Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După ce parlamentarii şi-au votat pensii speciale invocând faptul că sunt discriminaţi la calculul pensiei normale, un argument  mincinos, parlamentarii pregătesc, plecând de la acelaşi pretext fals, un cadou identic şi pentru aleşii locali.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. Parlamentul urmează să voteze, în ultimele zile din această sesiune legislativă, acest proiect de lege. Modul de calcul este identic cu cel al pensiilor speciale pentru parlamentari. Legea a fost iniţiată de parlamentari de la PSD, UNPR şi UDMR, exact partidele care au votat şi pentru adoptarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Ca şi atunci, liderul PNL, Vasile Blaga a anunţat că senatorii liberali nu vor vota proiectul înscris pe ordinea de zi pentru luni. „PNL va vota cum a votat şi la Legea pensiilor speciale pentru parlamentari: împotrivă. Niciun PNL-ist nu va vota în Senat legea. Vom fi în Senat şi vom vota împotrivă", a declarat copreşedintele PNL, citat de GÂNDUL. Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va vota proiectul de lege, care va ajunge săptămâna viitoare la Senat, în calitate de cameră decizională. Dragnea a precizat că primarii şi restul aleşilor locali au responsabilităţi mari, însă nu au dreptul, potrivit legii, să primească sporuri, la fel ca ceilalţi funcţionari publici.

Acelaşi argument l-a invocat şi preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, care a afirmat, citat de COTIDIANUL, că aleşii locali merită „un anumit respect“ din partea statului „La indemnizaţie nu primeşti niciun spor. Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem“.  Dragnea şi Zgonea susţin exact argumentele pe care le-au invocat şi atunci când au votat legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adică pentru ei înşişi.

Liderii PSD spun că, din moment ce aleşii locali nu pot primi sporuri, pensia li se va calcula doar din salariul de bază, deci va fi mică. ADEVĂRUL  explică faptul că argumentul este fals din două motive. În primul rând, legea nu le interzice aleşilor locali să primească sporuri. „Drepturile băneşti cuvenite aleşilor locali, potrivit legii, pot fi cumulate cu pensia sau cu alte venituri, în condiţiile legii“, arată articolul 36 din Statutul aleşilor locali. Apoi, faptul că aleşii locali nu primesc sporuri nu poate fi considerată o condiţie discriminatorie, care necesită compensaţii financiare. În aparatul de stat există foarte mulţi angajaţi care nu primesc sporuri şi cărora li se calculează pensia doar din salariul de bază. Pentru ei, nu există o lege a pensiilor speciale.

După ce s-au pus de acord cu pensiile speciale pentru ei şi pentru tovarăşii lor din teritoriu, votând cot la cot, PSD-UNPR-ALDE au constatat că nu mai formează o coaliţie. „Nu se mai poate vorbi despre o coaliţie PSD-UNPR-ALDE pentru că nu mai există guvernul“, a susţinut liderul PSD Liviu Dragnea. Acesta a mai precizat, după cum notează CURIERUL NAŢIONAL, că a existat o colaborare între aceste partide şi după demisia Guvernului Ponta, dar că, în ultimul timp, ALDE a ales să voteze altfel decât PSD şi UNPR.

PSD şi UNPR nu vor să meargă împotriva valului popular şi au votat Guvernul Cioloş şi bugetul pe 2016, în timp ce ALDE a votat împotrivă în ambele cazuri. În ultimele zile, tensiunile dintre PSD şi ALDE au escaladat, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Lansat pe piaţă ca un concurent al PNL, partidul lui Tăriceanu pare să fure din electoratul PSD. Liderii social-democraţi îl consideră prea apropiat de Victor Ponta şi iau în calcul debarcarea sa din fruntea Senatului.