Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pe Pluto există o materie de culoare roşu închis, generată de reacţiile metanului şi nitrogenului în atmosferă, în zona numită neoficial "Terra Vikingă", arată noile date primite de NASA de la sonda spaţială americană New Horizons, informează NASA.

Prin combinarea datelor obţinute de două dispozitive, oamenii de ştiinţă au creat o imagine compusă a acestei zone, unde s-a observat "mişcarea" materialului roşiatic.

Datele combină fotografii făcute cu dispozitivul de recunoaştere cu rază lungă (Long Range Reconnaissance Imager - LORRI) de pe sondă, pe 14 iulie 2015, de la o distanţă de aproximativ 49.000 de kilometri. Instantaneele arată particularităţi de pe Pluto, la o rezoluţie de 480 metri/pixel. Peste informaţiile adunate de LORRI au fost suprapuse imagini color, făcute cu dispozitivul supranumit Ralph sau MVIC (Multispectral Visible Imaging Camera), de la o distanţă de aproximativ 34.000 de kilometri, având o rezoluţie de 650 metri pe pixel. Fotografiile au fost realizate timp de 20 de minute, imediat după instantaneele LORI.

Suprafaţa surprinsă în fotografia dată publicităţii de NASA arată un teritoriu care are aproximativ 250 de kilometri.

Una particularităţile care stârnesc curiozitatea oamenilor de ştiinţă este existenţa hidratului de metan, o substanță solidă formată din gheață și metan, condensat în multe cratere. Totodată, şi particulele de culoare roşu închis, care apar în zone joase, precum pereţii şi interiorul craterelor, stârnesc interesul oamenilor de ştiinţă.

Astfel, în zonele în care materialul roşiatic este cel mai dens şi suprafaţa este netedă, acest material pare să fi curs în canale şi cratere. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cantităţile mari de material, cu o asemenea densitate, nu ar trebui să fie atât de mobile. În aceste condiţii, ei sugerează că ar fi putut să se mişte odată cu gheaţa care curge dedesupt sau să fie "măturate" de vânturile de pe Pluto.Sonda americană New Horizons a ajuns, pe 15 iulie, la ora 11.49 GMT (14.49, ora României), la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto, 12.500 de kilometri, "întâlnirea" fiind considerată de specialişti principalul eveniment spaţial al anului 2015, potrivit site-ului NASA. Sonda New Horizons, lansată de NASA în 2006 şi care a călătorit 5,3 miliarde de kilometri prin spaţiu, este destinată cercetării planetei pitice Pluto, dar şi corpurilor spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent.

Integral pe România Liberă