Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fără să aştepte formarea noului guvern al tehnocratului Dacian Cioloş, parlamentarii care au sprijinit fostul Cabinet Ponta aprobă, pe bandă rulantă, măsuri considerate problematice  chiar şi în timpul guvernării Victor Ponta.

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi, anunţă GÂNDUL. Un guvern condus de Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la învestirea în parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis. În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.

Sub umbrela crizei politice declanşate de căderea Guvernului Ponta, parlamentarii „au rezolvat”, repede, nişte legi. În timp ce proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor stă în sertar la Comisia de Statut aşteptând momentul oportun pentru a fi adoptat, majorarea pensiilor aleşilor locali a trecut tacit de plenul Camerei Deputaţilor, termenul pentru dezbatere şi vot fiind depăşit. EVENIMENTUL ZILEI susţine că proiectul prevede indemnizaţii speciale pentru aleşii locali, după modelul pensiilor speciale pentru parlamentari.

Propunerea legislativă prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor primi pensii speciale a fost adoptat marţi tacit de Camera Deputaţilor. Propunerea legislativă, semnată de un grup de 30 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL, UDMR, după cum remarcă MEDIAFAX, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au vârsta standard de pensionare vor beneficia de pensii speciale, prevedere aplicându-se şi celor care au deţinut astfel de funcţii anterior intrării în vigoare a actului normativ.

Pe de altă parte, fără a aştepta formarea noului Guvern şi fără a ţine măcar cont de părerea actualilor reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, social-democraţii şi colegii lor au impus, printr-un amendament adus ordonanţei, ca salariile tuturor bugetarilor să crească, de la 1 decembrie, cu 10%. Grabă mare, aşadar, pentru ca lucrurile să fie „aranjate“ din timp, iar noului Executiv să nu-i rămână decât să pună în aplicare măsura servită în plic de PSD şi colegii de coaliţie, susţine ROMÂNIA LIBERĂ.

Viitorul Guvern va trebui să vadă cum asigură şi fondurile necesare pentru majorarea salariilor personalului din sistemul de învăţământ, aprobată de Guvernul Ponta exact înainte de a-şi prezenta demisia. Este vorba de procentul de 15% care va fi acordat, tot de la 1 decembrie, pentru aproape 360.000 de angajaţi, fiind estimat un impact financiar de 1,66 miliarde lei pentru anul 2016. 

ADEVĂRUL constată că PSD  rămas populist până în ultima clipă. PSD vrea majorarea cu 10% a salariilor pentru toţi bugetarii de la 1 decembrie, măsură ce pune în pericol bugetul pe 2016. Deputatul PSD Adrian Solomon a depus, în comisiile reunite de Muncă din Camera Deputaţiilor, un amendament la Ordonanţa de Urgenţă ce prevedea doar majorarea salariilor din sistemul medical. Amendamentul a fost votat ieri în comisii de coaliţia PSD-UNPR-ALDE, măsura urmând să fie supusă astăzi votului în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Realizarea cât mai rapidă a bugetului pe anul 2016, legea salarizării în sectorul bugetar, noul sistem de taxare a resurselor de petrol şi gaze, negocierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi evitarea dezangajării de fonduri europene sunt principalele provocări pe care noul Guvern tehnocrat le va avea, susţine NAŢIONAL. Bugetul pe anul viitor reprezintă maxima urgenţă, în condiţiile în care noul Cod Fiscal şi majorările salariale din Educaţie şi Sănătate, acordate deja de Cabinetul Ponta, vor urca deficitul până la 2,8% din PIB în anul 2016, potrivit estimărilor Comisiei Europene. Executivul demisionar lucrează încă la proiectul legii bugetului, dar există voci care spun că o serie de măsuri fiscale ar putea dispărea.

Pe de altă parte, COTIDIANUL remarcă şi un autogol de zile mari al PSD. După un scurt război PNL – PSD, în comisia juridică a Senatului, liberalii au reuşit să se impună la ordonanţa traseiştilor. Cei din PSD nu au vrut ca dezbaterea OUG 55/2014 să fie introdusă pe ordinea de zi. Având avantajul că deţin preşedinţia comisiei, liberalii au reuşit, după discuţii aprinse să o introducă pe ordinea de zi. În momentul în care senatorii PNL au prezentat amendamentele, cei 4 senatorii PSD în primă instanţă au protestat, după care au părăsit şedinţa. Un autogol de zile mari, pentru că în sală au rămas senatorul UDMR, Pataki Csaba şi senatoarea UNPR, Ruxandra Jipa, iar cu cei 5 senatori PNL, cvorumul de lucru nu a fost afectat.

Dacă în plenul Senatului va trece noua formă a ordonanţei, atunci peste 5.000 de consilieri locali şi judeţeni îşi vor pierde mandatul, iar în jur de 500 de primari vor fi obligaţi să se întoarcă la partidele de la care au plecat. Reamintim, OUG/55/2014, cunoscută şi sub numele de „ordonanţa traseiştilor”, a permis în toamna anului 2014 ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni să poată, fără vreo restricţie, să-şi părăsească partidul care i-a propulsat pe liste şi să se înscrie în orice alt partid.