Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Deşi Marea Britanie în ansamblu a votat să părăsească Uniunea Europeană, fiecare district din Scoţia a votat rămânerea în blocul comunitar. În aceste condiţii, Scoţia ia în calcul să părăsească Regatul Unit pentru a rămâne alături de UE.

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a reiterat miercuri, cu câteva ore înaintea instalării Theresei May în fruntea guvernului de la Londra, că Brexitul „nu se aplică Scoţiei“, care a votat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană, anunţă ANTENA3. „Theresa May a spus că, pentru ea, Brexit înseamnă Brexit. Respect faptul că are acest mandat întrucât Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, dar vreau să precizez că acest mandat (...) nu se aplică Scoţiei, care a votat în mod hotărât pentru rămânerea în Uniune“, a declarat Nicola Sturgeon, într-o întâlnire cu presa străină la Londra.

„Eu însămi am mandatul de a respecta dorinţa scoţienilor, găsind o cale de a menţine Scoţia în interiorul UE sau protejându-ne relaţia cu Uniunea“, a continuat Sturgeon, exprimându-şi speranţa că Theresa May „respectă modul în care a votat Scoţia“. Pe de altă parte, constată COTIDIANUL, ea s-a declarat „profund dezamăgită“ de afirmaţia viitorului premier britanic potrivit căreia nu le oferă garanţii cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie că pot rămâne în această ţară. În ce priveşte Scoţia, prim-ministrul a afirmat că „problema independenţei este, cu siguranţă, pe masă“.

Theresa May a preluat din 13 iulie funcţia de premier al Marii Britanii, după plecarea demisionarului David Cameron din Downing Street 10, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. „Brexit înseamnă Brexit şi vom face un un succes din asta. Nu vor fi niciun fel de tentative de a rămâne în Uniunea Europeană. Nici tentative de a adera din nou pe uşa din spate, nici un al doilea referendum. Ţara a votat pentru părăsirea Uniunii Europene şi, ca prim-ministru, mă voi asigura că vom ieşi din UE“, a spus Theresa May imediat după ce a preluat conducerea Partidului Conservator, devenind astfel şi cel de-al doilea premier de sex feminin din istoria Marii Britanii.

Astfel, constată ADEVĂRUL, într-o lume dominată de bărbaţi, două femei vor fi cele care vor decide viitorul Marii Britanii şi al Europei. Theresa May şi Angela Merkel au multe lucruri în comun, dar nu vor ezita să ducă o luptă nemiloasă pentru a-şi atinge obiectivele. Amândouă sunt fiice de pastori şi au excelat în domeniul academic înainte de a ajunge la conducerea partidelor lor conservatoare. Şi ambele au avut de luptat cu numeroşi contracandidaţi bărbaţi în drumul lor spre vârful politicii naţionale şi europene. Mai tânără cu doi ani decât cancelarul german, May se bucură de o largă apreciere în rândul oficialilor europeni, nu puţini fiind cei care s-au arătat încântaţi de faptul că ea îi succede lui Cameron.

Merkel şi May sunt de acord până acum asupra unui singur aspect: afirmaţia englezoaicei „Brexit înseamnă Brexit". GÂNDUL aminteşte că Merkel a insistat de fiecare dată ca rezultatul a ceea ce a fost în mod oficial un referendum consultativ să fie respectat.  De altfel, acordul acestui aspect nu avea cum să fie ocolit de cei doi lideri fără să afecteze grav bazele democratice ale UE şi ale Marii Britanii. Descrisă de unul dintre veteranii conservatori drept „o femeie al naibii de dificilă”, May va trebui să încerce să adune toată bunăvoinţa pe care o mai poate găsi în Europa.

Sarcina ei va fi aceea de a ajunge la o înţelegere după negocieri grele cu influenta şi puternica Merkel. În conformitate cu Tratatul de la Lisabona, negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE trebuie încheiate cu Consiliul European, care grupează liderii celor 27 de alte state membre. Deja noul şef al Guvernului britanic, Theresa May, le-a spus Angelei Merkel şi lui François Hollande că ţara sa are nevoie de timp înainte de a începe negocierile în vederea ieşirii din Uniunea Europeană.

Deja noul premier al Marii Britanii şi-a ales, miercuri, principalii miniştri care vor face parte din Guvernul său. Printre aceştia se află şi fostul primar al Londrei, Boris Johnson, susţinător ferm al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană , desemnat ca ministru de Externe, informează ROMÂNIA LIBERĂ. Totuşi, el va avea un rol limitat în negocierile privind viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu blocul comunitar. David Davis, fost secretar de stat pentru afaceri europene care a militat şi el în favoarea Brexitului, a fost desemnat ca ministru pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.


Comentarii

@@euro-Pulus Mai EURO-koaie pe gard, uite ce e, daca esti anti-britanic, n-ai decât sa te cari în EURO-Coreea de Nord, sau în EURO-China (hai siktir). Cu respect, e-P

14 iulie 2016 23:27

BREAKING FUCKING NEWS - SECESIUNE ÎN GERMANIA: TOCMAI AM AFLAT (din prestigiosul cotidian "Focus", n.red.) ca BAVARIA (un regat independent, asociat RFG, n.red.) E PE CALE DE A LANSA PROCEDURA DE SECESIUNE - detalii la adresa http://www.focus.de/politik/deutschland/nach-dem-brexit-austritt-bayerns-aus-deutschland-bayernpartei-sieht-sich-im-aufwind_id_5730561.html

14 iulie 2016 23:20

@euro-Pulus Mai faluse, de ce mananci kakat de cate ori ai ocazia. Daca esti antieuropean,du-te la Moskova. Cale batuta!

14 iulie 2016 16:13

Guvernul României: Si pe noi, si pe noi ne-ar paste EXACT ACEEASI SOARTA, daca EURO-iobagii locali ar încerca sa iasa din "uniune" (din EURO-kakat, n.n.)!!! Cu respect, GR

14 iulie 2016 15:55

euro-Paulus: Bine, dar dupa iesirea din scena a EURO-parashootei Sturgeon (si dupa capturarea, inculparea, condamnarea & executarea EURO-scroafei Merkel, n.m.) lucrurile vor reintra pe fagasul lor normal (si presa "libera" îsi va reaminti si ea, BRUSC & DINTR-O DATA, ca scotienii AU VOTAT DEJA ÎMPOTRIVA euro-politicii "devide & impera", n.m.) nu?! Cu respect, e-P

14 iulie 2016 15:51

Cris Prostul, dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul. Ca să cităm din clasicii în viață (Theresa May): „Brexit înseamnă Brexit şi vom face un un succes din asta". Așa să faceți măi înfumuraților! Eu vă doresc să vă iasă exact ce-ați votat!

14 iulie 2016 14:19

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.