Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Proaspăt validat în funcţia de preşedinte al PSD, Liviu Dragnea a folosit congresul de alegere a eşalonului doi al partidului pentru a anunţa trei mari transformări: scoaterea baronilor din conducerea centrală, eliminarea corupţilor şi desprinderea partidului de comunism. În realitate, nici una dintre promisiuni nu s-a materializat. Totuşi PSD rămâne, în ciuda măcelului la care a fost supus în utima perioadă, cel mai important partid politic din România, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ.

Social-democraţii şi-au ales ieri, în cadrul Congresului extraordinar, 14 vicepreşedinţi, preşedintele executiv, Valeriu Zgonea, l-au validat pe Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al PSD iar Victor Ponta a rămas cu susţinerea partidului pentru funcţia de premier. Potrivit rezultatelor finale, Zgonea a câştigat funcţia de preşedinte executiv, cu 2582 de voturi, în faţa contracandidatului său, Constantin Niţă, care, susţine GÂNDUL, a obţinut doar 1123 de voturi. De altfel, Mihai Sturzu şi Constantin Niţă au fost singurii care au avut un discurs anti-Dragnea.

După ce a confirmat oficial intrarea lui Liviu Dragnea în pâinea de preşedinte al PSD, Congresul de ieri l-a ales pe Valeriu Zgonea în funcţia de preşedinte executiv (nr. 2 în partid). În plus, anunţă NAŢIONAL, delegaţii i-au votat şi pe cei 14 vicepreşedinţi naţionali – zece bărbaţi şi patru femei, conform deciziei luate anterior. Aceştia sunt: Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ioan Vulpescu, Nicolae Băncioiu, Mihai Tudose, Viorel Ştefan, Gheorghe Simon, Petru Gabriel Vlase, Mihai Chirică, Gabriela Firea, Lia Olguţa Vasilescu,Ecaterina Andronescu, Doina Pană. După ce au criticat modul în care a fost ales Liviu Dragnea (într-un scrutin lipsit de contracandidaţi), Constantin Niţă şi Mihai Sturzu au pierdut cursa pentru un loc de vicepreşedinte.

După ce au înghiţit fără murmur „pastila“ Dragnea-preşedinte, pe pesedişti i-a apucat brusc amocul, când s-au şi apucat să conteste candidatura unică aplaudată cu doar o săptămână înainte, anunţă ADEVĂRUL. Ca primă dovadă că pesediştii nu se mai simt confortabil în pielea „celui mai mare partid“, Congresul de ieri a fost primul în care floarea liderilor nu s-a mai înghesuit pe scenă, ci s-a înşirat în sala, pe scena Congresului urcând doar oratorii. Iar contrar aşteptărilor, unii dintre ei au reusit să-şi surprinda colegii.

Este vorba despre pesedişti care au ales să renunţe la zâmbetele şi aplauzele de bon-ton şi să facă scandal, unul dintre aceştia fiind Constantin Niţă – contracandidatul lui Valeriu Zgonea la funcţia de preşedinte executiv. Care a debutat dând de pământ cu preşedintele proaspăt ales: „Dle Dragnea, fiind singurul candidat nu aţi câşigat. Sigur, nu este vina dumneavoastră, este vina noastră, a tuturor, dar în acest fel nu ne îndreptăm spre modernitate”.

Mandatul de prim-ministru se află pe masa lui Liviu Dragnea, a spus premierul Victor Ponta, care, anunţă ZIUA VECHE, a cerut să fie anunţat „când e momentul“ (să demisioneze, n.r.). „Liviu ştie foarte bine din prima zi că are mandatul meu de prim ministru pe masă, sunt convins că îl va folosi spre binele nostru al tuturor. Şi, deocamdată mergem, guvernăm bine şi putem să facem şi în 2016 o mulţime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac şi sper să am sprijinul dumneavoastră”, le-a spus Ponta participanţilor la Congresul PSD.

