Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a primit miercuri, la Bruxelles, o delegaţie a Ministerului Fondurilor Europene din România, condusă de ministrul Aura Carmen Răducu, informează Agerpres.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre situaţia implementării proiectelor din perioada de programare 2007-2013, finanţate prin Politica de Coeziune, priorităţile României pentru anul 2016, în vederea implementării cu succes a programelor din perioada 2014-2020, şi includerea României într-un proiect pilot privind dezvoltarea regiunilor.

Astfel, Corina Creţu a România a avut "un start slab" în prima perioadă de implementare a proiectelor din perioada de programare 2007 - 2013, însă "progresele au fost vizibile" în a doua parte a perioadei. Totodată, comisarul european s-a declarat mulţumit că România a reuşit să evite, anul trecut, dezangajarea sumei de un miliard de euro, pe care ţara a avut-o la dispoziţie prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune, ca urmare a măsurilor propuse de Grupul de lucru pentru o mai bună implementare.

'Grupul de lucru pentru o mai bună implementare, pe care l-am iniţiat anul trecut, a avut peste 30 de întâlniri cu autorităţile române în 2015, în urma cărora s-au stabilit planuri de acţiune pentru programele de Mediu, Transport, Competitivitate şi pentru Programul Operaţional Regional. Au fost identificate 80 de proiecte care urmează să fie fazate şi ne aşteptăm ca România să trimită la începutul acestui an mai mult de 40 de solicitări de modificare de proiecte, tocmai ca urmare a acceptării fazării. Totodată, Comisia Europeană a aprobat până în prezent 7 proiecte majore de transport retrospective sau alternative pentru România, în valoare de 776 milioane de euro, iar alte 5 proiecte din cadrul Programului Operaţional de Transport, în valoare de peste 190 de milioane de euro, sunt în evaluare la nivelul Comisiei', a spus comisarul european

La întâlnirea cu delegaţia Ministerului român al Fondurilor Europene, comisarul Corina Creţu a subliniat importanţa alocării de către România, în 2016, a resurselor financiare şi umane necesare finalizării în condiţii cât mai bune a programelor din 2007-2013 şi demararea celor din perioada bugetară 2014-2020.

'La fel ca orice alt stat membru al Uniunii Europene care a experimentat pentru prima oară finanţarea europeană, România a avut nevoie de timp pentru a se adapta provocărilor. Cu toate acestea, rezultatele investiţiilor realizate în ţară în perioada 2007-2013, prin Politica de Coeziune, sunt bune. Au fost create peste 8.100 de noi locuri de muncă, dintre care mai bine de 600 în domeniul cercetării, iar mai mult de 1.250 de IMM-uri au beneficiat de granturi directe. Totodată, au fost îmbunătăţite semnificativ infrastructura de transport şi accesibilitatea, prin construcţia a 124 de kilometri de autostradă şi reabilitarea a peste 900 de kilometri de drumuri naţionale. Banii europeni au mai fost folosiţi pentru modernizarea a 400 de spitale, şcoli şi alte infrastructuri sociale, precum şi pentru asigurarea de servicii la standarde europene în aceste domenii', a afirmat Corina Creţu.

Oficialul european a recomandat autorităţilor române să acorde atenţie sporită demarării la timp a implementării noii perioade de programare 2014-2020, precum şi în privinţa stabilirii unor mecanisme eficiente de monitorizare. 'Îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante în domeniul achiziţiilor publice, al managementului deşeurilor, al infrastructurii de sănătate şi al Master Planului de transport este de maximă importanţă pentru România. Iar elementele cheie care vor influenţa implementarea programelor noii perioade sunt nivelul de pregătire al administraţiei publice şi buna guvernanţă', a subliniat Corina Creţu.

La aceeaşi întâlnire, comisarul european pentru politică regională şi-a exprimat speranţa demarării în scurt timp a proiectului pilot pentru dezvoltarea regiunilor, propus recent de Direcţia Generală pentru Politică Regională (DG REGIO). Două regiuni din România, cea de Nord-Est şi Nord-Vest, alături de alte două din Polonia, au fost incluse în proiect. Acesta urmăreşte să identifice şi să analizeze factorii care duc la decalaje sistemice în dezvoltarea regiunilor, precum şi să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea performanţelor acestora în privinţa folosirii fondurilor europene.

Pentru perioada 2007-2013, Comisia Europeană a pus la dispoziţia României, prin fondurile Politicii de Coeziune, 19,7 miliarde de euro. Alocările pentru perioada de programare 2014-2020 se ridică la 22,4 miliarde de euro prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, la care se adaugă 106 milioane de euro prin Iniţiativa pentru ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor. Alte 8 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală sunt destinate dezvoltării sectorului agricol şi zonelor rurale. Iar alocările pentru Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime sunt, pentru aceeaşi perioadă, de 168 de milioane de euro.

Integral pe România LiberăComentarii

nae he, he nu mai e blamata Corinutza?Daca era tot Ponta..ce mai vuiet era! Acum avem nevoie de ea,ca avem "tehnocrati" si trebuie sa aprobe niste fonduri acolo...sa dea bine la Ciolos.

14 ianuarie 2016 9:48

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.