Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După ce şi-au dat pensii speciale, parlamentarii au votat şi proiectul care prevede acordarea de indemnizaţii speciale pentru aleşii locali pensionaţi, ceea ce presupune o cheltuială în plus pentru buget. Parlamentarii au votat mai multe acte normative menite să rezolve problemele aleşilor locali, în ultima perioadă: creşterea salariilor, sporirea puterii la nivel local, salvarea de procesele iniţiate de DNA sau ANI.

La presiunea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, liderii PSD şi-au dat acordul iniţierii unui proiect care să le asigure bătrâneţile aleşilor locali, afirmă ADEVĂRUL. Numai că apariţia primului proiect de lege care acorda pensii speciale pentru parlamentari a stârnit revolta societăţii civile, ceea ce i-a făcut pe şefii de partid să dea un pas înapoi. Mai ales că societatea civilă şi l-a găsit partener pe preşedintele Klaus Iohannis care a retrimis legea spre reexaminare în Parlament, refuzând iniţial să o promulge.

Ieri, Senatul a adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali - primari, viceprimari, dar şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Au fost 86 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă". Proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor, Senatul fiind camera decizională. COTIDIANUL aminteşte că săptămâna trecută au fost aprobate şi pensiile speciale ale parlamentarilor.

Astfel, aleşii locali nu se vor plânge de banii de bătrâneţe, potrivit noii legi adoptate de Parlament, cea mai mică indemnizaţie specială, pentru un mandat complet fiind de 891 de lei, care se adaugă la pensia normal, anunţă GÂNDUL. Cel mai mare bonus la pensie îl primeşte persoana care a îndeplinit mandatul de Primar al Capitalei, respectiv 2.130 de lei, pentru cei patru ani la şefia Capitalei. Sumele cresc proportional cu numărul de mandate, dar nu mai mult de trei.

Un preşedinte de Consiliu Judeţean care are trei mandate ar putea primi o pensie de 10.000 de lei, în timp ce unui primar de comună cu un mandat i-ar reveni 1.500 de lei, potrivit unui calcul făcut de ANTENA3. Pensiile special ale celor cu câte trei mandate vor depăşi 5000 de lei în cazul primarilor reşedinţelor de judeţ sau al primarului capitalei.

La fel ca în cazul pensiilor speciale ale parlamentarilor, liberalii au anunţat că nu vor susţine indemnizaţiile pentru aleşii locali, deşi, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, proiectul este semnat inclusiv de doi parlamentari PNL, Mircea Man şi Radu Zlati. Totuşi, la momentul votului, grupul senatorial al PNL a s-a retras din sala de plen. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a acuzat faptul că guvernul nu a avut un punct de vedere la votul din Senat, precizând că secretarul de stat prezent luni la şedinţă ar trebui să fie chemat de premier pentru explicaţii.

ADEVĂRUL susţine că Guvernul Cioloş a preferat să nu ofere un punct de vedere şi a lăsat întreaga responsabilitate în cârca Parlamentului. „Punctul de vedere al Guvernului nu este finalizat. Lăsăm la latitudinea Parlamentului“, a spus reprezentantul Guvernului. Ceea ce înseamnă că Executivul nici nu a fost de acord cu legea, dar nici nu a respins-o categoric.

Deocamdată, nu există o estimare a impactului bugetar al unei asemenea măsuri. ROMÂNIA LIBERĂ aminteşte că din iulie 2014, primarii şi şefii consiliilor judeţene au primit şi salarii mărite, ca un stimulent pentru bătălia electorală care avea să urmeze. Creşterile au fost între 5,5% pentru primarul Capitalei şi  50% pentru un primar de comună – cu alte cuvinte, principalii beneficiari au fost numeroşii primari PSD din zona rurală, pe care Victor Ponta se baza pentru a deveni preşedinte al României.

Tot în preajma alegerilor, în august 2014, Guvernul Ponta a aprobat celebra „ordonanţă a traseiştilor“ care  a suspendat prevederile din statutul aleşilor locali referitoare la pierderea mandatelor în caz de plecare la un alt partid. Pe baza acesteia, 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali şi-au schimbat partidul, majoritatea migrând către PSD.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali“? „Da, pentru că aupensiile cele mai mici şi responsabilităţile cele mai mari din adminsitraţia locală“ sau „Nu, pentru că toată lumea trebuie să primească pensia în funţie de contribuţie“?