Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un experiment care a constat în generarea unor cutremure s-a desfăşurat în ultima săptămână la Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor şi Siguranţa Construcţiilor din Timișoara, infornează Agerpres.

Centrul aparține Facultăţii de Construcţii. Specialiștii au dorit să verifice experimental modul în care se comportă structurile din oţel la acţiunea seismică.

Potrivit unui comunicat de presă, experimentul face parte dintr-un amplu proiect internaţional la care participă Universitatea Politehnica Timişoara (UPT), alături de Universitatea din Napoli Federico II (UNINA) - coordonator, ArcelorMittal Belval & Differdange SA (AM), Universitatea din Liege (ULG), Imperial College of Science, Technology and Medicine (IC), precum și Universitatea din Coimbra (UC),

Convenţia Europeană de Construcţii Metalice (ECCS) se ocupă de standardizarea, la nivel european, a proiectării şi procedurii de execuţie a îmbinărilor metalice.

'Codurile moderne de proiectare antiseismică (...) impun ca performanţa seismică a îmbinărilor grindă-stâlp a cadrelor necontravântuite din oţel să fie demonstrată prin încercări experimentale. Cu toate că aceste încercări experimentale sunt, în general, justificate pentru proiectele importante, îngreunează proiectarea construcţiilor obţinute, datorită timpului şi resurselor financiare suplimentare necesare. O soluţie la această problemă o constituie îmbinările precalificate, care reprezintă soluţii uzuale în practica inginerească, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanţa cărora este validată prin încercări experimentale pentru o plajă relevantă de tipo-dimensiuni. Folosirea îmbinărilor metalice precalificate este deja o practică comună în Statele Unite şi Japonia, lipsind însă la nivel european', precizează coordonatorul proiectului, academician Dan Dubină, într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES de UPT.

Membrii echipei de cercetare se bucură de o vastă expertiză, echipa implicată în acest proiect fiind cea care a redactat şi capitolul pentru structuri metalice din normativul românesc pentru proiectarea construcţiilor în zone seismice (...), ediţiile din 2006 şi 2013, şi este reprezentată în colectivele de elaborare a normelor europene.

Proiectul de cercetare 'European pre-QUALified steel JOINTS' (EQUALJOINTS), finanţat de Fondul Comunităţii Europene pentru Cărbune şi Oţel (RFCS) are ca obiectiv principal precalificarea unor îmbinări grindă-stâlp uzuale în practica de proiectare europeană şi elaborarea unor proceduri de calcul pentru acestea. Proiectul a demarat în 2013 şi se va derula pe o perioadă de trei ani.

În cadrul proiectului se va desfăşura un amplu program experimental bazat pe analize teoretice şi numerice care are ca scop standardizarea îmbinărilor pentru a putea fi folosite uşor de proiectanţi în aplicaţiile practice.

Un prim obiectiv al proiectului este să furnizeze tabele de precalificare pentru un set de îmbinări grindă-stâlp pentru cadre necontravântuite amplasate în zone seismice, pe baza unor ample investigaţii analitice, numerice şi experimentale. Rezultatele obţinute vor intra într-o bază de date a nodurilor precalificate cărora li se vor adăuga şi alte rezultate experimentale din literatura de specialitate.

Pe lângă acestea, proiectul mai are ca scop definirea de cerinţe tehnice pentru fabricarea îmbinărilor pre-calificate şi evaluarea beneficiilor economice legate de costul şi timpul de execuţie al diferitelor tipologii de îmbinări studiate, mai arată comunicatul.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.