Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Scriam încă de anul trecut, când Parlamentul a votat noua legislație electorală, că PSD trage sforile pentru a câștiga alegerile din 2016 încă din 2015. Alegerile într-un singur tur de scrutin pentru primari, introduse în 2011 de PDL, au fost păstrate de majoritatea din jurul Partidului Social Democrat. Insist pe rolul esențial al PSD, pentru a lămuri o temă lansată pe piață de cei care nu au urmărit dezbaterile din Parlament pe marginea legii. Și anume, cea legată de atitudinea PNL în favoarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin. La momentul respectiv, PNL a propus un amendament pentru alegerea primarilor în două tururi, respins de PSD și de aliații acestui partid. Liberalii au votat, ulterior, întreg proiectul, pentru că respingerea actului normativ nu ar fi avut vreo valoare: rămânea în vigoare legea din 2011, care prevedea tot alegerea primarilor într-un tur. Nici nu mai are rost să insistăm pe ipocrizia, deja clasică, a politicienilor. Democrat-liberalii care au promovat legea în 2011 au devenit, între timp, membri PNL și au clamat lipsa de democrație a proiectului.

PSD, care a emis numeroase ordonanțe de urgență prin care a modificat legislația electorală, caracterizează acum o astfel de soluție drept „nedemocratică“. De fapt, tot o ordonanță de urgență, inițiată de Liviu Dragnea pe vremea când era vicepremier, explică atitudinea de astăzi a PSD. În vara lui 2014, Guvernul Ponta, la inițiativa lui Liviu Dragnea, a emis așa-numita ordonanță a traseismului, prin care erau suspendate, timp de 45 de zile, prevederile legale potrivit cărora aleșii locali care își schimbă partidele își pierd și mandatele. Pe baza acestei prevederi, 436 de primari au migrat către PSD, dezechilibrând balanța politică.

Așa se și explică protestul celor 40 de ONG-uri în momentul în care Parlamentul a votat legea alegerilor locale. Reprezentanții ONG-urilor au argumentat că sistemul majoritar de vot în două tururi este în avantajul cetățenilor întrucât oferă reprezentativitate și legitimitate, șanse egale pentru partide noi și independenți, spațiu pentru crearea consensului – se arată în scrisoarea deschisă. „Turul unic va face ca cei mai mulți dintre actualii primari să rămână în funcții și, implicit, puterea politică să se mențină și să ajungă tot la partidele-sistem existente“ – au motivat cele 40 de ONG-uri într-un comunicat. Pe scurt, primarii în funcție sunt avantajați de alegerile într-un tur, având notorietatea de partea lor.

Din acest motiv, social-democrații se opun oricăror modificări. Da, social-democrații au dreptate – ar fi „nedemocratic“ și chiar la limita Constituției (dar asta poate stabili doar Curtea Constituțională, nu PSD) ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență, dar PSD a încercat să boicoteze și celelalte variante juridice: angajarea răspunderii Guvernului sau rediscutarea proiectului în Parlament. Cu alte cuvinte, PSD se teme de modificarea în sine, și nu de proceduri eventual nedemocratice. Pentru că alegerile în două tururi oferă posibilitatea unor alianțe anti-PSD, între PNL, PMP sau M10. Așa a fost învinsă mașinăria PSD la alegerile prezidențiale din 2014 – votanții lui Băsescu și Macovei au pus ștampila pe Iohannis în turul doi.

Ce pot face acum adversarii PSD? Să se așeze la masa negocierilor și să desemneze candidați unici din primul tur, adică exact strategia de care se teme PSD. Evident, PNL se teme să se afișeze cu partidul lui Traian Băsescu, dar nimic nu îl împiedică pe fostul președinte să facă un pas înapoi, în afară de propria dorință de a rămâne în centrul atenției. Să nu uităm de retragerea lui Crin Antonescu din politică pentru a facilita alianța și fuziunea dintre PNL și PDL. În plus, există și alte partide compatibile cu liberalii – am menționat M10, dar în Capitală există și Uniunea Salvați Bucureștiul (USB).

Integral pe România LiberăComentarii

alegator Cum poate fi batut PSD? Prin fraudarea alegerilor tip Basescu. Foarte clar ,pentru ca PSD are cea mai mare priza la publc, pentru ca majoritatea romanilor sunt inteligenti ,degeaba cineva ii considera prosti , numai ca sunt furati.

7 februarie 2016 12:08

ion Cu ajutorul STS -ului ,asa cum l-ati batut pe Geoana. Cu Videanu,Blaga etc. -Hai mai VIorica la noi la PDL ca-ti dam noi rezultatele! Sper ca romanii nu sunt ata de prosti sa uite:

6 februarie 2016 15:56

Lute Facand ca voi ,sa scoata comentariile neconvenabile adica sa fure la urne.

2 februarie 2016 16:24

nae dupa figura,autorul, pare ca a consumat etnobotanice si se inchipuie mare anal.ist!

2 februarie 2016 10:34

NECULAI Este buna idea sa se alieze cu partide noi,chiar M10 un partid provenit din randul societatii civile cu mare credibilitate in randul cetatenilor.

2 februarie 2016 9:35

Moruzov Noi votăm și stăpânii slugilor din rom ania se numesc la berlin, în manhatan, maskva...varză de bruxelles..nu mai votați Români, nu are sens să legiferați niște prădători , paraziți și tradători cu simbrie bună în șekeli !

2 februarie 2016 8:00

ACL in...par Apai...daca e vorba numa` de votu` "asistatilor" (pe bune !!!) de la RL, inclusiv aia de-i citesc....slaba speranta ! PSD va...defila !!!

1 februarie 2016 22:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.