Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Actorul Victor Rebengiuc, care împlineşte 83 de ani pe 10 februarie, spune că va dori să se retragă cu discreţie şi demnitate. El afirmă tranşant că nu doreşte ca moartea să îi fie transformată vreodată într-un spectacol mediatic. Trebuie să apari pe scenă, spune el, atâta vreme cât eşti valid să apari pe scenă.


Student la clasa Aurei Buzescu, Victor Rebengiuc, născut pe 10 februarie 1933, a făcut parte dintr-o generaţie de aur. Actorul a absolvit în 1956, alături de Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Dumitru Rucăreanu, Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma. Astăzi, actorul împlineşte 83 de ani de viaţă şi peste 60 de ani de teatru profesionist. Sincer, deschis, tranşant, uneori de o brutalitate instinctuală, pe care Lucian Pintilie i-a exploatat-o în film cel mai bine, imaginea lui Rebengiuc se mai suprapune cu a omului care a apărut cu hârtia igienică la televizor în zilele Revoluţiei. Dar, înainte de toate, el rămâne unul dintre pilonii Teatrului „Bulandra“, în care a jucat cel mai mult, din 1957 încoace. Când spui Rebengiuc, spui şi „Bulandra“. A lucrat cu cei mai mari regizori ai noştri, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, l-a întruchipat antologic pe Apostol Bologa, în filmul „Pădurea spânzuraţilor“, premiat la Cannes, dar a rămas tot timpul firesc, natural, intransigent. Victor Rebengiuc, care s-a identificat cu imaginea lui Ilie Moromete, din filmul lui Stere Gulea din 1986, provoacă, se provoacă, şi, mai ales, surprinde.

În ianuarie, l-am putut vedea în rolul unui avocat orb, în serialul „Deschide ochii“, la ProTV. Într-un interviu-eveniment, actorul afirmă că trebuie să apari pe scenă, atâta vreme cât eşti valid să apari pe scenă, şi că, mort, nu va dori să ofere vreun spectacol. Victor Rebengiuc va dori să se retragă demn, aşa cum a şi trăit.


„Adevărul“: Ce înseamnă pentru dumneavoastră cei 83 de ani de viaţă şi cei peste 60 de ani de teatru profesionist?
Victor Rebengiuc: Vârsta îşi spune cuvântul, mă dor şalele, mă doare nervul sciatic. Mă străduiesc să nu mi se vadă durerile pe scenă. Câtă vreme voi reuşi, mă urc pe scenă. Când n-oi mai reuşi, nu o să mă mai urc. Totuşi, sunt sănătos, nu sunt operat nici măcar de apendicită. Am mai răcit. Medicamente nu prea iau. Sunt norocos, am o genă bună. Ce-i drept, în viaţa mea nu am pierdut nopţi, nu am băut excesiv. Am mai băut câte un pahar la aniversări, la onomastici, la premiere, am băut câte un pahar-două. S-a întâmplat să mă şi îmbăt doar de câteva ori...Ţin minte de câte ori, nu am fost într-o continuă stare de euforie bahică (Râde). Când lucrezi foarte mult, nu prea ai timp de pierdut. Dacă te apuci să pierzi nopţile, nu mai eşti treaz ziua să poţi munci.


Totuşi, nu v-a contaminat lumea boemă a colegilor artişti?

Nu, nu m-a tentat. Am stat uneori, cu ei, prin cârciumi, însă eu nu beau, nu am un apetit pentru băutură. Sunt colegi care îmi spun: „Hai, dom’le, să beau o bere, repede, acuma“. „Nu, dom’le!“, îi răspund. „Eu beau apă“. E mai comod. Aşa s-a întâmplat tot timpul, nu am făcut special pentru asta Cum spuneam, e vorba şi de o bună moştenire genetică. Le mulţumesc mamei mele, tatălui meu, bunicilor mei pentru asta. De ziua mea, o să beau totuşi un whisky (zâmbeşte).
Integral pe AdevărulComentarii

Probo LA MULTI ANI, SI MULTA SANATATE !

10 februarie 2016 10:51

La Mulți Ani! La Mulți Ani!

10 februarie 2016 9:09

LA MULTI ANI !!! CU SANATATE!!!!

10 februarie 2016 8:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.