Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După ce parlamentarii şi-au votat pensii speciale invocând faptul că sunt discriminaţi la calculul pensiei normale, un argument  mincinos, parlamentarii pregătesc, plecând de la acelaşi pretext fals, un cadou identic şi pentru aleşii locali.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. Parlamentul urmează să voteze, în ultimele zile din această sesiune legislativă, acest proiect de lege. Modul de calcul este identic cu cel al pensiilor speciale pentru parlamentari. Legea a fost iniţiată de parlamentari de la PSD, UNPR şi UDMR, exact partidele care au votat şi pentru adoptarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Ca şi atunci, liderul PNL, Vasile Blaga a anunţat că senatorii liberali nu vor vota proiectul înscris pe ordinea de zi pentru luni. „PNL va vota cum a votat şi la Legea pensiilor speciale pentru parlamentari: împotrivă. Niciun PNL-ist nu va vota în Senat legea. Vom fi în Senat şi vom vota împotrivă", a declarat copreşedintele PNL, citat de GÂNDUL. Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va vota proiectul de lege, care va ajunge săptămâna viitoare la Senat, în calitate de cameră decizională. Dragnea a precizat că primarii şi restul aleşilor locali au responsabilităţi mari, însă nu au dreptul, potrivit legii, să primească sporuri, la fel ca ceilalţi funcţionari publici.

Acelaşi argument l-a invocat şi preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, care a afirmat, citat de COTIDIANUL, că aleşii locali merită „un anumit respect“ din partea statului „La indemnizaţie nu primeşti niciun spor. Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem“.  Dragnea şi Zgonea susţin exact argumentele pe care le-au invocat şi atunci când au votat legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adică pentru ei înşişi.

Liderii PSD spun că, din moment ce aleşii locali nu pot primi sporuri, pensia li se va calcula doar din salariul de bază, deci va fi mică. ADEVĂRUL  explică faptul că argumentul este fals din două motive. În primul rând, legea nu le interzice aleşilor locali să primească sporuri. „Drepturile băneşti cuvenite aleşilor locali, potrivit legii, pot fi cumulate cu pensia sau cu alte venituri, în condiţiile legii“, arată articolul 36 din Statutul aleşilor locali. Apoi, faptul că aleşii locali nu primesc sporuri nu poate fi considerată o condiţie discriminatorie, care necesită compensaţii financiare. În aparatul de stat există foarte mulţi angajaţi care nu primesc sporuri şi cărora li se calculează pensia doar din salariul de bază. Pentru ei, nu există o lege a pensiilor speciale.

După ce s-au pus de acord cu pensiile speciale pentru ei şi pentru tovarăşii lor din teritoriu, votând cot la cot, PSD-UNPR-ALDE au constatat că nu mai formează o coaliţie. „Nu se mai poate vorbi despre o coaliţie PSD-UNPR-ALDE pentru că nu mai există guvernul“, a susţinut liderul PSD Liviu Dragnea. Acesta a mai precizat, după cum notează CURIERUL NAŢIONAL, că a existat o colaborare între aceste partide şi după demisia Guvernului Ponta, dar că, în ultimul timp, ALDE a ales să voteze altfel decât PSD şi UNPR.

PSD şi UNPR nu vor să meargă împotriva valului popular şi au votat Guvernul Cioloş şi bugetul pe 2016, în timp ce ALDE a votat împotrivă în ambele cazuri. În ultimele zile, tensiunile dintre PSD şi ALDE au escaladat, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Lansat pe piaţă ca un concurent al PNL, partidul lui Tăriceanu pare să fure din electoratul PSD. Liderii social-democraţi îl consideră prea apropiat de Victor Ponta şi iau în calcul debarcarea sa din fruntea Senatului.Comentarii

nicu23 Cind nu vom mai putea rabda, Cind foamea ne va rascula, Hristosi sa fiti,nu veti scapa, Nici in mormint! Acest moto,trebuie inteles bine de guvernanti,cind a-si legifereaza privilegii ilegale,sfidatoare a bunului simt uman! Cei ce au muncit de peste 35 ani pe santiere de obiective agro-industriale,distruse,de clica postdecembrista inbuibata,in conditii vitrege,de naveta la 15-60 km de casa,zi lumina,cu salarii mediocre,taiate,de neralizari plan,in conditii de praf,zgomot,frig,nu au primit nici un spor laa nimica! Avem cei ce mai supravietuim,pensii mizere,de pina la 2000 lei lunar,ce sint dijmuite de impozite,ce s-au mai luat odata cit am fost salariati! Si de asemeni platim taxe,si impozite dupa moneda euro,dar pensia ni se da,in lei de preciati,de furtul tarii,si inrobirea sa! Cit credeti ca mai putem rabda asa jaf si discriminare,!?Rusine sa va fieeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!

