Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Senatorii au aprobat, luni, proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, printre care primari, viceprimari, şefi de consilii județene.

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi nicio abţinere. Liberalii au ieşit din sala înaintea votului.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vărsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă benficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean.

Cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Legea pensiilor pentru aleşii locali va fi trimisă spre pomulgare preşedintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.

De altfel, şeful statului solicitase Legislativului şi reexaminarea legii privind pensiile deputaţilor şi senatorilor, însă aceştia au acceptat doar unele observaţii. După votul de săptămâna trecută din plenul Parlamentului, preşedintele este nevoit să promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.

Senatorii dezbat şi votează, luni după-amiază, proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, care vizează primarii, viceprimarii, şefii de consilii județene, iar decizia se precizează în Ordinea de zi, publicată pe site-ului Senatului.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fără amendamente. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Liderii PSD au anunţat că vor susţine în Senat acest proiect. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi că a discutat despre legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali cu liderii partidului, iar concluzia este că social-democraţii vor vota acest proiect, pe motiv că primarii nu au salarii mari, însă au foarte multe responsabilităţi.

"Eu le-am spus colegilor mei să se gândească totuşi că primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri şi foarte puţine drepturi. Ei sunt consideraţi funcţionari publici, însă nu au drepturile pe care le au funcţionarii publici", a spus Dragnea, adăugând că primarii şi restul aleşilor locali au responsabilităţi mari, însă nu au dreptul, potrivit legii, să primească sporuri, la fel ca ceilalţi funcţionari publici.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că legea este binevenită pentru aleşii locali. "La indemnizaţie nu primeşti niciun spor. (...) Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem", a spus Zgonea.

În schimb, liberalii au anunţat că se vor opune proiectului. "Poziţia noastră referitoare la pensiile speciale, indiferent că sunt ale parlamentarilor sau ale aleşilor locali, este una foarte clară: Nu le susţinem, nu susţinem aceste pensii!", a afirmat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către 29 de parlamentari PSD, UDMR, PNL, UNPR, precum şi din partea minorităţilor naţionale.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, săptămâna trecută, un raport favorabil acestei legi care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali.

"Primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate după caz, în anexele nr.5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă", arată proiectul de lege aprobat de senatorii din Comisia Juridică şi Comisia de Administraţie, din Senat.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.

Proiectul a fost adoptat tacit de către Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Integral pe România LiberăComentarii

Solo Nu am crezut vreodata ca am sa urasc DEMOCRATIA. In ultimul timp mi-e SILA. Sigur veti zice ca asta nu-i democratie! Ofi asa! Dar n-am nicio speranta ca ar putea fi altfel. Societatea asta a fost creata de ILIESCU si trupa de ACTIVISTI PCR acompaniati de SECURITATE. Au creat o diversiune prin care numai CEAUSESCU era Criminal, iar celorlalti membri (ca erau multi nemernici pe acolo) li "inscenat" o vina colectiva. Ei au FURAT tara si au instaurat aceasta stare de lucruri. Va mai mirati ca vor sa plece toti tinerii din tara?

22 decembrie 2015 16:29

De ce nu pot nemernicii astia si altii ca ei asa-zisii beneficiari de pensii speciali sa aiba pensii calculate ca toata lumea? Daca ai fost 4 ani parlamentar sau primar sa ti se calculeze pensia ca si cum ai fost angajat 4 ani intr-un anumit loc de munca. Unde mai pui ca nu stiu daca parlamenatrii au avut contributii la pensii de un fel sau altul. Similar in cazul celorlati beneficiari de pensii speciale (magistrati, piloti, militari, etc). Pana la urma de ce sa le platim pensiile din banii nostri?! Sa iei de la cei saraci ca sa dai la cei bogati nu e echitate sociala, ci ciocoism. Nimeni nu e mai presus de lege, atata doar ca sunt legi pentru boieri si legi pentru prostime...

22 decembrie 2015 9:46

Vali .....Cunosc o femeie care avea o pensie de 120 de lei.....dupa niste majorari acum are 240 lei pensie...A muncit la o fabricuta de mobila pe plan local....Nu la colectiv....Femeia are cred 80 de ani acum....A votat dintotdeauna alesi astia speciali....Cand vine campania umbla primarul si consilieri mai nou si popa....sa le spuna pe cine sa voteze ca ei sunt batrani si nu stiu...si ei voteaza amaratii TARA LU' PAPURA VODA...

22 decembrie 2015 6:13

ROMAN D-le ""PRESEDINTE""!! PROMULGATI PENSIILE ""SPECIALE,cand PENSIONARII,si SALARIATII vor avea aceleasi pensii. NU AM VOTAT ''Pentru BINELE ''pARLAMENTARILOR,care ""NU AU FACUT ""APSOLUT NIMIC , pentru binele oamenilor. Pentru ce indraznesc sa ciara ce ""NU MERITA""????? NU LE DATI ""SATISFACTIE ""!!. Daca NU LE CONVINE, SA., LASE PE ALTII IN LOCUL LOR, Poate vor face ceva pentru oameni

21 decembrie 2015 22:57

ROMAN D-le ""PRESEDINTE""!! PROMULGATI PENSIILE ""SPECIALE,cand PENSIONARII,si SALARIATII vor avea aceleasi pensii. NU AM VOTAT ''Pentru BINELE ''pARLAMENTARILOR,care ""NU AU FACUT ""APSOLUT NIMIC , pentru binele oamenilor. Pentru ce indraznesc sa ciara ce ""NU MERITA""????? NU LE DATI ""SATISFACTIE ""!!. Daca NU LE CONVINE, SA., LASE PE ALTII IN LOCUL LOR, Poate vor face ceva pentru oameni

21 decembrie 2015 22:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.