Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia de pensii speciale, informează Mediafax care citează un proiect depus la Parlament.

Un grup de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi doi neafiliaţi, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocând "stresul", "uzura psihică şi fizică" la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

Proiectul are un articol unic care prevede că "personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării".

În expunerea de motive se precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public. În acelaşi timp, spun iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca "prioritate naţională". Autorii propunerii mai susţin că, la fel ca magistraţii, profesorii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensii speciale.

"Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", se arată în expunerea de motive.

La secţiunea impact macro-economic, iniţiatorii au precizat că "proiectul nu se referă la acest subiect". În schimb, ei precizează, la capitolul impact social, că o astfel de lege asigură "recunoaşterea statutului cadrelor didactice în societate, precum şi echitate în raportul cu alte categorii bugetare care beneficiază de pensii în condiţii speciale".

Iniţiatorii mai spun că proiectul a fost trimis spre consultare federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar. Printre semnatarii propunerii legislative se află şi fostul lider sindical, senatorul PSD Cătălin Croitoru.

Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică. Senatul este for decizional.

Integral pe România LiberăComentarii

rrrr a ti inebunit cu pensiile speciale

27 decembrie 2015 12:52

Ilarion Asta este o diversiune ordinara.Vor sa abata atentia de la pensiile speciale ale parlamentarilor si alesilor locali, incercand sa deturneze oprobiul public de la ei, parlamentari si alesi locali, asupra profesorilor.Acum se vede clar, ca parlamentul romaniei este intesat cu secialisti in diversiune.ASTA NU MAI ESTE PARLAMENTUL ROMANILOR, ESTE AL LOR ,AL DIVERSIONISTILOR. NOI NE DEZICEM DE EL. NU VREM SA NE INTARATE ROMANI CONTRA ROMANI.

26 decembrie 2015 20:25

Acarul Paun Si noi, acarii, avem dreptul la pensii speciale, Ca mai mare stress ca la noi, unde a fost ? Ca daca noi puneam macazu' pe invers, mai ajungeau alesii nostri actuali si fosti, in Parlment

26 decembrie 2015 15:21

Vali De ce neaprat Pensie speciala.....Nespeciala o doare capul...? Sa fie marite toate pensiile la toata lumea...asa e normal.Ce unul care a lucrat in industrie a iesit mai neuzat...ce o tot aburiti cu specialele astea.....Sunt batranai care au 850 de lei pensie si au muncit zeci de ani la stat.....aia nu merita PENSIE SPECIQALA...???

26 decembrie 2015 14:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.