Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liderul Tinerilor Social Democrați, Mihai Sturzu, deputatul Constantin Niţă şi Cătălin Rădulescu au pierdut alegerile pentru un post de vicepreşedinte PSD, în timp ce pentru funcţiile atribuite Organizaţiei de femei sunt date câştigătoare Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu, potrivit unor surse social-democrate, citate de Mediafax.

De asemeea, Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, şi Adrian Dobre sunt la limită în cursa pentru un post de vicepreşedinte, cu şanse mici.

Până la această oră, din cele patru posturi de vicepreşedinte atribuite organizaţiei de femei, două vor reveni Gabrielei Vrânceanu Firea şi Liei Olguţa Vasilescu, şanse având şi Ecaterina Andronescu, locurile trei şi patru fiind însă în dispută.

Valeriu Zgonea, a fost ales, duminică, la Congresul PSD, preşedinte executiv al partidului, cu aproximativ 2600 de voturi, potrivit Mediafax.

Contracandidatul său, Constantin Niţă, a obţinut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.

O notă aparte în congresul PSD a făcut discursul lui Mihai Sturzu, candidat la funcţia de vicepreşedinte. El a cerut participanţilor să nu valideze alegerile de săptămâna trecută pentru şefia PSD, motivând că atunci a existat un singur candidat, Liviu Dragnea.

"Saptamana trecuta am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceausescu si bine a facut. Evident ca nu am ce sa reprosez domnului Dragnea. Omul a candidat, si-a asumat functia. Vreau sa le reprosez ca nu au avut curaj sau nu au stiut sa duca pana la capat candidatura celor care nu au candidat pentru ca astfel ne-au pus pe noi in situatia in care am avut un singur candidat. (...) Acest Congres trebuie sa valideze alegerile de saptamana trecuta, adica sa valideze comunistii. Va propun ca acest Congres sa nu valideze alegerile, fiindca sunt convins ca PSD ar putea da minim doi candidati la presedintie si sigur se vor gasi 500.000 de oameni care sa vina la vot si atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului", a spus Sturzu, potrivit Agerpres.

"Trebuie sa avem curaj sa spunem ca nu am fost perfecti si suntem datori tinerilor din Romania sa le cerem iertare pentru (...) mineriadele din '90, pentru oamenii care au suferit atunci. (...) Echitatea intr-un partid inseamna o dezbatere corecta, in care sa fim cu totii egali, in care fiecare punct de vedere sa fie ascultat si nu cumva sa uitam cine suntem si sa luam decizii seara, la restaurant, intr-un grup restrans, iar a doua zi la sedinta sa se vina sa se comunice ce decizii s-au luat", a continuat Mihai Sturzu.

Liviu Dragnea a vorbit la Congres şi despre greşelile PSD din ultimii ani. Trei mari eşecuri de strategie, legate de mesajele către electoratul din Transilvania, războiul mediatic cu Traian Băsescu şi atitudinea faţă de Institutul Cultural Român.

Liderul PSD a spus că "nu prea stă în firea partidelor" să-şi recunoască greşelile, consemnează Mediafax, însă social-democraţii trebuie să facă asta, să admită că au existat "greşeli politice, erori de strategie, de personal şi de evaluare" şi chiar a făcut "grafe" în relaţiile cu oameni şi instituţii.

"N-aş vrea să uităm de eroarea strategică pe care PSD a făcut-o în Transilvania. PSD a pierdut electoratul Transilvaniei prin mesaje neinspirate, prin alianţe pripite cu partide etnice sau radicale", a spus Dragnea.

Acesta a precizat că nu a existat o strategie şi o ofertă politică adaptată acestei regiuni. "Transilvania este o miză importantă în PSD şi promit că o vom readuce în programul partidului nu doar printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgenţă, ci şi printr-o punte politică şi sufletească pe care o merităm cu toţii", a continuat liderul PSD.

O altă "mare greşeală" a PSD a fost felul în care a tratat ICR. "A fost îndepărtată conducerea unei instituţii a cărei menire este să producă valoare şi prestigiu pentru România în lume", a spus Dragnea, atrăgând atenţia că "managementul cultural veritabil nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică". Dragnea a mai spus că social-democraţii trebuie să repare "punţile rupte cu intelectualitatea".

Nu în ultimul rând, Dragnea a spus că o altă greşeală a PSD a fost momentul în care social-democraţii au "căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu". "Răspunzându-i la atacuri, am transformat spaţiul public într-un teatru al violenţei verbale şi al conflictului care a otrăvit societatea şi a transformat-o şi a scunfundat-o într-o nevroză naţională. Ar fi trebuit să ne vedem de guvernare şi să rezistăm insultelor şi să contrazicem calomniile prin fapte concrete", a susţinut Dragnea.

Victor Ponta a dat de înţeles azi, la congresul PSD, că e gata să se retragă. El a vorbit de două rânduri de aplauze furtunoase de care are parte un politician, la început şi la final de carieră. Ponta a adresat apoi lui Liviu Dragnea un mesaj foarte clar, anume că pe masa noului şef PSD se află mandatul de premier. "Liviu stie ca are mandatul meu de prim-ministru pe masa, stiu ca il va folosi cum trebuie. Glumeam cu Liviu ca doar PSD poate trece o motiune de cenzura... sa imi spuneti deci cand e momentul", a spus Victor Ponta.

Proaspăt lider PSD, Liviu Dragnea pare că vrea să scoată nişte schelete din dulapul acestui partid. Azi, la începerea congresului, a vorbit despre victimele comunismului. Ba chiar a cerut tuturor participanţilor la întrunire să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului. "Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României așa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibrații ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar și trecutul recent. (...) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluție. Tratamentul politic aplicat unor supraviețuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderația și respectul cu care trebuiau tratați acei oameni. (...) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovați. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărțirii de un trecut care ne mai urmărește și azi. Vreau să ne ridicăm în picioare și să ținem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste și să ne cerem iertare României și românilor că nu am făcut acest gest până acum", a spus Dragnea.
Integral pe România Liberă