Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul condus de Victor Ponta are în acest moment la „saltea“ 1,5 miliarde de euro dar, pentru că s-a angajat să mărească salariile bugetarilor, a fost nevoit să împrumute urgent încă 2 miliarde de euro. Momentul ales este foarte interesant.

Deşi are rezerve, România a ieşit pe pieţele internaţionale cu o emisiune de eurobonduri din care a atras miercuri, 21 octombrie, 2 miliarde de euro. COTIDIANUL susţine că finanţarea depăşeşte de două ori suma ţintită de Finanţe, vehiculată la un miliard de euro. România a vândut obligaţiuni de 1,25 miliarde euro maturitatea la 20 de ani, iar 750 milioane de euro au fost atrase prin plasamente de titluri cu scadenţa la 10 ani.

Este prima emisiune de obligaţiuni guvernamentale pe pieţele externe efectuată în acest an de către ţara noastră. De asemena, în premieră România a lansat eurobonduri cu maturitatea de 20 de ani, afirmă AGERPRES. Banii atraşi vor fi utilizaţi pentru acoperirea deficitului.

Anul acesta, Guvernul Ponta a decis în mai multe rânduri să opereze măriri de salarii pentru bugetari şi pensionari. În plus, urmează la finele aceste săptămâni o rectificare bugetare pozitivă, ceea ce înseamnă că din acel excedent vor fi cheltuiţi bani. Toate aceste cheltuieli trebuie acoperite de venituri pentru a ţine intact deficitul de 1,8% din PIB pe care Guvernul în preconizează, potrivit Notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanţă de urgenţă cu privire la a doua rectificare bugetară din acest an, anunţă ANTENA3.

Pe de altă parte, remarcă ADEVĂRUL, FMI estimează un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2016 şi peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe şi impozite şi a majorărilor salariale anunţate. „Pentru anii 2016 şi 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate — o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale — vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 şi peste acest nivel în 2017“ a declarat şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

După ce delegaţia de experţi ai Fondului Monetar Internaţional a părăsit Palatul Cotroceni, la finele discuţiilor cu şeful statului, Preşedintia a anunţat concluziile întrevederii. Iar din acest document, citata de NAŢIONAL, reiese faptul că oficialii FMI au anumite semne de întrebare în privinţa modului în care Executivul a pus în practică reformele pe care şi le-a asumat, când vine vorba despre Programul de asistenţă cu caracter preventiv.  „Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă”, se arată în document.

Nu în ultimul rând se menţionează că „există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un nou acord. În privinta bugetului pentru anul viitor, s-a stabilit că e nevoie să se menţină o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice, respectiv, să se păstreze sub control deficitul bugetar.

Cum executivul se află pe un drum al relaxării fiscale înaintea alegerilor din 2016, lipsa unui acord cu FMI va avea un efect negativ asupra activelor locale, susţine EVENIMENTUL ZILEI. Banca centrală va încerca să îndeplinească rolul FMI, într-o anumită măsură, prin semnalarea problemelor. Totuşi, influenţa BNR va fi limitată de contextul economic favorabil care va oferi Guvernului spaţiu pentru stimulare fiscală, ceea ce va pune presiune pe dobânzi şi pe leu.


Comentarii

liberalul socialist Vad ca din multimea de p[ostaci pesedei numai unul a ramas "dirz" pina la capat. Ce se intimpla, bre nae? "Indrumarii" nu mai vin cu "explicatii" credibile? Ceilalti nu au fost platiti si s-au lasat de meserie? Minciunile sunt prea gogonate, chiar si pt voi? Adevarulo este ca, in sinea voastra de slujbasi creitni, ORICE masura de a va mari salariile este BUNA. Doua miliarde? Dar s-au cheltuit peste 15 miliarde, pt a vi se mari salariile pt timpul lui taricescu. Pe care a trebuit sa le plateasca Bocul pe care il injurati ca va luat din bani VOUA, in loc sa ia de la TOTI timpitii tarii. Chestia nu ar fi ca acesti 2 miliarde sunt o timpenie, ei nici nu rezolova nimic. Este o picatura de apa cazuta pe plita incinsa. Va "mareste" salariile cu citiva lei? Si ce daca. Oricum e prea tirziu, prea putin - si, in citeva luni, o sa cereti si mai mult! Alte miliarde imprumutate - ca Marele si Competentul Guvern Mitoman are atitrea succesurti ca nu are d eunde da bani. Dar e bine ca le "rostogoleste". Stiti si voi ca pesedeaua va pierde alegerile - e BINE sa plateasca altii datoriile. Poate va lua cineva vreo masura de austeritate, sa puteti alege inapoi partiduloiul penal.

23 octombrie 2015 9:02

CHESTIONARUL ZILEI.ro Bai....postacii lu` peste, cu nume si ...nickname, totu` se bazeaza pe credinta ca "ce scrie la gazeta e adevarat" - nu ??? Asa era pe vremea lu` bunicu`, da`....de atunci lumea s-a schimbat .....total ! Acu` este exact....invers bre ! Luati si voi...."aminte" de acest nou....adevar, ca altfel rade lumea de voi, idiotilor !

22 octombrie 2015 20:16

nae Un titlu diversionist,numai bun sa aprinda pe cei saraci cu duhul. Guvernul a imprumutat,daca a imprumutat, pentru ca a gasit o oportunitate excelenta ,de 20 ani scadentza. Din ei probabil plateste (rostogoleste) alte datorii venite la scadentza pentru a degreva bugetul.Cand ni se tot spune ca trebuie sa luam de la FMI ,desi avem bani, cum ca ne trebuie o plasa de sigurantza, cum e? Acelasi lucru l-a facut Ponta acum si bravo lui ca e baiat destept. Bai anti psd ..ia-ti dracu medicamentele si culca-te ca nimic nu pricepi.

22 octombrie 2015 16:26

antiPSD...si antiPonta,,,si anti Dragnea Cum sa imprumutat pt cresteri salariale ,,pai nu te uiti prima data in buzunarul tau sa vezi poti face aceste cresteri sau nu,,acest imputit de javra penala Ponta ,,a frut sa arate ce bun e el si ce gunoi a fost Boc ca a taiat salariile,,dar Boc a spus adevarul,,cu riscul ca isi pierde lectoratul dar a salvat tara,,acest gunoi imputit de Ponta a mintit ca are ceea mai mare crestere economica din UE,,,si minte in continuare ,,mai plateste postaci sa il laude si in special pe antena 3,,,,iesti romani in strada cat mai repede si daramati acest guvern de hoti confiscari averile PSD-istilor sa vedeti cate miliarde recuperati....

22 octombrie 2015 13:53

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.