Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Din anul „nebun“ 2008 încoace nu s-a mai pomenit o frenezie atât de mare pe zona de cheltuieli bugetare din bani care nu există. Trei sferturi din creştere merg în salarii, bunuri şi servicii şi cheltuieli sociale. Doar 4 miliarde de lei în plus la investiţii.

Guvernul Cioloş a programat bugetul astfel încât din acesta să fie cheltuiţi în 2016 cu 16 miliarde de lei (3,6 mld. euro) mai mult decât în acest an, cea mai mare creştere nominală de cheltuieli, de la un an la altul, din 2008 încoace, afirmă GÂNDUL. Mizând pe o creştere economică de 4,1%, guvernul va cheltui în 2016 cu 21 de miliarde de lei peste ce adună la buget, rămânând un deficit lipit de pragul de sus al admisibilităţii, de 2,95% din PIB
.
Atât Guvernul cât şi Parlamentul au adoptat în 2015 decizii de creştere a lefurilor ce aruncă în aer deficitul bugetar din 2016. Măsurile care au fost adoptate au ca efect  majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 13 miliarde lei, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ, care prezintă cu cât se va împrumuta România pentru generozitatea guvernării Ponta. Suma echivalează cu 1,7% din PIB-ul stabilit pentru anul viitor la un nivel de aproximativ 745 miliarde lei. Practic în loc să aibă un deficit bugetar de 1,2% din PIB, nivel convenit cu UE, ne vom apropia de 3%, nivel la care Comisia Europeană ar putea dispune măsuri de corecţie în cazul României.

Acceptând fără să crâcnească majorările de indemnizaţii şi salarii din domeniul public decise de Executivul anterior, guvernul a blocat însă, în numele păstrării competitivităţii economice, majorarea preconizată a salariului minim brut de la 1.050 de lei la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, ceea ce, explică ADEVĂRUL, îi afectează în majoritate pe cei cu salarii mici din domeniul privat. Mai mult, guvernul va majora, de la 1 ianuarie, cu doar 0,1% contribuţia la pilonul II de pensii, faţă de creşterea anterior prevăzută de 0,5%.

Salariul minim nu s-a majorat, dar aleşii trag cu dinţii de pensiile lor speciale. Deşi prima încercare de a-şi acorda pensii speciale a provocat un scandal monstru, parlamentarii nu renunţă şi insistă (cu succes!) să-şi asigure o bătrâneţe tihnită, anunţă NAŢIONAL. Dovadă concretă în acest sens stă adoptarea de către senatori a unui proiect privind „reglementarea experienţei profesionale” – eveniment petrecut ieri. Conform acestei legi, anii de mandat ai parlamentarilor se iau în calcul la calcularea pensiei. Mai mult, pe lângă parlamentari, de prevederile noii legi urmează să beneficieze şi aleşii locali, plus persoanele care au ocupat ”funcţii de demnitate publică alese şi numite şi cele asimilate funcţiilor de demnitate publică”.

COTIDIANUL afirmă că mărirea pensiilor militare, pensiilor parlamentare, pensiilor personalului aero-navigant, triplarea salariilor demnitarilor, creşterea salariilor medicilor, a bugetarilor cu 10%, scăderea TVA-ului la alimente până la 9% de la 1 iunie, scăderea TVA-ului general la 20% de la 1 ianuarie, dublarea alocaţiilor copiilor, scad impozitele pe dividente de la 16% la 5% etc. au fost deciziile care au transformat România într-o ciudăţenie în context european. Aceasta este caracterizarea pe care a făcut-o economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, deciziilor luate de către Parlament şi de către fostul Guvern în ultimele luni.

Vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul cel mai apropiat de PSD din Guvernul Cioloş, s-a întâlnit, ieri, cu senatorii PSD. Printre alte discuţii despre proiecte de dezvoltare, parlamentarii social-democraţi i-au făcut şi reproşuri. „Pentru domnul Dîncu e puţin complicat, pentru că preia ştafeta de la Guvernul Ponta, care a fost un guvern performant. I s-a spus că îi va fi greu să atingă nivelul Guvernului Ponta. S-a supărat puţin”, au declarat, pentru EVENIMENTUL ZILEI, surse participante la şedinţă. Pe de altă parte, lui Dîncu i s-a reproşat că Guvernul din care face parte nu a păstrat majorarea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie, aşa cum promisese Guvernul Ponta.

Şi GÂNDUL anunţă primul avertisment al PSD pentru premierul Cioloş. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că formaţiunea sa nu este de acord ca salariul minim să nu crească şi că Guvernul trebuie să grăbească luarea unei decizii astfel încât cel târziu la începutul lunii februarie să se dumirească la ce nivel va creşte salariul minim. Întrebat dacă amânarea creşterii salariului minim la 1.200 de lei este un „impediment“ în calea votării bugetului pe 2016 în Parlament, Dragnea a spus că adevărata problemă este „comunicarea greşită pe care a avut-o ministrul de Finanţe“.

Şi dacă Dragnea i-a transmis un avertisment guvernului din care face parte, vicepremierul Dîncu a lansat şi el un atac la Guvernul Ponta. Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, consideră că România are o creştere economică şi cu aceasta se „împăunează“ în statistici, dar ea nu foloseşte la nimic, anunţă ANTENA3.

„Avem o creştere economică continuă cu care ne împăunăm în statistici, dar e o creştere fără dezvoltare şi o creştere fără dezvoltare nu foloseşte oamenilor şi nu foloseşte viitorului. E o creştere care consumă mai degrabă, care consumă resurse, îţi dă senzaţia unei dinamici pozitive, dar de fapt nu foloseşte la nimic", a declarat Dîncu.


