Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

10.500 de social-democraţi nu l-au susţinut pe Liviu Dragnea pentru şefia PSD, dar în ciuda acestora, Dragnea s-a înscăunat preşedinte al partidului, după ce a fost votat de 97% dintre cei care s-au prezentat la urne. Chiar dacă i-au lipsit doar câteva mii de voturi pentru a fi ales cu unanimitate, Dragnea a avut o surpriză neplăcută în chiar prima zi în noua funcţie.

După ce s-a văzut cu sacii de preşedinte urcaţi în căruţa PSD, Liviu Dragnea a încercat să-l dea jos de pe capră pe Valeriu Zgonea, printr-o manevră prin care se înlocuia funcţia de preşedinte executiv cu un careu de prim-vicepresedinţi. Scopul declarat: formarea unei ”echipe operative capabile să ia decizii fulger”. Anterior alegerii sale, aminteşte NAŢIONAL, Dragnea îl convisese pe Valeriu Zgonea să nu ridice pretenţii la şefia PSD şi în schimb va avea asigurat locul 2 în partid – acela de preşedinte executiv.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat ieri componenţa noului Birou Permanent Naţional (BPN). Deşi Victor Ponta propusese ca funcţia de preşedinte executiv să fie eliminată, lucru cu care mai mulţi lideri social-democraţi, inclusiv Dragnea, au fost de acord, şi înlocuirea acesteia cu alte patru de prim- vicepreşedinţi, lucrurile s-au schimbat radical. EVENIMENTUL ZILEI precizează că în cazul în care propunerea premierului ar fi fost aprobată, Zgonea ar fi rămas în afara conducerii PSD. La final s-a decis: au rămas în organigramă cu preşedintele executiv, secretarul general şi 14 vicepreşedinţi.

Doar patru persoane au votat împotrivă, printre care şi premierul Victor Ponta. Acesta a explicat că funcţia de preşedinte executiv avea un rost în momentul în care preşedintele partidului era şi premier şi nu putea să se dedice în totalitate activităţii de partid. Întrebat de ADEVĂRUL ce părere are Valeriu Zgonea despre această propunere, Ponta a spus: „Este funcţia lui Valeriu Zgonea? Eu ştiu că funcţiile se votează în PSD, iar Congresul este duminică“, l-a taxat, voalat, Ponta pe Zgonea.

Liviu Dragnea anunţa săptămânile trecute că doreşte să facă echipă cu Valeriu Zgonea, acesta din urmă vizând poziţia de preşedinte executiv al formaţiunii, funcţie deţinută în trecut de Liviu Dragnea. Între timp, însă, potrivit unor surse social-democrate, citate de ROMÂNIA LIBERĂ, liderul interimar al PSD a avansat în partid o nouă formulă de conducere, cu patru prim-vicepreşedinţi aleşi dintre vicepreşedinţii la nivel naţional, în funcţie de numărul de voturi obţinute la Congres.
 
Această propunere a venit la pachet cu eliminarea funcţiei de preşedinte executiv, respectiv „numărul doi“ din partid. Ca o compensaţie, lui Valeriu Zgonea, care viza funcţia de preşedinte executiv, i s-ar fi promis un post de prim-vicepreşedinte, însă preşedintele Camerei Deputaţilor a refuzat propunerea.

Ţinând cont de existenţa recursului declarat în dosarul „Referendum“,este probabil ca Dragnea, susţinut de alţi pesedişti apropiaţi lui, să fi încercat să-şi ia toate măsurile de siguranţă pentru cazul în care va fi condamnat definitiv, susţine GÂNDUL. Situaţia în care instituirea unei conduceri colective ar fi blocat din start orice intenţie de preluare a PSD de către rivalii taberei Dragnea. Zgonea l-a forţat până la urmă pe Dragnea să-şi ţină promisiunea de a-i da lui preşedintia executivă. „O să-l susţin pe Valeriu Zgonea, dacă va candida”, a declarat noul preşedinte PSD.

Iar până la urmă Dragnea a trebuit să se mulţumească doar cu reducerea numărului de vicepreşedinţi la 14 şi cu blocarea accesului liderilor de organizaţii judeţene la funcţia de vicepreşedinte naţional al PSD. Practic, baronii PSD nu vor putea să ocupe simultan funcţia de preşedinte de organizaţie judeţeană şi cea de vicepreşedinte PSD la nivel naţional, ci vor trebui să opteze pentru una dintre cele două, explică ANTENA3. Ceea ce înseamnă o restrângere a puterilor deţinute până acum de baronii PSD.

Propunerea i-a aparţinut chiar lui Liviu Dragnea şi nimeni nu a avut curajul să o conteste, deşi mulţi social-democraţi cu greutate sunt dezavantajaţi. Tertipul la care vor apela toţi baronii interesaţi să ajungă vicepreşedinţi este că îşi vor lăsa un om de încredere la şefia organizaţiuei judeţene, iar ei vor candida la Bucureşti.

Pe CHESTIOANRUL ZIARE.RO ne puteţi spune ce demonstrează, în opinia dumneavoastră, „Victoria zdrobitoare repurtată de Liviu Dragnea, în calitate de unic candidat la preşedinţia PSD“. Până în prezent, dintre cele 2782 voturi, 70% (1935 voturi) au fost pentru răspunsul „ PSD nu se poate reforma, din moment ce propune partidului cadidatul unic“ şi 30% (847 voturi) pentru „Dragnea este susţinut în această funcţie de aproape toţi pesediştii“.