Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Atunci când se aşteptau mai puţin, social-democraţii au avut parte de o adevărată surpriză, căutând să afle cine e preferatul bucureştenilor pentru Primăria Capitalei. Astfel, casa de sondaje Avangarde a realizat o cercetare conform căreia fostul premier, Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu stau cel mai bine în clasamentul cursei pentru Primăria Bucureşti, anunţă PUTEREA. Conform unor surse politice, Victor Ponta nu ar fi lăsat de Liviu Dragnea pentru a candida la Primăria Bucureşti, în timp ce Tăriceanu şi-a exprimat deja dezaprobarea faţă de o astfel de candidatură.

Social-democraţii vor să anunţe până pe 15 martie formula completă de candidaţi pentru alegerile locale. Anunţul depinde şi de ultimele negocieri pe care  aceştia le au cu UNPR şi ALDE. EVENIMENTUL ZILEI susţine că liderii sunt conştienţi de faptul că e foarte târziu şi trebuie începută campania pentru alegerile din 5 iunie, dar deocamdată aşteaptă rezultatele unui nou sondaj comandat de conducerea partidului.

După ce PNL a anunţat schimbarea candidatului pentru Capitală, propunându-l pe Ludovic Orban, la nivel oficial, liderii PSD au declarat că această schimbare este una care îi avantajează. Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că mutarea liberalilor ar putea schimba strategia gândită de social-democraţi. În ultima şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PSD, liderii au decis să comande un nou sondaj, care să arate care ar fi şansele Gabrielei Firea într-o confruntare cu Ludovic Orban. În cazul în care sondajele nu arată şanse de câştig pentru PSD, ar putea apărea o schimbare de candidat.

NAŢIONAL susţine că  deja PSD a început negocierile cu eurodeputatul independent Mircea Diaconu, care are deja la activ o victorie electorală. El a reuşit nu numai să învingă ANI în Justiţie, dar şi să spargă „blocada“ instituită împotriva lui la alegerile europarlamentare din 2014 şi să ajungă eurodeputat. Iar cum reuşita se datorează şi PSD-ului, care i-a „donat“ lui Diaconu o parte din voturile proprii, social-democraţii consideră acum ca actualul europarlamentar trebuie să le întoarcă favorul, aşa că au demarat negocierile.

La capitolul negocieri cu aliaţii, social-democraţii au semnat protocol de colaborare cu ALDE şi UNPR, însă cele două formaţiuni politice cu care PSD a semnat protocoale nu ajung la un consens. De altfel, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că partidul său colaborează „doar cu PSD“. În aceste condiţii, afirmă GÂNDUL, va fi greu de obţinut un consens pentru susţinerea unui candidat unic la primăria Capitalei de către toate cele trei partide. Potrivit unor surse din partid, PSD ar înclina mai mult spre susţinerea ALDE, pentru că Tăriceanu ar aduce oricărui candidat un plus de notorietate de 12-14%, dacă îl susţine public.

Cei de la ALDE ar dori să beneficieze de susţinerea PSD în Sectoarele 1 şi 4, aceasta fiind condiţia impusă de Tăriceanu pentru susţinerea unui candidat PSD la Capitală. La rândul lor, social-democraţii i-au cerut lui Tăriceanu să intre în cursa electorală fie la Sectorul 1, fie la primăria Capitalei, însă acesta a refuzat.

Aşa că, desi mai sunt doar trei luni până la alegerile locale, partidele mioritice stau şi cugetă. Sau doar stau, unele dintre ele. Chiar şi aşa, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, cu un non-candidat PNL la primăria Bucureştiului în persoana lui Ludovic Orban şi scrutin într-un singur tur, alegerile locale de anul acesta sunt ca şi adjudecate de PSD, ceea ce plasează partidul condus de Liviu Dragnea în poziţia de favorit şi la alegerile parlamentare din toamnă.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneţi opinia: „Credeţi că Victor Ponta ar fi un candidat potrivit pentru Primăria Bucureşti“? „Da, pentru că este un bun administrator“, „Oricum mai bun decât Gabriela Firea“ sau „Nu, pentru că este urmărit penal iar cariera lui politică s-a încheiat“?