Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un muzeu uriaş dedicat istoriei transatlanticului Titanic, de la întocmirea planurilor de concepţie şi până la naufragiul acestuia, îşi va deschide porţile pe 31 martie, la Belfast, oraşul unde a fost construit celebrul pachebot, în urmă cu 100 de ani, informează AFP, potrivt Mediafax.

Clădirea muzeului are şase niveluri, este amplasată în zona fostelor şantiere navale din Belfast şi are forma unei stele, ale cărei patru braţe seamănă cu provele unor nave. Cele patru aripi ale muzeului sunt construite la scara provei pachebotului Titanic, naufragiat pe 15 aprilie 1912, în cursul călătoriei sale inaugurale, de la Southampton (Marea Britanie) la New York.

În interior, muzeul adăposeşte nouă galerii interactive.

"În lume există multe obiective turistice care au în centrul lor transatlanticul Titanic, care nu au nicio legătură cu pachebotul. Aceasta va fi cea mai importantă şi singura care are o istorie autentică de povestit", a declarat Tim Husbands, directorul muzeului.

Vizitatorii vor putea să admire fastul cabinelor de la clasa I, trecând prin faţa vitrinelor ce recreează din diverse piese cabinele originale, şi să îl compare cu dimensiunile minuscule ale cabinelor de la clasa a III-a. Obiectele nu provin din epocă, totul este recreat, de la veselă până la piesele de mobilier.

În galeria consacrată naufragiului, care a făcut 1.514 victime din rândul celor 2.224 de pasageri, temperatura scade brutal, iar sentimentul de groază devine predominant.

Cele două etaje superioare, dedicate recepţiilor, adăpostesc o replică a celebrelor scări somptuoase ale pachebotului, devenite celebre graţie filmului regizat de James Cameron în 1997.

Un centru de explorare va efectua cercetări despre degradarea epavei, pe baza datelor adunate de oamenii de ştiinţă.

Muzeul prezintă şi aventura fabuloasă a construirii pachebotului. "Istoria lui a fost un dezastru, însă Titanicul în sine nu a fost un dezastru, a fost un simbol al industriei din epocă", a subliniat Tim Husbands.

Proiectul muzeului a avut nevoie de nouă ani pentru a fi realizat - dintre care trei ani pentru a fi construit, la fel ca şi Titanicul - şi a costat 97 de milioane de lire sterline (117 milioane de euro), provenind din fonduri private şi publice.

Nu mai puţin de 425.000 de vizitatori sunt aşteptaţi în primul an, iar autorităţile din Belfast speră să atragă şi turişti străini. "Este Turnul Eiffel al nostru, este muzeul Guggenheim al nostru", afirmă Claire Bradshaw, directorul de marketing al muzeului, care speră ca acest obiectiv turistic să schimbe complet felul în care lumea priveşte oraşul Belfast.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.