21 decembrie 2015 16:21

Gitan Lazaroiu a fost un consilier de-al lui Basescu. Un limbric,vor zice unii! Dar prost n-a fost si nu este.De curand a lansat o teorie ,la care subscriu, cum ca PSD+PNL sunt pregatite sa guverneze impreuna din 2017(dupa alegeri) si sa fie partide prezidentiale ,care sa-i asigure lui Iohanis inca un mandat.Dar pana la mandatul lui Iohanis cele doua partide ,prin Dragnea si Gorghiu vor pune pe lista numai yes -mani, care vor sta cuminti in Parlament si vor vota "regionalizarea",vor schimba Constitutia si alte masuri ordonate din afara. Unii prevad ca partidele se vor trezi si se vor opune acestor planuri.Eu nu cred ! Daca va ganditi la cum au fost inscauanti; Dragnea si Gorghiu fara sa aibe contracandidati ,ori contestatari ,este clar ca totul este sub control. Ma tem ca Romania este pe un drum spre faliment total. Observam ca Iohanis merge in mod regulat in Florida, adica aproape de mogulii mondiali.Oare de ce? sa primeasca "planul' pas cu pas? Din pacate romanii nu realizeaza pericolul si sunt "adormiti" cu masuri populiste gen; mariri de salarii ,pensii ,salariu minim ..etc. Cand se vor trezi Romania va fi ...istorie.

21 decembrie 2015 9:10

nae poza face cat 1000 de cuvinte! 2 "barbati de stat"!

20 decembrie 2015 11:41

un cetatean Dupa ce ca au furat,de 25 ani cot la cot cu toti,pe unde au putut,cu retrocedarile,cu paduri taiate,contracte de tot felul umflate si dijmuite,ca sa aduca cotizatii la seii de partid,acum,dupa atita timp de dezmat a tarii,vin actualii,politruci sa-i recompenseze petru acest jaf cu pensii de merit!????????????? Chiar nu va e rusine D-lor!?Nu credeti ca puteti sa dati inapoi in o zi aceste pensii inbuibate,nesimtite,ca si averile voastre,ca sa se stie si de urmasii vostrii ce bine le-ati facut!?

19 decembrie 2015 14:39

Diana Cum este posibil sa gandesti ca pentru un mandat de patru ani in parlament sau la primarie sa primesti un bonus de aproximativ 1400 lei in timp ce pentru 35-40 ani de munca, indiferent in ce domeniu, sa ai o pensie mai mica decat salariul mdiu pe economie?

18 decembrie 2015 19:32

contribuabilu` Nu doar cei de la stat ! Inclusiv toti....palmasii si ne-palmasii de la privat, indiferent de functiile avute ! Adica ...toti cei care contribuie la fondul de pensii, dar nu fac parte din categoria celor ...."mai egali" decat egalii si care isi iau banii suplimentari la pensiile lor NESIMTITE din ceea ce cotizeaza ...toti ceilalti !

18 decembrie 2015 13:43

@victor Voi nu ! Un neam de traista (cioban, sluga) cam greu se trezeste. Poate, totusi, oierii astia moderni ( ce nu miroase a branza ci a parfum) sa se sature "cotizand" si sa revina in strada. Am scris "cotizand" pentru ca din informatiile mele (nu de la SRI) cam jumatate din oile Romaniei sunt de fapt ale unor procurori, judecatori, fosti securisti si actuali mahari in partide sau administratie. Restul ale muritorilor de rand.

18 decembrie 2015 12:20

liberalul socialist Foarte bine, EXCELENT! Ar trebui sa va bucurati, bai cretinei, doar e vorba despre ALESII VOSTRI! Atit parlamentarii, 80% uslashi, cit mai ales primarii etc., 100% uslashi "antio-basisti". BRAVA, natiune!

18 decembrie 2015 11:37

victor NERUSINATII! Nu se poate atata nerusinare decat in Romania care a devenit o tara neguvernabila.Cum e posibila atata discriminare cu pensiile speciale. Noi cei multi si prosti nu am putea fi speciali?

18 decembrie 2015 11:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.