Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Viktor Orbán și-ar dori să facă ordine nu doar în Ungaria, ci și în România. Ar vrea astfel să-i salveze, cel puțin, pe câțiva dintre politicienii maghiari aflați în vizorul DNA: în special pe cei din secuime care i-au fost loiali lui și luptei sale pentru „unificarea națiunii ungare“.

Șeful Guvernului de la Budapesta a spus, în discursul său despre relațiile Ungariei cu vecinii, că politicienii maghiari din România ar fi „supuși“ unei „campanii politice“ menite să-i „submineze“, sugerând că relațiile dintre cele două state sunt precare din acest motiv. Nu este pentru prima dată când Viktor Orbán se implică în chestiunile juridice din România. Acum două luni, declara chiar că anchetele penale demarate de autoritățile române împotriva unor reprezentanți ai comunității maghiare mai degrabă îl „îngrijorează“ decât îi inspiră „sentimentul suprem al faptului că principiile statului de drept ar fi învingătoare“. Liderul de la Budapesta ar fi vrut ca Guvernul român să „colaboreze“ în acest sens cu Executivul ungar, ca și cum investigațiile juridice ale procurorilor anticorupție ar fi chestiuni ce pun în discuție drepturile minorității maghiare, nu suspiciuni legate de încălcarea legii.

Franchețea rudimentară a premierului ungar în relațiile cu România nu are neapărat legătură cu evoluția sa autoritaristă în interiorul țării sale, ci mai degrabă cu efortul de resuscitare a naționalismului în ceea ce Budapesta numește „spațiul unitar“ al maghiarilor din regiune, unde aproape un milion de persoane au primit cetățenia ungară.

În decembrie, la Conferința Permanentă Maghiară, vicepremierul Semjén Zsolt a declarat că „unificarea națiunii“ este în proces de „realizare“, că Bazinul Carpatic este văzut ca o zonă „unitară“ de educație și cultură, un loc în care „cei ce trăiesc în comunități compacte au dreptul la autonomie teritorială“. Vicepremierul ungar dădea atunci asigurări că, în problemele „de zi cu zi“, toți ungurii sunt „o singură națiune“, iar știrile despre maghiari „nu sunt externe“, ci țin de „politica internă“ a statului.

Aceasta este inovația transfrontalieră pe care vrea să o impună Viktor Orbán și în virtutea acestei logici se pronunță atunci când se plânge că procurorii anticorupție vor să-i „elimine“ din politica românească pe maghiarii pe care îi cercetează. Premierul ungar vrea să-și impună jurisdicția asupra unor teritorii care nu aparțin de țara sa, considerând că dacă el a primit voturi de la maghiarii care au dublă cetățenie, română și maghiară, este îndrituit să se amestece în treburile statului român.

Circa 3 milioane de maghiari trăiesc în statele din jurul Ungariei, ca urmare a Tratatului de la Trianon ce a dus la micșorarea acestei țări. Aproape un milion și jumătate locuiesc în Transilvania, regiune de interes strategic pentru Ungaria, după cum rezultă din diferite declarații făcute de liderii de la Budapesta în ultimul sfert de secol, care au subminat cot la cot cu politicienii români ideea de „reconciliere“.

Analistul american Robert D. Kaplan, care a scris o carte despre România („În umbra Europei“, în curs de apariție la Editura Humanitas), explica într-un interviu pentru „România liberă“ că „Ungaria, în adâncul său, își dorește să recupereze teritoriile pierdute“, chiar dacă „nimeni nu spune acest lucru deschis, în public“. Extremiștii de la Budapesta nu se tem să proclame ca obiectiv de viitor revenirea la granițele de dinaintea Tratatului de la Trianon, în vreme ce în România această spaimă bântuie încă prin Parlament sau prin diferite instituții publice.

Dacă la unguri ar putea fi vorba despre abisul dorinței refulate, la români e un complex de inferioritate nedepășit, care îi face să fie lipsiți de toleranță față de maghiari și incapabili de reacții intransigente față de derapajele unui autocrat ca Viktor Orbán.

Integral pe România Liberă


Alte articole pe același subiect


Comentarii

Comandorul Da, este un mare adevar. Autoritatile romanesti, STATUL DE DREPT, nu au o reactie deschisa, transanta si, demna. in fata acestor tendinte expansioniste ale autoritatilor maghiare. In fapt, Statul de Drept Roman TREBUIE sa gaseasca raspunsuri pertinente la toate elucubratiile debitate de catre premierul Orban Victor si vicepremierul Zsolt Semjén referitoare la: „unificarea națiunii“ este în proces de „realizare“, “ .. problemele „de zi cu zi“, toți ungurii sunt „o singură națiune“, iar știrile despre maghiari „nu sunt externe“, ci țin de „politica internă“ a statului”, „Ungaria, în adâncul său, își dorește să recupereze teritoriile pierdute“. Devine tot mai evidenta pozitia autoritatilor statului vecin fata de statul Roman. Am in vedere intentia , sistematic exprimata de catre liderii unguri, in diferite “tabere”, congrese sau simple “intalniri”, privind proclamarea ca obiectiv de viitor, revenirea la granițele de dinaintea Tratatului de la Trianon (Atentie! Majoritatea declaratiilor au fost facute pe teritoriul Romaniei !!! ). . Doamne, ca nebuni sunt visatorii !

