnosticat cu cancer pulmonar, în contextul creşterii alarmante a numărului de decese din această cauză în ultimii 4 ani.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) are ca misiune permanentă promovarea drepturilor bolnavilor de cancer, susţinând, astfel, și accesul lor la soluţii terapeutice capabile să le ofere o şansă reală în lupta împotriva cancerului. Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar creionează în România, conform datelor disponibile, unele dintre cele mai grave situații: prevenție ineficientă, diagnosticare târzie, lipsa accesului la tratament eficient.

"Parteneriatul cu Societatea Naţională de Medicina Familiei și Societatea Română de Pneumologie va permite dezvoltarea unei strategii și a unui plan de implementare solid, pe baza colaborării tuturor entităților implicate în informarea, diagnosticarea și tratarea pacientului cu cancer pulmonar" - se menţionează într-un comunicat de presă.

Astfel, grupul nou creat elaborează un document care să vină în sprijinul Ministerului Sănătății pentru implementarea unui program complex de depistare precoce, tratament și monitorizare eficientă a cancerului pulmonar, bazat pe:

- o strategie a prevenției cancerului pulmonar pe termen scurt, mediu și lung, pe baza unor studii de impact și analize cost-beneficiu, bazate pe o abordare multidisciplinară și statistici relevante;
- elaborarea unui plan de implementare a strategiei bazat pe adaptarea clară și coerentă a cadrului legislativ;
- responsabilizarea în primul rând a decidenților, de care depind continuitatea și consecvența strategiei, dar și a comunității, populației și a cadrelor medicale, de care depind rezultatele imediate și de impact ale strategiei;
- asigurarea și alocarea adecvată a resurselor umane, materiale, de timp, financiare precum și elaborarea de instrumente, metodologii și indicatori specifici;
- controlul riguros și permanent al utilizării resurselor, respectiv evaluarea periodică a impactului strategiei asupra stării de sănătate a populației.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în România s-au înregistrat cu 17,5% mai multe decese prin cancer pulmonar în 2015 față de 2012, peste 10.000 de români pierzându-şi viaţa din această cauză. Specialiştii atrag atenţia că fumatul este responsabil de majoritatea cazurilor de îmbolnăvire şi deces, 80% dintre bolnavii de cancer pulmonar fiind fumători.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.