Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul condus de Victor Ponta are în acest moment la „saltea“ 1,5 miliarde de euro dar, pentru că s-a angajat să mărească salariile bugetarilor, a fost nevoit să împrumute urgent încă 2 miliarde de euro. Momentul ales este foarte interesant.

Deşi are rezerve, România a ieşit pe pieţele internaţionale cu o emisiune de eurobonduri din care a atras miercuri, 21 octombrie, 2 miliarde de euro. COTIDIANUL susţine că finanţarea depăşeşte de două ori suma ţintită de Finanţe, vehiculată la un miliard de euro. România a vândut obligaţiuni de 1,25 miliarde euro maturitatea la 20 de ani, iar 750 milioane de euro au fost atrase prin plasamente de titluri cu scadenţa la 10 ani.

Este prima emisiune de obligaţiuni guvernamentale pe pieţele externe efectuată în acest an de către ţara noastră. De asemena, în premieră România a lansat eurobonduri cu maturitatea de 20 de ani, afirmă AGERPRES. Banii atraşi vor fi utilizaţi pentru acoperirea deficitului.

Anul acesta, Guvernul Ponta a decis în mai multe rânduri să opereze măriri de salarii pentru bugetari şi pensionari. În plus, urmează la finele aceste săptămâni o rectificare bugetare pozitivă, ceea ce înseamnă că din acel excedent vor fi cheltuiţi bani. Toate aceste cheltuieli trebuie acoperite de venituri pentru a ţine intact deficitul de 1,8% din PIB pe care Guvernul în preconizează, potrivit Notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanţă de urgenţă cu privire la a doua rectificare bugetară din acest an, anunţă ANTENA3.

Pe de altă parte, remarcă ADEVĂRUL, FMI estimează un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2016 şi peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe şi impozite şi a majorărilor salariale anunţate. „Pentru anii 2016 şi 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate — o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale — vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 şi peste acest nivel în 2017“ a declarat şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

După ce delegaţia de experţi ai Fondului Monetar Internaţional a părăsit Palatul Cotroceni, la finele discuţiilor cu şeful statului, Preşedintia a anunţat concluziile întrevederii. Iar din acest document, citata de NAŢIONAL, reiese faptul că oficialii FMI au anumite semne de întrebare în privinţa modului în care Executivul a pus în practică reformele pe care şi le-a asumat, când vine vorba despre Programul de asistenţă cu caracter preventiv.  „Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă”, se arată în document.

Nu în ultimul rând se menţionează că „există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un nou acord. În privinta bugetului pentru anul viitor, s-a stabilit că e nevoie să se menţină o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice, respectiv, să se păstreze sub control deficitul bugetar.

Cum executivul se află pe un drum al relaxării fiscale înaintea alegerilor din 2016, lipsa unui acord cu FMI va avea un efect negativ asupra activelor locale, susţine EVENIMENTUL ZILEI. Banca centrală va încerca să îndeplinească rolul FMI, într-o anumită măsură, prin semnalarea problemelor. Totuşi, influenţa BNR va fi limitată de contextul economic favorabil care va oferi Guvernului spaţiu pentru stimulare fiscală, ceea ce va pune presiune pe dobânzi şi pe leu.