7 martie 2016 10:50

liberalul socialist Bai Stefanescule, vrei sa-ti fac o lista a "cotropitorilor si jefuitorilor" de-a lungul vremurilor? Nu pe toti, ca mi-ar lua zilei, dar ia sa vedem: TRACII (inclusiv daco/getii), arienii, celtii, romanii, francii, germanicii, anglo-saxonii, rusii, slavii balcanici (TOTI!), bulgarii, turcii, islamicii, spaniolii, portughezii, francezii/englezii in America de Nord... Asta lasind deoparte popoarele turco/mongole, chinezi, japonezi...Chiar si romanii au incercat (cel putin) sa fure paminturi Bulgariei si Ungariei! Asa ca, nu va apucati s apuneti etichete si sa judecati pe altii, cit timp nici voi nu sunteti... sfinti!

3 martie 2016 20:46

liberalul socialist Nu zic ca nu sunt UNII maghiari care ar vrea sa vada granitele unde au fost pe vremuri. Dar, MAMA, sunt si ATITI romani cretini care dau din gura pur si simplu sa nu taca. Fara a gindi macar. In primul rind, pur si simplu NU TIN SEAMA ca in Ardeal, pe linga 1.5 milioane de maghiari, TRAIESC peste 7 milioane de romani! In mintea lor de cretini, ce conteaza acele milioane? Vin ungurii si ne iau Ardealul! Pe ardeleni ii vira, eventual, in sac si ii trimit la Bucale - nu-i asa, cretinei? Cit despre "justificarea istorica", este evident o reminiscenta a manipularii comunistoide nationaliste. CE CONTEAZA, bai idiotilor, CINE a fost primul? Ia ziceti, gaina sau oul, eh? Cine intreaba, in Marea Britanie, CINE a fost primul? Dar in Germania? Dar in Franta, Spania, Italia, Turcia sau Rusia? Peste tot decide MAJOTITATEA, nu "istoria". Avem dreptul la Romania traind aici ca majoritari. Cind n-om mai fi, va fi rindul ALTORA!

3 martie 2016 13:34

UNGARIA patria CRIMINALILOR, CURVELOR ......, si DEZINFORMATORILOR !!!

3 martie 2016 10:23

Comandorul Foarte bine ca presa are o pozitie transanta. Dar Guvernul, Parlamentul, Presedintele, Premierul, de ce tac? Ar fi bine sa se combata public ideea neromaneasca de a se renunta la studierea istoriei Romaniei in scoli!!! Dovada..., faptul ca cei ce se ocupa "temporar"de destinele tarii, au uitat sau, poate voit ascund, istoricul relatiei Romaniei cu Ungaria. Domnilor guvernanti, mai multa vlaga si mai multa demnitate. Istoria v-o cere. Poate si Dnul Curaj mai pune mana pe carte (ma refer la cartea de istorie!!!).

3 martie 2016 10:06

Un rahat de articol sa ne futa de cap iar si iar... Lasa-ne cucoana, nu ne mai intarata pe unii impotriva altora, pe motiv c-ai avut azi-noapte vise erotice cu unguri si romani... Du-te-n treaba ta si nu mai mazgali ineptii pe un colt de hartie...

3 martie 2016 9:28

PRECIZARE: Va rugam sa ne scuzati pentru BASHINA asta (marca raposatu'-"CVT", pe care am detonat-o la EURO-comanda, n.red.), dar zilele astea (în preambulul noii stagiuni a EURO-circului din Bruxelles, de lunea viitoare, n.red.) ies bani frumusei din defecarea de proaganda împotriva lu' alde UCIGA-L euro-TOACA Orban! Cu respect, (pushlamalele-transatlantice din) Redactia RL (în cap cu Bacanu, n.red.)

3 martie 2016 9:22

"Franchetea rudimentara a premieruluii ungar ..." Mai fimeaie proasta, dar despre hotia rudimentara si ticalosia de tradator ale Basescului tau mult iubit, prietenul la catarama, colaboratorul si admirarorul lui Orban si Tokes nu ai nimic de spus? Se incinse hodoronc-tronc pasatul patriotismului din tine?! Vezi ca te urecheaza nentul Soros de nu te vezi!

3 martie 2016 7:32

Bogdan Sa-mi explice si mie mr X cum poate exista un om care sa poata sa dea dovada de toleranta si in acelasi timp sa fie si intransigent fata de derapajele unuia sau altuia !

3 martie 2016 1:06

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.