El a arătat că doar PSD poate să treacă o moţiune de cenzură prin Parlament. ANTENA3 afirmă că replica lui Liviu Dragnea a venit câteva ore mai târziu, acesta spunând că Victor Ponta nu are un mandat pe care l-a pus pe masa preşedintelui PSD, ci este la dispoziţia partidului.

Din planul de reformare al lui Dragnea face parte şi eliminarea corupţilor din rândurile partidului, însă.observă EVENIMENTUL ZILEI, liderul PSD a început cu o amânare. Rezoluţia de la Sinaia, votată în primăvară, care prevedea sancţiuni pentru penalii PSD în funcţie de faza procesuală în care se află, nu a fost introdusă pe ordinea de zi a Congresului, ci va face parte dintr-un Cod de conduită mai amplu, care nu se ştie când va intra în dezbatere.

Liviu Dragnea şi-a început mandatul în fruntea PSD încercând să înlăture de pe costumul partidului scamele trecutului: comunismul, corupţia şi baronii. În cadrul Congresului PSD, Dragnea le-a cerut celor peste 4.000 de delegaţi să se ridice în picioare şi să le ceară scuze românilor pentru că partidul nu a condamnat mai devreme dictatura comunistă şi violenţele care au urmat Mineriadei din vara anului 1990.

ADEVĂRUL constată că deşi a luat cuvântul, Ion Iliescu n-a scos o vorbă despre trecutul partidului, ci a privit către viitor: şi-a îndemnat colegii să susţină o stângă mai radicală, elogiind partide de tipul Syriza din Grecia sau Podemos din Spania, precum şi pe noul lider al laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, considerat un marxist feroce.

Ridicatul în picioare şi scuzele prezentate public reprezintă un gest salutar, dar, pe de altă parte, şi convenabil, susţine CURENTUL: un minut în picioare pentru cinci decenii de crime şi abuzuri nu e prea mult. Lui Ion Iliescu trebuie să-i fi picat prost această penitenţă în picioare dar ar trebui să zică mersi că n-au stat în genunchi.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO puteţi răspunde la întrebarea „Cum apreciaţi faptul că Liviu Dragnea încearcă să scape conducerea PSD de „baroni“? Până în prezent , dintre cele 7650 voturi, 90% (6907 voturi) au fost pentru răspunsul „Este doar un joc de imagine, pentru că Dragnea a ajuns preşedintele partidului cu ajutorul baronilor şi va continua să se bucure de sprijinul acestora“ şi 9% (711 voturi) pentru „Este cea mai potrivită decizie pentru a scăpa partidul de eticheta corupt“.


Comentarii

CHESTIONARUL ZILEI.ro Ponta, cu masurile lui de "dreapta" s-a.."dat" apropiat laburistilor, in ideea de a fi placut de ambasade, licurici si `telectualii lu` peste prajit, bugetarii de...dreapta cu salarii nesimtite ! Dragnea se.."da" anticomunist - in aceiasi idee ! Amandoi au facut o mare greseala, pe care urmeaza curand sa o ..."plateasca" Ponta, si peste o luna, doua, trei.....Dragnea !

19 octombrie 2015 22:40

aurel Ar fi multe de spus.De ex, de ce trebuie 14 vice ?Orice struztura sociala are un sef si un loctiitor,la nevoie. Alegeare dlui D, prin sistem popular este buna.De ce nu s-au inscris alti candidati ? Parca au fost doi, care nu au indeplinit cerntele pe cre le-au votata chiar ei.Adica nu aveau sprijin popular. As vrea sa institum, peste tot a preselctia, ca prea se inghesuie la fasole neavenitii ! Crede cineva ca dl D. ar fi fost invins de un candidata acceptat prin frauda sau incalcarea statului ? Asa ca legititimitaea este clara .

19 octombrie 2015 10:51

antiPSD...si antiPonta,,,si anti Dragnea primul corupt e Dragnea.

19 octombrie 2015 10:19

antiPSD...si antiPonta,,,si anti Dragnea pai primul corup este chiar Dragnea si Ponta ei ar trebui sa plece primi,,cata minciuna si marsavie..

19 octombrie 2015 10:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.