Comentarii

Satutu nu trebuie sa investeasca,el ofer camp liberi capitalului privat,inclusiv i drumuri ! L.S este or un frustat,or un agent platit sa scrie trivialitati.Si totusi punctul lui de vedere apare necenzurat.Dac ai invatat sa injuri, mergi pe Ferentari, nu srii pe blog.! Tema repartizarii veniturilor nu este noua,C.acorda 20 % pentru consum, restul era investitii.Acum liberalii,dornici de afaceri cu statul,cer la fel -investitii,invetitii, investitii ! Dar drepta,daca este drepta,scoate statul din afceri,lasa privatii sa se desfasoare,sa investeasca,sa consume,sa vanda si sa cumpere / nu de la stat/ ci de la americani et comp. De ce nu concesionati constructia de dreumuri, ca ungurii, grecii , sa ? Ca nu este de cipiupit ?Roamnii au perfectionat administratia, de aceea statul lor a durat peste 1000 de ani ! Asa castatul trebuie sa stranga bani si sa ii repartizeze social,ca nu mai vin comunistii sa nationalizeze bunurile construite de stat !

9 decembrie 2015 8:12

liberalul socialist pt ala care da "e4xemple" de sus de tot. Bai idioptule, poate nu ai aflat, dar productivitatea nu e data de "uzina noua", ci de muncitorii... HARNICI. M

9 decembrie 2015 8:04

liberalul socialist "deciziile care au transformat România într-o ciudăţenie în context european." Aceste "ciudatenii" au fgost aplicate si de gfreci - INAINTE de a da de draku! Acum, guvernulo de "stinga extrema" Siriza e nevoit sa accepte p[olitica de austeritate, in ciuda faptului ca putorile elene incep sa mirriie si sa iasa in strada. Jigodiile socialiste romane prefera sa duca Romania alaturi de Grecia - dar de 10 ori mai saraca - doar pe a beneficia ei de citiva ani de "bunastare". Bunastarea cretinilor consta in zece lei in plus la pensie si o suta la salariu... De udne si comentarii cretine de genul "daca ii e teama (Guvernului), sa plece". Adica, rupe tara in doua daca ai coraj, daca nu, ce ne incurci PE NOI? Daca a promis Mitomanul, e SFINT! Desi Mitomanul a taiat absolut toate investitiile si nici nu a stiut de unde scoate bani sa acopere promisiunile.

9 decembrie 2015 7:55

la puscarie cu Ponta a nenorocit Romania a vandut o la rusi .

9 decembrie 2015 7:41

Cum puteti veni cu asemenea PROSTII!!! Bai Iohanis si Ciolos, voi sunteti PROSTI, la cap?! Pe cine credeti voi ca pacaliti. Adica, asa cum a fost el, guvernul Ponta a acoperit o parte din GAURILE lasate de BASESCU, BOC, BLAGA, UDREA, OLTEAN, VIDEANU......iar acum voi IMBECILILOR si PROSTII SECOLULUI veniti si ne vindeti noua, ce? RUSINE IOHANIS !!!!!

8 decembrie 2015 15:43

CETATEAN CIURUIT Gaurile lasate de guvernaiala viermiciosa Boc&Basescu&PDL sunt de cca. 10 miliarde Euro. Mai mult chiar, daca se pun si vanzarile/instrainarile imobile, terenuri, ALRO, din patrimoniul Statului. Alo, dle. Ciolos&Johannis, ati recuperat miliardele Euroi, praduite de SLEAHTA lu' Basescu&Boc ?! Guvernul Ponta, a apucat sa curete mizeria viermicioasa PDL-eproasa, dar, NU a fost lasat sa-i termine pe criminalii oreganizati. Rusine, dle. Ciolos, ca NU prezinti adevarul despre Bugetul parduit de Basescu&preacinstitul Boc.

8 decembrie 2015 15:04

De....sus de tot Dau ca exemplu - Bosch ! In Romanica, intr-o uzina noua, unde productivitatea este MAI MARE CA-N GERMANIA, da unui muncitor calificat putin peste salariu minim, plus un tichet pe zi . Totul face cam ....4-500 Euro/luna ! In Germania plateste cca 3000 Euro/ luna !

8 decembrie 2015 14:11

psd-punr=aceasi mizerie la puscarie cu toti psd-istii !

8 decembrie 2015 14:04

solo Mai Mircea, inafara de tine a mai inteles cineva ce vrei sa spui? Si culmea! Te crezi 'telectual de la Universitatea din Bucuresti. Te pomeni ca-i fi de la Facultatea de Filologie!?

8 decembrie 2015 11:54

"CORECTAT! "Gaura" este in creierii plini de caltzi ai unor tampiti Acesti tampiti ce se cred de dreapta sant de fapt basisti intarziati in cautarea unui sef de talia lui nea Beshica, un tip istet, intradevar, dar ocna de hotz. N-au gasit altceva mai bun decat pe Ionannis, hotz si el (nu numai de case) si chiar mai lacom. Ghinionul acestuia este ca vrea sa fure legal, la lumina zilei, iar asta i-a ruinat deja orice credibilitate. Cum are si mintea cam slaba, chiar crede ca va prinde si cel de al doilea mandat, obiectiv realizabil doar cu ajutorul catorva divizii de Pantzere. Lol!

8 decembrie 2015 11:53

Dorel Este foarte greu sa repari ce a stricat plagiatorul/inculpatul Ponta.....,dar multi din romani nu pot vedea realitatea!

8 decembrie 2015 11:47

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.