Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Preşedintele Klaus Iohannis are, potrivit legilor şi Constituţiei, atribuţia de a desemna un prim-ministru interimar după demisia premierului Victor Ponta, care va asigura funcţionarea Guvernului până în momentul formării noului Guvern.

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului "îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern", informează Mediafax.

Aceasta prevedere este completată prin Legea 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Astfel, în cazul unei demisii a premierului, potrivit articolului 9 "preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern".

În aceste condiţii, atribuţiile prim-ministrului interimar vor fi restrânse.

Ultima astfel de situaţie s-a înregistrat în 6 februarie 2012, în urma demisiei prim-ministrului Emil Boc. La acea vreme, preşedintele Traian Băsescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ulterior, a fost format Cabinetul condus de Mihai Răzva Ungureanu care a fost demis, la scurt timp, prin moţiune de cenzură.


Comentarii

liberalul socialist E gvreu de zis daca majoritatea comentatorilor d epina acum sunt jigodii sau numai cretini manipulati d ehaznale. Cum or sa aduca Presedintele "penalii" (nici macar cercetati pina acum!) din pdl, pe Blaga si alti numiti de cretini? El poate pune un ineterimar din Guvernul actual sau din linia a doua (secretarid e stat), iar viitorul premnier NUMAI o p[ersoana nominalizata de partidul (partidele) majoritare in Parlament. Bai Mario,. baiDanhila, daca Johannis il niumeste pe Blaga, il vor vota pesedeii? Despre ce naiba vorbiti voi? Credeti ca toti suntem la fel de cretini ca si voi, ca sa credem manipularile grosolane ale latrinei sau a varaneilor? La pariu: viitorul Premier va fi de la PSD!

4 noiembrie 2015 13:34

un roman Acțiunea " vreau guvernul meu " a reușit, să vedem acum ce s a decis intr un anumit birou din sediu DNA , unde au fost invitați ca "martori" Blaga și Oltean , pioni ai sistemului.

4 noiembrie 2015 13:25

V alkov Ca sa-l umileasca pe Ponta ,Iohanis,nu-l lasa nici interimar,pana vine guv. meu". Pariez ca Banicioiu, fie-i numele laudat si cel laudat de multi-nationale farmateutice si nu numai va tine loc de PM.

4 noiembrie 2015 13:12

Geta ce bucurie pe d-l Iohanis,nici interimar nu mai vrea sa-l vada pe Ponta. Vreti a stiti pcine il numeste pana vine "guvernul meu"? Pe Banicioiu cel laudat de "multi-nationale" farmaceutice si nu numai.

4 noiembrie 2015 13:09

gica,contra Interimatul se asigura NUMAI cu un membru al guvernului adica tot PSD Manifestantii doresc insa un tehnocrat apartinic !

4 noiembrie 2015 13:06

John Doe Fiziciano, stai foarte prost cu gramatica, daca taceai din gura macar nu afla nimeni... asta e un sfat prietenesc, nu te intreb daca ai luat bacul fiindca am eu o banuiala...

4 noiembrie 2015 12:24

fiziciana * erata ...ORBAN : "n-am evaluat inca situatia" :)))))...

4 noiembrie 2015 11:58

fiziciana @Maria..draga doamna sau domnisoara...1. Iohannis nu si-a luat niici tara inapoi , pentru ca nu a cumparat-o din mediatatii. 2. interimarul se alege tot din guvernul Ponta..si sper sa o duce-ti bine cu tara luata inapoi..avand in vedere ca Orban tocmai ce o dat un comunicat..ca 'v-or evalua situatia' dupa ce luni de-a randul au trambitat (PNL-PDL) ca jos guvernul Ponta ....si cand se intampla, ei abea acum "evalueaza situatia" vai vai de Romania cu lipsa asta de viziune si din partea politicienilor si din parte celor care ii aleg. cum e o vorba din popor.."unde nu-i cap, vai de picioare"

4 noiembrie 2015 11:56

John Doe Da, uite ca lucrul bine facut se face fara cei care nu sunt in stare... daca nici acum nu face ce trebuie, mai facem o manifestatie sa-l schimbam si pe asta!

4 noiembrie 2015 11:56

Dan Daca Iohannis va propune un premier PDL atunci sa vedeti iesire masiva in strada.

4 noiembrie 2015 11:50

Maria In sfarsit, Iohannis isi ia tara inapoi! Are de unde sa aleaga premier, doar toata gasca penala a lui Basescu care a devalizat aceasta tara in 10 ani, este langa el. Pacat ca cei iestiti in strada nu au cerut demisiile celor care au inchis spitalele.

4 noiembrie 2015 11:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.