Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Imaginea turismului românesc în străinătate este mai proastă decât înainte de anul 1990, şi aşa se explică numărul mic al turişti străini care vin în ultimii ani pe litoral, comparativ cu cei care ajungeau în urmă cu peste 20 de ani, au declarat miercuri reprezentanţii patronatelor din turism, informează Mediafax.

"După 22 de ani, România contează foarte puţin ca destinaţie turistică pe piaţa internaţională. Conta mai mult înainte de 1989", a declarat preşedintele ANAT, Corina Martin, la conferinţa de deschidere a Târgului de Turism al României, care se va desfăşura între 15 şi 18 martie la Romexpo.

Potrivit reprezentanţilor patronatelor, în ultimii ani vin pe litoral maxim câteva zeci de mii de turişti străini, spre deosebire de sutele de mii de străini prezenţi în staţiunile de la Marea Neagră înainte de 1989.

"Ca să refacem imaginea turismului românesc şi să o aducem măcar la nivelul pe care îl avea înainte de 1990 ar trebui să investim în promovare câteva miliarde de euro", a spus Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

El spune că imaginea turismului este stricată şi pe plan intern, inclusiv de către MDRT, ai cărui şefi au vorbit permanent de evaziune, dar acţiunile au lipsit.

"De ani de zile vorbim de evaziune, dar nu l-am văzut pe niciunul legat pentru asta", a afirmat Murad.

Reprezentanţii patronatelor au susţinut că o parte din banii alocaţi în ultimii ani pentru promovare externă au fost cheltuiţi fără niciun folos.

"Nu ne interesează să mergem la 100 de târguri, în ţări care nu au niciun potenţial pentru noi. Sunt bani aruncaţi aiurea. Pe noi ar trebui să ne interseze doar ţările cu potenţial", a spus Martin.

Ea este susţinută şi de Murad, care afirmă că acordarea greoiae a vizelor de către România face ca fluxul de turişti din anumite ţări să fie nesemnificativ.

"De ce să ne facem reclamă în Japonia, dacă vin zece japonezi pe an? De ce să mergem în delegaţie de 18 persoane în Rusia, când acordarea unei vize pentru turiştii ruşi durează o lună? De aceea am acordat anul trecut doar 6.000 de vize pentru ruşi, iar Bulgarii au acordat 380.000 de vize, dar la ei procedurile de acordare durează 48 de ore", a mai spus şeful FPTR.

Integral pe România LiberăComentarii

ilariei atat de rau am ajuns ???? eful turismului din Romania un turc ?? nu mi vine sa cred un arab la sanatate un tatar la cotroceni un evreu la guvern ce ne mai trebuie oare ? un negru la aparare si un chinez la munca

15 martie 2012 2:15

Costin Parca nu mai promovati wazzub-ul?!....Oare si aici se aplica standarde duble?!

15 martie 2012 1:15

razvan Lucrurile stau undeva la mijloc. Turism nu inseamna doar Litoral. Inainte de 89,litoralul romanesc era o destinatie prin preturi, curatenie si, ei da, chiar curatenie. Nu ministerul e de vina ca patronii isi bat joc de servicii si cer preturi ca la Ibiza! E extrem ed greu sa ii faci pe straini sa se mute din Spania, Bulgaria, Turcia, Grecia, Nordul Africii, pentur a veni pe un litoral prost intretinut (alo, Dobrogea este a PSD!), la preturi prohibitive. Chiar si romanii prefera sa plece in alte parti. Aici, promovarea ar fi bani aruncati aiurea! Sa fie bine si ieftin si vor apare turiosti din Ucraina, Rusia, Polonia, Cehia, Germania - dar probabil mult mai putini decit in 90. Promovarea tursmului in Japonia, Canada, USA, Korea de Sud nu se face pentur Litoral - ce cauta aia doi in fruntea organizatiilor? Japonezii NU MERG LA MARE! Punct. Merg ca turisti, sa vada locuri, muzee.munti. Destinatia lor va fi Transilvania! La fel englezii, danezii, olandezii. Baile de tratament. Acolo trebuie facuta promovarea. Udrea a avut dreptate.

14 martie 2012 21:20

pamfiliu ce jigodii asa-zisii patroni din turism!! pana ieri o lingeau peste tot pe "doamna ministru" si acum guita de nu mai pot! ce jagardele prefacute ; nici vorba ca parasuta care impartea miliardul de euro dupa cum voia muschiul ei nu era diferita;

14 martie 2012 19:14

sabin Sa fim seriosi.Au scazut solicitarile si pe Coasta de azur.La noi pana nu se starpesc haitele de cersetori si "ofertanti'' ce inegresc vara plajele,pana cand se practica preturi duble fata de cele de la vecini,pana cand nu se respecta turistul,pana cand nu o sa mai fim umiliti in tara noastra de tot felul de derbedei,pana atunci...

14 martie 2012 17:12

Andrei Presu no rahatii de patroni de la turism sa faca ciocul mic acum,au marshat cu nesimtire la jaful si distrugerile curvulicei din plesCOI ,iar acum cand prostia si frauda au iesit la suprafata o fac pe ranitii!!!in faliment cu voi,porcilor,sa intelegeti ca Turismul in Capitalismul real se bazeaza pe concurenta si competivitate,nu pe mismasuri puse la cale cu lichelele ajunse vremelnic ministrii sau presedinti

14 martie 2012 16:55

patrocle PAI INAINTE DE 1989, CEI DIN FOSTUL BLOC COMUNIST NU PUTEAU MERGE LA MARE IN VESTUL EUROPEI...SI DE ACEEA VENEAU LA MARE IN ROMNIA... ACUM S-A SCHIMBAT SITUATIA....

14 martie 2012 16:00

cosma_racoare Pai parca facuse Udrea nustiuce "Brand" !!! Sa mori de ras !!! Udreo , ti-au murit laudatorii !!! Ce facem tanti cu " Brandul" de care esti asa de mandra de peste 800 mil. Euro ???? Te laudai ca e cunoscut in afara?? Poate in afara Plescoiului !!!

14 martie 2012 15:56

cosma_racoare Pai parca facuse Udrea nustiuce "Brand" !!! Sa mori de ras !!! Udreo , ti-ai murit laudatorii !!! Ce facem tanti cu " Brandul" de care esti asa de mandra de peste 800 mil. Euro ???? Te laudai ca e cunoscut in afara?? Poate in afara Plescoiului !!!

14 martie 2012 15:55

marius Uneori in viata ti se ofera o sansa unica si de cele mai multe ori o ignoram.Te invit sa intri in http://signup.wazzub.info/?lrRef=e36a4f49 unde s-au afiliat mai mult de 3.000.000 de persoane din intreaga lume si sa iei o decizie favorabila pentru tine.Nu trebuie sa vinzi sau sa cumperi nimic,nu trebuie sa descarci nimic ci doar sa te inscrii si sa inviti si pe prietenii tai sa se inscrie pana pe 9 aprilie.

14 martie 2012 15:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.